Dha Yurt Bülteni - 7

Son Güncelleme:

CHP'li Ağbaba: İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı ertelemek yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktırCHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, partisinin Ankara'da Kıdem Tazminatı Çalıştayı düzenleyeceğini söyledi.

CHP'li Ağbaba: İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı ertelemek yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktır


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, partisinin Ankara'da Kıdem Tazminatı Çalıştayı düzenleyeceğini söyledi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, partisinin Malatya İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP İl Başkanı Enver Kiraz ile partililer katıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın ertelenmesi ve partisinin 5 Haziran Pazartesi günü Ankara'da düzenleyeceği 'Kıdem Tazminatı Çalıştayı' hakkında bilgi veren Ağbaba, "Bir kez daha bizi haklı çıkardılar. 2012'de çıkarılan ve geçen sene yürürlüğe girmesi gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı şimdi 3'üncü kez erteliyorlar. Bu sefer öyle 1 yıl da değil, 2020'ye kadar erteliyorlar. 2019 seçimlerinin de ertesineö dedi. Ertelemenin 5 milyon çalışanı doğrudan etkilediğini belirten Ağbaba şöyle devam etti:


"Bu 5 milyon insanımızın hayatı, ne yazık ki AKP'nin umurunda değil. İş kazalarını ve cinayetlerini önlemek için 50'den az işçi çalıştıran işverenle verilecek eğitimi öteledikçe öteliyorlar. 2020'ye kadar, bu 5 milyon çalışandan iş cinayetine kurban gideceklerin vebali AKP'li bakanların ve milletvekillerinin boynundadır. Türkiye'de ortalama her gün 5 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. 2016 yılında 1970 emekçi iş cinayetlerine kurban gitti. Her yıl bir kasaba büyüklüğünde insanımızı önlenebilir kazalarda kaybediyoruz. İş cinayetlerine kurban verilenlerden 56 sı daha 18 yaşını görmemiş çocuklarımız.ö


ÇALIŞTAY


Çalıştay hakkındanda bilgiler veren CHP'li Ağbaba, "Hükümetin ısıtıp ısıtıp gündeme getirdiği ve emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmeye yönelik yeni bir plan yeniden gündemde. Kıdem tazminatının fona devredilmesi planı, son süreçte daha da yüksek sesle konuşulur hale geldiö diye konuştu. AKP'nin işçilerin sandıkta vereceği tepkiden korkarak ve bu planı 16 Nisan sonrasına bıraktığını ifade eden Ağbaba, " Cumhuriyet Halk Partisi, "Emek en yüce değerdirö ilkesini benimsemiş bir partidir. Bu nedenle CHP, emekçilerin kazanılmış haklarının tırpanlanmasına, gasp edilmesine ve tamamen ortadan kaldırılmasına karşıdır. Böyle bir süreçte, tarafların düşüncelerini ifade edebilecekleri bir ortam sağlamak amacıyla CHP Emek Büroları olarak 5 Haziran Pazartesi günü bir "Kıdem Tazminatı Çalıştayıö düzenleyeceğizö dedi.


Ağbaba Kıdem Tazminatı Çalıştayı'na CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Türk-İş, DİSK, Hak-İş Genel Başkanları ve akademislerin katılacağını, 55 kurumun temsil edileceğini söyledi. Ağbaba, "Bu çalıştaydan çıkacak sonucu Çalışma Bakanı aracılığıyla hükümete ileteceğizö diye konuştu.


GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR


Haber: Mikail PELİT/MALATYA, -


=====================================


Yunanistan, sınırda yakaladığı FETÖ'cüleri botla geri gönderdi



YUNANİSTAN, ülkelerine yasadışı yollarla kaçan aralarında darbe girişimi gecesi dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'yi kaçıran askerler arasında bulunan astsubay Halil Kumcu'nun da olduğu FETÖ'cü 5 şüpheli ile yanlarındaki 1 kadın ve 4 çocuğu şişme botla Meriç Nehri üzerinden Türkiye'ye gönderdi.


