Türkiye'ye Örnek Projeyi Bayraktar Açtı

Son Güncelleme:

İçmesuyu ve atıksuları tek bir merkezden kontrol eden Scada merkezi Bakan Bayraktar tarafından açıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de bir ilk olarak hayata geçirdiği içmesuyu ve atıksuları tek bir merkezden takip eden Scada Merkezi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından açıldı. Böylesi önemli bir projeye öncülük ettiği için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden Bakan Bayraktar, uygulamanın diğer iller tarafından da örnek alınması gerektiğini vurguladı.


AÇILIŞA KATILIM YOĞUNDU


İSU hizmet binasında gerçekleşen açılışa Bakan Bayraktar'ın yanı sıra Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Fikri Işık, Sibel Gönül ve Zeki Aygün, Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mahmut Civelek, AK Parti Hatay İl Başkanı İsmail Kimyeci, Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, çok sayıda basın mensubu ve davetliler katıldı.


ÇEVRECİLİK KONUSUNDA AVRUPA'DAN İLERİDEYİZ


Açılış programında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Bugün burada yeni bir sistemle atıksuların ve temiz suların getirilmesinin denetlenmesi 12 parametrede açıklamış. Biz sanayicilerimizi teşvik etmek iyileştirmek mecburiyetindeyiz. Bir taraftan da bilinçleri artıyor. Bizim hem avantajımız hem de dezavantajımız var. Biz sanayileşmeye geç başladık. Ancak çevreci bir toplumun bireyleri olarak bunu çabuk içselleştirdik. Çevrecilik konusunda Avrupa'dan daha ilerideyiz" dedi.


SCADA SİSTEMİ BİR MODERNİZASYONDUR


Konuşmasının devamında fotoğrafın büyüğüne bakmak zorundayız diyen Bakan Bayraktar, "Bu yüce millet 7 kere bize destek vererek bize görev verdi. Biz de bu millete daha büyük şevkle hizmet etmeye gayret edeceğiz. Dünya bugün bize imreniyor. Bu istikrar sayesinde oldu. Güven vermeye devam edeceğiz. Bugün burada kurulan Scada sistemi bir modernizasyondur" ifadelerini kullandı.


ÖRNEK ALINACAK


Scada sistemi ile denetimin daha kolay, daha sıkı haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, " Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ bunu örnek alacak ve ona göre çalışmalar yapacak. Gelecek nesillerin daha rahat yaşaması için daha iyisini yapacağız. 10 sene evveline göre hayal denen şeyler bugün Türkiye'de gerçek oldu" şeklinde konuştu.


KAYNAKLAR İSRAF EDİLMESİN DİYE


Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise "Scada Sisteminin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Biz, bir su medeniyetiyiz. Kültürümüzün, inancımızın her noktasında su var, temizlik var, toplum ve çevre sağlığı var. Kaynakların israf edilmemesi var. Bu amaçla geliştirip uygulamaya aldığımız SCADA Sistemi, su havzalarımızın korunması, yönetilmesi ve israfın önlenmesinde bize milimetrik bir hassasiyet sağlayacak" dedi.


KOCAELİ İNSANCA YAŞAMIN ADRESİ OLDU


Kocaeli'nin yaklaşık 10 yıldır büyüyüp genişlediğini belirten Başkan Karaosmanoğlu, "Kentsel ihtiyaçları da kitlesel tüketim gücü de artıyor. 1 milyon 600 bin kişinin yaşadığı, sanayinin kalbi durumunda olan bir metropol olduk. Bir zamanlar ölü yatırımların şehri olan Kocaeli şimdi amaca hizmet eden yatırımların, hakiki şehirciliğin başkenti oldu. Bugün Kocaeli insanca ve kaliteli yaşamın adresi oldu. Bunu sürekli kılmak için çabalıyoruz.


Çocuklarımız, torunlarımız; temiz, sağlıklı, modern bir şehirde yaşasın istiyoruz. Kocaeli'nin sorunlarına bir bir çözüm üretirken, şehrin geleceğini ipotek altına almadık, almıyoruz, almayacağız. Bir kuruşunu ziyan etmedik, etmeyeceğiz. Bütün tesislerimizi, hizmetlerimizi Kocaeli'nin bütün sistemlerini birbirine entegre ediyoruz" ifadelerini kullandı.


5 BİN 900 KM HAT DÖŞENDİ


Başkan Karaosmanoğlu, "Özellikle altyapı yatırımlarımız ile yerin altında da bir büyük şehir kurduk. 2004 yılından bugüne kadar, 3.265 km içme suyu hattı, 2.287 km kanalizasyon hattı, 291 km yağmur suyu hattı döşedik. 57 km dere ıslahı gerçekleştirdik. Toplamda 5 bin 900 kilometre hat döşedik. Arıtmada Türkiye şampiyonuyuz.


