MHP ve CHP'den 'Osmanlıca Dersi' Tepkisi

Son Güncelleme:

Osmanlıca'nın zorunlu ders olmasına CHP ve MHP'den eleştiri geldi. MHP, "Osmanlıca yerine Türkçe" derken, CHP, "Mezar taşı okumak için zorunlu derse gerek yok" dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, Osmanlıca'nın zorunlu ders olması yerine Türkçe'yi zenginleştirecek bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"OSMANLICA ASLINDA TÜRKÇE"

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Osmanlıca'nın liselerde zorunlu ders olarak verileceği tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Oktay Vural, Osmanlıca'nın aslında Türkçe olduğunu, MHP olarak yaşayan Türkçe'den yana olduklarını belirtti. Türkçe'nin önünde tehditler olduğunu kaydeden Vural, "Osmanlıca aslında Türkçe. MHP olarak biz yaşayan Türkçe'den yanayız. Osmanlıca'da aslında özü itibariyle bir Türkçe'dir. Bu nesillerin bundan önce yazılmış eserleri değerlendirmesi gerekir. Yeni bir Osmanlıca dersine ihtiyaç mı var, yoksa Türkçe derslerinin zenginleştirilmesi mi gerekir bu pedagojik olarak değerlendirilmelidir. Türkçemizi iyi öğrenmemiz ve zenginleştirmemiz lazım. Osmanlıca'nın yaşayan Türkçe ile birlikte değerlendirerek, kelime haznesini artırmak amacıyla bu dersin Türkçe'yi zenginleştirecek bir ders olarak kullanılması gerekir. Zorunluluk esasının getirilmesi yerine Türkçe'yi zenginleştirecek bir araç olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu tartışmaları çıkartanlar şöyle bir Tunalı Hilmi'ye çıksanız, bu tabelaların ne kadarı Türkçe. Alışveriş merkezlerimiz vardı, mall oldu. Yaşadığımız yerin adı yabancı, alışveriş yaptığımız yerlerin adı yabancı, Türkçe'nin önünde bu tehditler var" dedi.

CHP DE TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, eğitim sistemini eleştirerek, "Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koltuğunda oturanların, kendi inançları doğrultusunda eğitimi şekillendirmek istemeleri demokratik bir tavır olmaz" dedi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 80. yıldönümünde, "kadına saygısız bir anlayışın Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koltuğunda oturduğunu" savundu.

Millî Eğitim Şûrası'nın gündemine değinen Hamzaçebi, "Öyle anlaşılıyor ki hükümet yanlısı bir sendikanın, eğitimi çağdaşlıktan uzaklaştıran önerileri yarın kabul edilecek. Umarım yanılırım" dedi.

Eğitim sistemini, aynı zamanda bir veli olarak değerlendirdiğini belirten Hamzaçebi, şunları söyledi:

"Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin Türk toplumunu dönüştürmeyi amaçlayan projeleri var ve bunları adım adım uygulamaya koyuyorlar. Sayın Erdoğan, 200 yıl önce Osmanlı ile başlayan modernleşmeyi, 'hayat tarzı dayatması' olarak değerlendiriyor ve buna karşı alternatif model öneriyor: 'Anaokulundan başlayarak çocuklarımıza yeni bir hayat tarzı sunacağız' diyor. Yani, 'Çocuklarımıza yeni bir hayat tarzı dayatacağız' diyor.

İLKÖĞRETİMDE ZORUNLU DİN DERSİ

İlköğretimin ilk 3 yılında din derslerinin zorunlu olması düşünülüyor. Sanki çocuklar ailelerinde din ve ahlak eğitimi almıyor, dinsiz yetişiyor. Ahlak ve din eğitimini çocuklar ailelerinden alır. Bu eğitim önemli ama bunu laik devlette, devlet hiçbir zaman vermez.

Deniliyor ki 'Biz Alevi, Musevi, Hristiyan vatandaşlarımıza seçmeli din dersi getiririz, zorunlu din kültürü ahlak bilgisi dersini de dini bilgilerden arındırıp, din kültürü dersine dönüştürürüz.' Bu düşünce, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin bir din dersi olduğunun itirafıdır.

Alevi, Hristiyan, Musevi vatandaşlara kendi dinlerini öğrenme imkanı getirilecek. Peki Hristiyan mezheplerine yönelik bir şey yapmayacak mısınız? Ya da Ehl-i Sünnet'in diğer mezhepleri için ayrı bir şey getirmiyor musunuz?

Bu durumda herkes hangi inanç, mezhep ve dine mensup olduğunu açıklayacak. Bütün çocuklardan, velilerden hangi dine, inanca, mezhebe mensup olduklarının açıklanması isteniyor. Bu, toplumu bölmek ve kutuplaştırmaktır.

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık koltuğunda oturanların, kendi inançları doğrultusunda eğitimi şekillendirmek istemeleri demokratik bir tavır olmaz."

"MEZAR TAŞI OKUTMAK İÇİN..."

Hükümetin daha da ileri giderek Osmanlıca'yı zorunlu ders haline getirmeyi planladığını belirten Hamzaçebi, kütüphanelerdeki yüzbinlerce Osmanlı eserin günümüz Türkçe'sine kazandırılmasını desteklediklerini, ancak bunun için herkesin Osmanlıca öğrenmesi gerekmediğini ifade etti.

Arzu eden öğrencilerin seçmeli ders olarak tercih edip Osmanlıca'yı öğrenebileceğini kaydeden Hamzaçebi, "Ama mezar taşı okumak için herkese Osmanlıca'nın zorunlu ders olarak verilmesi doğru değil. Sayın Avcı, siz çocuklara Osmanlıca mezar taşı okutmakla meşgulsünüz ama çocuklarımız matematik ve fende iyi değil" dedi. Hamzaçebi, Türkiye'nin matematik alanında 65 ülke arasında 45'inci, fen alanında ise 43'üncü sırada olduğunu söyledi.

Zorunlu Osmanlıca dersinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasal İslam projesinin bir adımı olduğunu iddia eden Hamzaçebi, bunu doğru bulmadıklarını belirtti.

Kaynak: İHA