Meriç İlçesi'nin Yunanistan sınırında bulunan Serem Köyü'nde dün sınırda devriye görevi yapan askerler, çocuk ağlama sesi duyunca o bölgeye gitti. Askerler, bölgede yanlarında Meriç Nehri'ni geçtikleri şişme bot bulunan 10 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin yapılan araştırmasında FETÖ/PDY soruşturma kapsamında meslekten ihraç edilip hakkında arama kararı bulunan astsubay Halil Kumcu, örgütün akademik yapı içinde önemli isimlerinden Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Fatih İlkaya, Tekirdağ sohbet abilerinden öğretmen Yılmaz Erdoğan, öğretmen Fethullah Çatal, Aksaray 'jandarma imamı' Mustafa Can eşi Hatice Can ve 4 çocuğu olduğu belirlendi. Yunanistan'a 3 gün önce Meriç Nehri'nden botla kaçtıkları, Yunan güvenlik güçlerince geri gönderildikleri belirlenen şüpheliler işlemlerinin ardından Edirne Jandarma Komutanlığı aracılığıyla Uzunköprü İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edildi.


DARBE GECESİ MENDİ'Yİ KAÇIRAN ASKER


Yunanistan'ın geri gönderdiği FETÖ/PDY şüphelilerinin yapılan araştırmasında astsubay Halil Kumcu'nun, darbe girişimi gecesi dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin Ankara Gazi Orduevi'nden kaçırıp, Akıncılar Üssü'ne götüren darbeci askerler arasında bulunduğu ortaya çıktı.


Konuyla ilgili hazırlanan iddianamede adı geçen astsubay Halil Kumcu, soruşturmasının ardından Uzunköprü'de çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanıp Edirne Yüksek Güvenlikli  F Tipi Ceza infaz Kurumu'na konuldu. Diğer şüphelilerden, örgütün Aksaray 'jandarma imamı' Mustafa Can ile öğretmen Fettullah Çatal, tutuklanıp cezaevine kondu. Can'ın eşi Hatice ile 4 çocuğu ise mahkeme tarafından denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakıldı.


Şüphelilerden Yılmaz Erdoğan, soruşturmasının sürdürüleceği Tekirdağ'a gönderilirken, FETÖ'nün akademik yapılanmasının önemli isimlerinden olduğu belirtilen Yrd. Doç. Dr. Fatih İlkkaya'nın emniyetteki soruşturması devam ediyor.


YUNANİSTAN GERİ DEPORT ETMİŞ


Edirne'nin Yunanistan sınırında yakalanan FETÖ/PDY şüphelilerinin İstanbul'dan 'Kürt Ahmet' lakabıyla bilinen bir kişi ile Yunanistan'a geçmek için kişi başına 2 bin Euro para karşılığında anlaştıkları ve 3 gün önce de Meriç Nehri üzerinden şişme botla Yunanistan'a geçtikleri ortaya çıktı. Şüphelilerin burada Yunanistan güvenlik görevlileri tarafından yakalanıp, yeniden aynı yolla Türkiye'ye gönderildikleri belirlendi.


Şüpheliler poliste verdikleri ifadede, "Yunanistan'a geçtiğimiz günlerde botla geçtik. Daha sonra biraz ilerledik ve bizi Yunan polisi yakaladı. Havanının kararmasıyla birlikte geldiğimiz botla bizi iterek Türkiye'ye geri gönderdiler" dedikleri öğrenildi.


Haber: Ali Can ZERAY/EDİRNE, -


=====================================


Kütahya'daki telefon dolandırıcısı zanlıları adliyede


KÜTAHYA'da kendilerini polis olarak tanıtıp dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 41 yaşındaki İbrahim A. ile 28 yaşındaki Hakan D. adliyeye sevk edildi. Zanlıların 7 kişiden toplam 334 bin liralık altın ve para aldıkları öne sürüldü.


Önceki gün Kütahya'da meydana gelen olayda Hakan D., telefon ettiği kişilere kendini emniyet amiri olarak tanıtıp, nüfus cüzdanlarının terör örgütlerinin eline geçtiğini, bunların yakalanması için evde bulunan altın ve paraların Akçay Caddesi'ndeki Şelale Camii önüne getirmesini istedi. Durumun polise bildirilmesini ardından Hakan D., cami önünde 2 kadından altın poşetlerini almak isterken Kütahya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri tarafından suçüstü yakalandı.


Kütahya'da aynı gün şüphelilerden İbrahim A. da telefonla aradığı bir kadına kendisini polis olarak tanıttı. İbrahim A., kimlik bilgilerinin terör örgütünün eline geçtiğini söyleyerek kadından evdeki altınlarını bir poşete koyup otogar karşısındaki alışveriş merkezinin açık otoparkına getirmesini istedi. Kadının yakınlarının durumdan şüphelenip polisi araması üzerine İbrahim A.  da yakalandı.


Gözaltına alınan Hakan D. ve İbrahim A.'nın yapılan araştırmada Kütahya'da çeşitli tarihlerde 7 kişiden toplam 334 bin liralık altın ve para aldıkları belirlendi. 2 şüpheli, dolandırıcılık suçundan adliyeye sevk edildi.


Görüntü dökümü:


-------------------------


-2 şüphelinin Emniyet Müdürlüğü'nden polisler tarafından çıkartılması,


-Şüphelierin sağlık raporu alınan hastaneden dışarı çıkartılırken,


-Şüphelilerin adliyeye getirilmesinden çekilen görüntüler bulunuyor.)


-Adliyenin dışından çekilen görüntüler bulunuyor.)


Haber-Kamera: Oğuzhan KILIÇ/ KÜTAHYA,-


=====================================


Angus hırsızları yakalandı


KAYSERİ'de İddiaya göre çaldıkları kamyonet ve kiraladıkları panelvan minibüsle  Osman Yeniay'a ait 32 büyükbaş hayvanı çalan ve birçok hırsızlık olayından aranan Duran U. (30) ve arkadaşı Ali U.(26) jandarma tarafından yakalandı.


Merkez Kocasinan İlçe Jandarma Komutanlığı ve Jandarma İstihbarat Şube Ekipleri kendilerine gelen büyükbaş hayvan hırsızlıkları ile ilgili yapılan ihbarı değerlendirdi. Dün sabah, Kocasinan İlçesi Karahöyük Mahallesinde Osman Yeniay'ın 32 Angus cinsi büyükbaş hayvanın ahırdan çalınması üzerine jandarma ekipleri çalışma başlattı. Hırsızlığın gerçekleştiği mahalle ve çevresinde yapılan incelemede hırsızlardan Ali U., mahalle sakinlerinin de destek verdiği arama-tarama çalışmaları neticesinde hayvanların çalındığı ahıra birkaç kilometre uzaklıkta bulunan ağaçlık alan içinde çaldıkları 32 büyükbaş hayvan ile yakalandı D.iğer hırsızlık şüphelisi Duran U., suç ortağının yakalanması üzerine yaya olarak kaçtı. Jandarma İstihbarat Şube Ekipleri, bir süre sonra kaçan hırsızlık şüphelisini de  kıskıvrak yakaladı. Hayvan hırsızlarının, olaydan bir gün önce çaldıkları hayvanları taşıyabilmek için Merkez Melikgazi İlçesine bağlı Orta Sanayi bölgesinde 38 BD 486 plakalı kamyoneti çaldıkları ortaya çıktı.


SUÇ İŞLEMEK İÇİN ÖNCE UYUŞTURUCU İÇİYORLAR


Terk edilmiş şekilde mahallenin girişine bırakılan kamyonet  ve çevresinde 10 gram metamfetamin, 50 gram uyuşturucu madde narkotik köpeği tarafından bulundu. Jandarma karakoluna götürülen hırsızlık şüphelileri yapılan sorgularında suçları itiraf ettiler. Hırsızların yapılan sorgularında Polis ve Jandarma bölgesinde birçok suça karıştıkları belirlenirken, iki kafadar'ın suç işlemeden önce cesaretlenmek için uyuşturucu kullandıkları ifade edildi. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tabipliğinde sağlık kontrolünden geçirilen sanıklar, Kayseri Adliyesine getirildi. Jandarma yetkilileri vatandaşların hırsızlık olaylarına karşı dikkatli olması gerektiğini, gördükleri herhangi bir olumsuz durumunda 156 Jandarma'ya ihbarda bulunmalarını talep etti.


GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ


----------------------------


Hırsızlık şüphelilerin adliyeye getirilişi


Çaldıkları hayvanları fotoğrafı


Çaldıkları kamyonetin fotoğrafı


Haber - Kamera: Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, DHA

Kaynak: DHA