ATIKSULARIN YÜZDE 98'İ ARITILIYOR


Köylere arıtma tesisleri ve yağmur suyu hatları kurduk. Körfez'e akan suların yüzde 98'inin arıtmayı başardık. Yanından geçmekte zorlandığımız Körfez'e yeniden hayat verdik. Bugün, Kocaeli'de musluktan akan suyu, içilebilir hale getirdik. Kayıp, kaçak oranını sıfırladık" şeklinde konuştu.


SU DAMLASA HABERİMİZ VAR


Kurdukları Scada sistemiyle Kocaeli'de su damlasa anında haberdar olduklarını söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Arızlara anında müdahale edebiliyoruz. Eskiden, bir yerde su borusu patlasa; al başına belayı… Kimse ne yapacağını, hangi borunun nerden geçtiğini bilmez. Scada sistemiyle, bunların tamamına son verdik. Artık, sorunları saniyelerle tanımlayıp, aynı anda saha hizmetlerimizi, olay yerine sevk edebiliyoruz.


TÜRKİYE'DE İLK, DÜNYADA SAYILI BİR PROJE


Scada ile atık su arıtma tesislerini kanalizasyon ve yağmursuyu kolektörlerini terfi merkezlerini ve büyük sanayi kuruluşlarının atık sularını uzaktan takip etme yeteneği kazandık. Muhteşem bir sistem kurduk. Türkiye'de ilk, dünyada sayılı bir proje oldu. Toplam 106 noktada atık suların giriş ve çıkışları kontrol edeceğiz. Gerekirse müdahale edeceğiz. Yağmur ölçümleri ile sel ve taşkınlara karşı hızlı çözümler üretmek mümkün olacak. Scada Projesi, Kocaeli sularının MOBESE'si olacak"


PROJE İÇİN 13 MİLYON TL HARCANDI


Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de yaptıkları konuşmada Kocaeli'nin her gün bir öndeki güne göre daha temiz, daha yaşanabilir bir kent haline geldiğini vurguladı. İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, "İSU bu proje için 13 milyon para harcadı. Sanayi bölgesi olan ilimize böyle bir projeyi kazandırdığımız için çok mutluyuz" dedi.


SCADA MERKEZİNDEN İZLENİYOR VE KONTROL EDİLİYOR


Kocaeli'ndeki atıksu, yağmursuyu terfi merkezleri, arıtma tesisi ve sanayi tesislerinin ana kolektörlere bağlantı noktalarının izlenmesi ve Scada merkezinden kontrol edilmesi amacıyla Türkiye'de ilk defa İSU tarafından Atıksu Scada Sistemi geliştirildi. 42 adet terfi merkezi, 16 adet atıksu arıtma tesisi, 25 adet sanayinin ana kollektör bağlantı noktaları, 33 adet noktada ana kollektör hatlarının doluluk oranı ilgili cihaz ve ekipmanlarla Scada merkezinden izlenmesi ve kumandası sağlanıyor.


SANAYİ KURULUŞLARI TAKİP EDİLİYOR


Öte yandan büyük sanayi tesislerinin ana kolektörlere bağlantı noktaları ile Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kuruluşlarında ve atıksu arıtma tesisi çıkışlarında pH, Sıcaklık, iletkenlik, Renk ölçüm cihazı, AKM (Askıda Katı Madde), Organik madde, Çözünmüş Oksijen (DO), nitrat, fosfat, amonyum azotu, yağ gibi kimyasal parametre değerleri Scada merkezi tarafından kayıt altına alınarak sürekli takibi sağlanmaktadır. Otomatik numune alma cihazı ile otomatik numuneler alınıyor ve laboratuar sonuçlarına göre ilgili firma takip ediliyor.


HD KAMERALARLA KONTROL EDİLİYOR


Belirlenen 94 adet atıksu terfi ve içmesuyu istasyonlarına kameralı güvenlik sistemi kurulurken Scada sistemi üzerinden online izleniyor. Aynı anda gözlem yapan 358 adet yüksek çözünürlüklü kamera uzaktan kontrollü gelişmiş özellikleri ve HD görüntü kalitesi sayesinde kontrol noktalarındaki en ufak ayrıntılar bile gözden kaçmıyor.


YAĞIŞIN ŞİDDETİ ÖLÇÜLÜYOR


Yağmursuyu ölçüm sensorları sayesinde de Kocaeli'nin herhangi bir bölgesindeki yağışın şiddeti ve lokal olup olmadığı belirlenip terfi merkezleri ve kolektörleri için yeni stratejiler geliştirilebiliyor.

Kaynak: Bültenler