Karya Yolu Doğaseverlerin Yeni Gözdesi

Son Güncelleme:

Antik Karya Medeniyeti'nden bugüne kalan patikaların işaretlenmesi ile oluşturulan 796 kilometrelik 'yaşam yürüyüş yolu', doğaseverlerin gözdesi haline geldi.

Antik Karya Medeniyeti'nden bugüne kalan patikaların işaretlenmesi ile oluşturulan 796 kilometrelik 'yaşam yürüyüş yolu', doğaseverlerin gözdesi haline geldi.


Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı İçmeler Beldesi'nden başlayıp Datça Yarımadası, Gökova Körfezi'nden Akyaka ve Milas'a uzanarak Aydın'ın Karpuzlu İlçesi'nde son bulan Karya yürüyüş yolu, baharla birlikte eski parlak günlerini yeniden yaşamaya başladı.


Datça Yarımadası'nda, Karya yolu güzergahı üzerindeki parkurlardan biri olan 12 kilometrelik Emecik- Kızlan Parkuru, geçen hafta sonu ilk yürüyüş grubunu ağırladı. Datça'ya 20 kilometre uzaklıkta Emecik Köyü'nde buluşan 16 kişilik yürüyüş grubu, tatsız bir sürprizle karşılaştı. Başlangıç noktasına konulan tabelalara rağmen, yolun işaretlenmemiş olması grubun keyfini kaçırsa da, yürüyüşe devam edildi. Kızlan Köyü'ne doğru saat 10.40'ta başlayan yürüyüş, tahmini bir güzergah takip edilerek molalarla birlikte dört saat sürdü. Yürüyüş, güneşli ve pırıl pırıl bir havada gerçekleştirildi.


KÖYLÜLERDEN MİSAFİRPERVERLİK ÖRNEĞİ


Emecik köylüleri, ilk gelen yürüyüş grubuna büyük bir ilgi gösterdi. Köyün yaşlıları, dağlardan topladıkları kır çiçeklerini yürüyüşçülere vererek misafirperverliklerini gösterdi. Emecik köyünden, yarımadanın güneyine Akdeniz sahiline yürüyen grup, Perili Köşk'ün önünde saat 13.00'da deniz kenarında mola verdi.


FOSİL KUMULUNDA RENK CÜMBÜŞÜ


Molanın ardından yeniden yürüyüşe geçen grup, deniz kenarını takiben, 4 milyon yıllık Gebekum fosil kumuluna ulaştı. Fosil kumulunun hemen kenarından geçen yürüyüşçüler, kendilerini bir anada renk cümbüşü içinde buldu. Kumların arasında açan, sarı, pembe, mor, kırmızı, beyaz her renkten çiçeklerin büyüleyen dünyasını büyük bir hayranlıkla izleyerek yollarına devam eden grup, tarihi yel değirmenlerine doğru yürüyüşe geçti.


ORKİDELER KARŞILADI


Yel değirmenleri güzergahında, yürüyüşçüler bu kez hoş bir sürprizle karşılaştı. Doğada artık çok nadir olarak görülebilen orkidelerin nefes kesen güzelliği, yürüyüşçüleri mutlu etti. Grup, orkide çiçeklerini doğayla baş başa bırakarak, saat 15.30 sıraları Kızlan Köyü'ne ulaştı. Köy kahvesindeki çay molasının ardından gelecek hafta Karya yolunun bir başka parkurunda buluşulması kararlaştırıldı.


YANLIŞ BİLGİ ÜZDÜ


Emecik- Kızlan Parkuru yürüyüşüne katılan grup adına bir açıklama yapan Gökhan Özkan, 3 Şubat'ta hizmete açılan Karya yolunun doğaseverleri heyecanlandırdığını söyledi. Özkan, Datça yarımadasında bugüne kadar, Datça- Hızırşah, Hızırşah- Domuz Çukuru ve Karaköy-Kızlan parkurlarında yürüdüklerini belirtti. Özkan, "Bugüne kadar yürüdüğümüz her üç parkurunda işaretlenmeleri yapılmıştı. Emecik- Kızlan parkurunda işaretlerin yapılmamış olması bizi şaşırttı. Oysa yarımadadaki, Domuz Çukuru- Mesudiye hariç tüm parkurların işaretlendiği açıklanmıştı. Umuyoruz bu parkurda en kısa sürede işaretlenerek, duyurusu yapılır" dedi. - Muğla/ Datça

Kaynak: DHA