Vali Güngör Azim Tuna Osmanlı'nın İlk Fethetti Kalede - Son Dakika
Yerel

Vali Güngör Azim Tuna Osmanlı'nın İlk Fethetti Kalede

Vali Güngör Azim Tuna Osmanlı\'nın İlk Fethetti Kalede

Vali Güngör Azim Tuna, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk fethettiği Karacahisar Kalesi’nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

18.07.2014 12:13

Vali Güngör Azim Tuna, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk fethettiği Karacahisar Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Tuna'ya bu incelemeleri esnasında, Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Osman Gül eşlik etti.

Yapılan çalışmalar hakkında Vali Tuna'ya bilgi veren Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Altınsapan, Osman Gazi tarafından 1288 yılında Bizanslı'lardan fethedilen kalenin, Osman Bey adına ilk hutbe okunan yer olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Altınsapan, Selçuklular tarafından İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyine yerleştirilen Ertuğrul Gazi'nin yönettiği Kayı boyunun, zamanla kendi adına Bizanslılara karşı akınlar başlattığını belirterek, Karacahisar Kalesi'nin Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Gazi tarafından Bizanslıların elinden fetihle alındığını kaydetti.

Karacahisar Kalesi'ndeki ilk kazının 1999 yılında Prof. Dr. Halil İnalcık'ın önderliğinde başlatıldığını aktaran Prof. Dr. Erol Altınsapan, "Öncelikli hedefimiz kale içindeki yerleşim dokusunu ortaya çıkartmak. Karacahisar Kalesi'nin fethi Osmanlı İmparatorluğu'nun başlangıcındaki en önemli olay. Karacaşehir ilk hutbenin okunduğu yerdir. Karacahisar Kalesi, Osmanlı'nın İznik'ten Edirne'ye kadar olan fetih sürecinin başlangıcıdır. Kazı sonucunda Osmanlı tarihi değişebilir. Prof. Dr. Halil İnalcık da Karacahisar'dan Osmanlı'nın ilk başkenti diye söz ediyor" dedi.

Karacahisar'da erken Osmanlı kent yerleşiminin bulunduğunu belirten Altınsapan, Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerinin yaz tatilinde ailelerinin yanına gitmeyerek, kazı çalışmalarında gönüllü olarak yer aldıklarını söyledi.

Kazı çalışmalarını gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan'a ve öğrencilere özverilerinden dolayı teşekkür eden Vali Tuna, "Osmanlı Devletinin temeli Karacahisar Kalesinin alınması ile atılmıştır. Burada bir tarih yatıyor. Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmamız lazım! Gelecek nesillere tarihimizi iyi anlatmamız gerek. Burada yatan tarih hepimizi ilgilendiriyor. Yapılan çalışmalardan çıkacak sonuçlar bizim için çok önemli" dedi.

Vali Tuna, kalenin ortaya çıkmasıyla birlikte, Eskişehir turizminin daha da hareketleneceğini belirterek, çalışmaların hızlı devam etmesi için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını söyledi.

İncelemelerin ardından Vali Tuna ve beraberindeki heyet, kazı çalışmalarına katılan öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Vali Güngör Azim Tuna Osmanlı'nın İlk Fethetti Kalede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement