TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: "Millet Teknolojiyi Para Kazanmak İçin Kullanıyor, Biz Küfretmek...

Son Güncelleme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Teknoloji Buluşmaları Balıkesir’de gerçekleşti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Teknoloji Buluşmaları Balıkesir'de gerçekleşti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, değişen dünyada e-ticaret kavramının önemine değinirken, dünya ile Türkiye arasındaki farkı anlattı. Hisarcıklıoğlu, "Millet teknolojiyi para kazanmak için kullanıyor, biz küfretmek için. E-ticaret devrimini de ıskalarsak bir 200 sene daha beklememiz lazım" dedi.


Turkcell ana sponsorluğunda TOBB tarafından organize edilen TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları Balıkesir'de gerçekleşti. E-ticaret sistemlerinin, dijital dönüşüm süreçlerinin gündeme alındığı etkinlik, uzmanların sunumlarıyla devam etti. Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinlikte sektöre dair inovatif çözümler ve sorunlar masaya yatırıldı.


Türkiye Teknoloji Buluşmaları'nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaretin kurallarının değiştiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Dijitalleşme, iş üretmek için kullanan teknoloji. Akıllı telefon kullanımında en gelişmiş ülkelerden biriyiz. Nüfusumuzun yüzde 90'ı mobil bağlantı hattına sahip. Biz internette ne yapıyoruz? Facebook kullanıcısında dünya 6.'sı, instgramda dünya 4.'sü, sosyal medyada dünya 9.'suyuz. Elektronik ticarette ilk 25 içinde bile yokuz. İnterneti laf yetiştirmek için kullanıyoruz. Kültürümüzde olmayan şeyler için kullanıyoruz. Toplantının esas amacı bu. Millet teknolojiyi para kazanmak için, biz birbirimize küfretmek için kullanıyoruz. Sanayi devrimini kaçırdık. Şimdi önümüzde yeni bir devrim var. Elektronik ticaret devrimi bunu da ıskalarsak bir 200 yıl daha beklememiz lazım. Eskiden ticaret yolu üzerindeysen zengin oluyordum. Şimdi bu devrin ticaret yolu internet. Avustralya'nın bir köyüne mal satabilir misin? İnternet 1 saniye sonra Avustralya'daki köydesin. Bir tuşa bastığında üretileni görebiliyorsun. Allah bize petrol verse devlet zengin olurdu. Zengin olmanın yolu ticaretten geçer. 20 trilyon dolarlık dünya pazarı var. 7 milyon insan var mal satabileceğin. Ben devrimde dünyanın en ilerisinde olmamız lazım" dedi.


Toplantının açılış konuşmasını büyük organizasyona ev sahipliği yapan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur yaptı. Başkan Uğur, "Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, İzmir- İstanbul otobanı ile ulaşımların merkezi, vizyon projelerin merkezi Balıkesir yatımlarda talep görmektedir. Bugün artık ülkeler değil şehirler yarışmaktadır. Teknoloji transferi ve beyin göçüne cevap vermek adına teknokentin 2018 yılının sonunda hayata geçmesi planlanıyor. Elektronik defterin tutulduğu bir dönemde elektronik mal satımı olması bir zorunluluktur. Biz ne üretiyorsak üretelim, mutlaka e-ticarette olmak istiyorsak stoklarımızı günlük olarak tutmalıyız. E-ticarete mal satmak istediğinizde istenecek ilk şey stoklarınız olacaktır. Sanayiciler olarak stoklarımızı güncellemek ürün kodlarını açarak ürünlerin resmini eklememiz lazım" dedi.


Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, dünyada gelişen ticaret şeklinde iş dünyasının da ayak uydurması gerektiğini söyledi. Ermişler, "Dünyanın gelişen teknolojilerinde sürücüsüz araçlar denenmeye başlandı. Günlük hayatta yer alan teknoloji, eski usul ticaret yapamayacağımız göstermekte. Dünyada değişen ticarete ayak uydurmamız gerekiyor. Türkiye'nin 2023 hedefleri için az zamanda çok işler yapmamız lazım. Sanayi ticaret ve hizmette teknolojinin tüm imkanlarını kullanmamız gerekiyor. Dünyanın yeni ticaret şekline hızla ayak uydurmamız lazım" dedi.


7 yıldızlı bina


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 5 yıldızlı olan Balıkesir Ticaret Odası'na 7 yıldızlı bir hizmet binası yaptıklarını söyledi. Uğur, "Çay Deresi içindeki kongre merkezinde ticaret odamıza yer ayırdık. Balıkesir Türkiye'nin en zengin yeri. İki denize kıyısı var, madenleri, termal, tarım hayvancılık, var. Hakikaten değerli bir yer. Hükümetimizin yapmış olduğu otoyol akslarının da merkezinde bulunuyor. Balıkesir'e yatırımcının büyük talebi var. Merkez Bankasını araştırmada emlak fiyatlarının en çok arttığı il Balıkesir olarak ilan edildi. Balıkesir yenilenebilir enerjide de ham madde zenginliği olarak bitkisel ve hayvani atıklara büyük kaynaklara sahip" şeklinde konuştu.


Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ise "2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi olan ilk 10 talip olan bir ülkenin çocuklarıyız. Çok kısa süre içerisinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir olacağız. Oyunu kazanmak istiyorsanız oyunu kurallara göre oynamalısınız. Şampiyonlar liginde kurallar değişmiştir, e ticaretten mal satmanız lazım" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA