Ulu Önder Atatürk Gaün'de Anıldı - Son Dakika
Yerel

Ulu Önder Atatürk Gaün'de Anıldı

Ulu Önder Atatürk Gaün\'de Anıldı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından düzenlenen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 76. Yıl Dönümünde, GAÜN Senato Üyelerinin Atatürk Anıtı önüne çelenk koyması sonrasında Atatürk Kültür Merkezinde anma töreni gerçekleştirildi.

11.11.2014 13:19

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından düzenlenen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 76. Yıl Dönümünde, GAÜN Senato Üyelerinin Atatürk Anıtı önüne çelenk koyması sonrasında Atatürk Kültür Merkezinde anma töreni gerçekleştirildi.

GAÜN Radyo ve Televizyon Teknolojleri Bölümü tarafından hazırlanan Atatürk Belgeseli ile başlayan programa Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Gür, Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, Prof. Dr. Türkay Dereli ve Prof. Dr. Cahit Bağcı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, GAÜN akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlileri tarafından hazırlanan müzik dinletisi sonrasında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Mustafa Kemal Atatürk'ün vizyonuyla, okumuş yazmışlığıyla, cesaretiyle daha önce gittiği muharebelerde gösterdiği kahramanlıklarla önemli ve büyük bir lider olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Coşkun, "İnsanlara çalışmayı öğütlemiş, muasır medeniyeti hedef göstermiş bir liderin daha sonra o oranda kendisinin yaşadığı devirdeki çalışma azmi, çalışma gücü ve geleceği muasır medeniyeti yakalama konusundaki cehdi ne yazık ki yeterince olmamıştır. 91 yıllık Cumhuriyet tarihimizde o baştaki azmi, gayreti devam ettirebildiğimizin ne denli açık delili olduğunu görürüz. Birçok alanda ekonomik çöküşler, karşılaştığımız sorunlar ve çağdaş medeniyeti bize hedef gösterirken karşılaştığımız siyasi istikrarsızlıklar, demokrasimizin kesintiye uğraması bir şekilde darbe yönetimlerinin önüne geçmesi dini anlayışlarımızın yetişmiş alimler tarafından yönlendirilemeyip çeşitli merdiven altı din anlayışlarının üretilerek savrulması, devrilmesi bugün istenmeyen çok değişik örneklerinin hep beraber farkındayız" dedi.

"Atatürk'ü anlayarak, bilerek, tarihsel konsepti içerisinde neler olduğunu bilerek ama kimi zaman şu da yanlıştır diyerek tanımalıyız" diyen Rektör Prof. Dr. Coşkun, Atatürk'ün siyasi çekişmelere, insanların kendi ideolojik duruşlarına alet edilemeyeceğini belirterek, "Herkesin Atatürk'ten az veya çok alacağı dersler, öğreneceği şeyler olmuştur. Atatürk'ü bir tarafa çekerek laisizm veya anti laiklik gibi bu konularda Atatürk'ü enstrüman olarak kullanmak o büyük insana doğrusu hakarettir. Ama bize Atatürk'ün bu Cumhuriyet döneminde en azında bizim yaşadığımız yıllarda anlatıldığını da sanmıyorum. Hep ulaşılmaz, hep bir yerlerde yükseklerde ve sadece sloganik bazı cümlelerle anlatılan bir Atatürk olmuş" diyerek Atatürk'ün tam anlamıyla anlatılamadığını ifade etti.

Muasır medeniyet, demokrasi ve özgürlük gibi kavramların vazgeçilmez olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Coşkun, "Bu coğrafyada Atatürk'ü dinin karşıtına veya yanına almak gibi bir çaba içerisinde olunmamalıdır. Bu coğrafyada insanlar demokratik, birbirinin diline karışmadan hiç kimseyi özgürlüklerinden geri koymadan bireysel özgürlüklerini sonuna kadar kullandığı bir demokrasi anlayışını hedeflemişlerdir. Dinin karşısına konulsaydı veya din karşıtı olsaydı Filistin'deki, Kudüs'teki oraların düştüğü zulmü dikkate almazdı. Ama öbür taraftan Atatürk'ü bir ideolojik kaba bir laisizmin özgürlükleri görmeyen kör sağır bir laisizmin de enstrümanı olarak kullanamazsınız. Atatürk büyük bir liderdir bunun hiç tartışması yoktur ama kesinlikle tartışılamaz, beşer üstü bir konumda da asla addedilemez" diye konuştu.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Coşkun'un açılış konuşması sonrasında 'Atatürk ve Türkiye' adlı sunum yapan GAÜN Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Yavuz "Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşunda öncülük etmiş ve bu devletin kurulmasından günümüze kadar gelen süreç içerisinde her şeyini kendi yaşadığı dönemde temellerini atmış bu temeller üzerinde bugünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti inşa edilmiştir" diyerek, Mustafa Kemal Atatürk'ün küçüklüğünden itibaren yaşadığı çevre ve bulunduğu şartların dünya görüşünün oluşmasında çok önemli bir rol oynadığını söyledi.

Milli mücadelenin sonunda Lozan Barış Antlaşmasının imzalandığını belirten Prof. Dr. Yavuz, "Bugünkü Türkiye Cumhuriyetinin tapusu Lozan Barış Antlaşmasıdır. Bugünkü sınırlarımızın tespiti Lozan Barış Antlaşması ile olmuştur. Özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı Lozan Barış Antlaşması'na borçluyuz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve onun vatandaşlarını özgür bir şekilde dünya kamuoyunda kabul görüyorsa bunun tapusu Lozan Barış Antlaşmasıdır" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ulu Önder Atatürk Gaün'de Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement