Yozgat Sgk İl Müdürü Duran Cesur Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Yozgat Sgk İl Müdürü Duran Cesur Açıklaması

Yozgat Sgk İl Müdürü Duran Cesur Açıklaması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yozgat İl Müdürü Dursan Cesur, yeşil kart vizesi dolanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların 31 Ocak 2012 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları gerektiğini söyledi.

19.01.2012 13:56

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yozgat İl Müdürü Dursan Cesur, yeşil kart vizesi dolanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların 31 Ocak 2012 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları gerektiğini söyledi.

SGK Yozgat İl Müdürü Duran Cesur, sosyal güvenlik reformunun en önemli aşamalarından birisi olan, herkesin sağlık güvencesi kapsamına girmesi olduğunu belirterek," Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması zorunlu olarak 1 Ocak 2012 tarihinde başlamıştır. Sağlık güvencesi olmayanlar işsiz de olsa zorunlu genel sağlık sigortalısı kapsamına prim ödemek zorunda kalacaklar. İlimizde 83 bin 19 kişi yeşil kartlı olup 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren SGK'lı olacaklar. Gelir testi uygulaması devam edecek. Bu testi 14 ilçemizde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları yapacak. Yeşil kartlılardan vizesi dolacak olanlar, vizenin dolmasından itibaren 1 ay içinde ikamet ettikleri sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak tekrar yeşil kartın devam etmesini (aynı hakların devamı ve prim ödemeden kurtulmak için), bir ay içinde başvurmayanlar resen SGK tarafından tescil edilerek asgari ücretin iki katının yüzde 12'si oranında prim ödeme yükümlüsü olacaktır. Gelir durumlarına bakılabilmesi halinde, primleri gelire bağlı olacak değişecektir" dedi.

Yozgat il genelinde yeşil katı ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 18 bin 187 kişi bulunduğunu belirten Cesur, "18 Bin 187 kişi

ise öncelikle 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren en geç bir ay içinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak, gelir testi yaptıracaklar ve durumuna göre prim ödeme yükümlüsü olacaklar. Bu durumda olup, her hangi bir sosyal güvencesi olmayan, bakmakla yükümlü kişi olmaya, yeşil kartlı olmayanlar ise bir ay içinde başvurmadıkları takdirde 2012 Ocak ayı sonuna kadar resen SGK il Müdürlüğü tarafından tescil edilerek asgari ücretin iki katının yüzde 12'si oranında prim ödeme yükümlüsü olacaklardır. Gelir testi istendiğinde ise SGK tarafından belirlenecek test yöntemleri kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az ise, GSS primleri devlet tarafından ödenecek, fazla çıkarsa 1 Ocak 2012 ile 30 Haziran 2012 dönemi için aylık GSS primi aile içindeki kişi başına düşen aylık tutarına göre asgari ücrettin üçte biri (295. 50 TL) altında ise GSS primleri devlet tarafından ödenecek. Asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında ise 35,46 TL, asgari ücret ile asgari ücretin iki katı (1773 TL) arasında ise 106.38 TL, Asgari ücretin iki katından daha fazla ise 212.76 TL GSS primi ödeyecek. Ödemez ise sağlık yardımı verilmeyecek" diye konuştu.

Kısmi süreli çalışanların GSS primi, part-time çalışan veya ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlar da prim ödeme yükümlüsü olup, GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorunda olduğunu vurgulayan Cesur, "Gelir testi yaptırmadıkları takdirde prim borcunu ödemedikleri sürece sağlıktan yararlanamayacaklardır. Bu durumda part-time çalışanların mağduriyetleri söz konusu olacak. Sağlık güvencesi olmayıp da GSS kapsamında prim ödemek zorunda kalacak olanların ne kadar prim ödeyecekleri aile içindeki aylık kazançlarına göre belirlenecektir. Kişilerin ödeyeceği GSS prim tutarı gelir tespit yapılmasını isteyip ödememesine göre değişecektir. Kişi yeşil kart veya gelir testi istemiyor ise, yürürlükteki asgari ücretin iki katının yüzde12'si oranında GSS primini her ay ödemesi halinde sağlık hizmetlerinden yararlanacaktır. Bu sebeple yeşil kar vizesi dolanlar ile hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlarımızın 31 Ocak 2012 tarihine kadar gelir testi yaptırmalarını istiyoruz" dedi. - YOZGAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yozgat Sgk İl Müdürü Duran Cesur Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement