Otizmlilerin Hayatı Kolaylaşabilir Mi? - Son Dakika
Basın Bültenleri

Otizmlilerin Hayatı Kolaylaşabilir Mi?

Otizmlilerin Hayatı Kolaylaşabilir Mi?

Algı farklılıkları, özellikle Asperger Sendromuna sahip bireylerin kurdukları ilişkilerde daha fazla rastlanıyor.

19.01.2015 17:24

Algı farklılıkları, özellikle Asperger Sendromuna sahip bireylerin kurdukları ilişkilerde daha fazla rastlanıyor. Konuşulan kelimeler ve kullanılan ifadeler, duyguların önüne geçebiliyor. Bunun temelinde, bahsetmiş olduğumuz duygusal zeka var. Peki, bu konuda Asperger Sendromuna sahip bireyler ilişkilerini geliştirebilmek adına neler yapabilirler?

İstanbul'da Duygusal Yetkinlikler ve Beceriler eğitimine İskoçya'dan katılan Asperger Sendromlu katılımcı, eğitim sonrasında, yaptığı yorumlarda şunları belirtiyor:

• Artık karşımdaki kişinin duygu durumunu, onun vücudunu, yüz mimiklerini, ses tonundaki değişimleri gözlemleyerek net bir şekilde anlayabiliyorum.

• Hatta, kendi duygularımın bile farkına varabilmem konusunda, kendimi gözlemlememin ne kadar etkili olduğunu fark ediyorum.

• İlişkilerimde yepyeni kapılar açıldı. Arkadaşlarım, bendeki değişimi anlama konusunda zorluk çekiyorlar. Çünkü diyaloglarımıza duygu katmanı eklendi. Diyaloglara, sadece mantık düzeyinde bakmak aslında ne kadar engelleyici oluyormuş.

• İlişki kurma konusunda yaşadığım endişeler ve sıkıntılar giderek azalıyor.

• Kendimi eskisine göre çok daha doyumlu ve mutlu ilişkiler içerisinde buluyorum.

Asperger Sendromlu katılımcıların, eğitim süresince ve eğitim sonrasında herkese uygulanan testlerde, inanılmaz neticeler aldığını belirten Paul Ekman International Üyesi Cem Atat, bulguları Prof. Paul Ekman ile paylaştıklarını belirtti. Prof. Ekman, amacını, duyguların doğallığını temel alan bilimsel çalışmalar neticesinde, kişilerin duygusal hayatlarını geliştirebilmeleri olduğunu belirtiyor.

Duygusal zekayı arttırmaya yönelik çalışmalar, sadece Asperger Sendromlu bireylerin gelişimlerinde değil, aynı zamanda toplumdaki bütün kişilerin hem kendilerini daha iyi tanıyabilmeleri, hem de sosyal ve özel ilişkilerini geliştirebilmelerini sağlıyor. Çünkü duyguların anlaşılmasının başka gruplarda da çok zor olduğunu farkediyoruz. Kurumsal ortamlar da liderlik gelişiminde insanları duygusal yetkinliklerinden uzaklaştırabiliyor ve bu da lider olmanın önündeki en büyük engellerden bir tanesidir.

2015 yılında Paul Ekman International, Sola Unitas Academy ile birlikte hem duygusal araştırmalara hem de duygusal yetkinlik eğitimlerine devam edecek ve bu konuda Türkiye'de önemli çalışmalarda liderlik rolünü üstlenecektir.

Detaylı bilgi için www.solaunitas.com web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Otizmlilerin Hayatı Kolaylaşabilir Mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement