Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Hastane Enfeksiyonu Sürveyansı Çıkarıldı - Son Dakika
Yerel

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Hastane Enfeksiyonu Sürveyansı Çıkarıldı

Turgut Özal Tıp Merkezi\'nde Hastane Enfeksiyonu Sürveyansı Çıkarıldı

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nin 2013 yılında en az hastane enfeksiyonu bulunan bölüm olduğunu kaydetti.

04.01.2014 16:13

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nin 2013 yılında en az hastane enfeksiyonu bulunan bölüm olduğunu kaydetti.

Yakıncı, hastane enfeksiyonlarının Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk 5'te yer aldığına dikkat çekerek, "Hastane enfeksiyonları Amerika'da ilk 10 ölüm arasında geçiyor. Amerika'da yılda 88 bin kişi, hastane enfeksiyonu nedeniyle ölüyor. Türkiye'de ilk Hastane Enfeksiyon Komitesi Hacettepe Üniversitesi'nde kuruldu. Daha sonra Türkiye'de yavaş yavaş bu komiteler kuruldu. Turgut Özal Tıp Merkezi'nde de Hastane Enfeksiyon Komitemiz var. Bu komite, hastane enfeksiyonlarını bütün yıl boyunca sürveyansını çıkarıyor. 2013 yılında Turgut Özal Tıp Merkezi'nde bulunan 11 yoğun bakım ünitesi içerisinde Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi en az hastane enfeksiyonu bulunan bölüm olarak görüldü" dedi.

Hastane enfeksiyonları nedeniyle ölüm oranının yüzde 33'lere kadar çıktığını kaydeden Yakıncı, "Hastanede enfeksiyonların olması karaciğer nakli ve diğer işlemler kadar önemlidir. Hastane enfeksiyonları nedeniyle ölümlerin oranı yüzde 4 ila yüzde 33 arasında değişiyor. Yani yatan hastanın 3'te 1'ine çıkacak kadar hastalar ölebiliyor. Onun dışında önemli bir maliyet alanı. Hastaların, hastanede yatma günü hastane enfeksiyonu olduğu süreç içerisinde 4 gün ile 30 güne çıkabiliyor. Bu şekilde hasta, hastanede daha fazla kalmak zorunda oluyor. Buda ayrı bir maliyet getiriyor. Hastane enfeksiyonundan kurtulan kişide arızalar meydana gelebiliyor" diye konuştu.

Yakıncı, Türkiye'de en az hastane enfeksiyonu bulunan hastanelerin ödüllendirilerek, konunun öneminin daha çok vurgulanması gerektiğini de sözlerine ekledi. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Hastane Enfeksiyonu Sürveyansı Çıkarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement