Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Özkay, Afet Risk Yönetimi toplantısında yaptığı açıklamada, "Yerel, bölgesel ve uluslararası ölçekte işbirliğini geliştirmek, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir çevre sistemini hayata geçirmeye yönelik çalışmalar Türkiye'nin ve dolayısıyla AFAD'ın öncelikleri arasındadır" dedi.
Toplantıda Türkiye olarak AFAD'ı faaliyete geçirdikleri için mutlu olduklarını kaydeden Özkay, "Planlama, müdahale ve iyileştirme çalışmalarını kapsayacak şekilde afetlere karşı dirençli toplum oluşturma çabalarına önem verilmesi, afet risklerinin azaltılması çalışmalarının afet yönetimi sisteminin temeline oturtulması, iklim değişikliği alanında yapılacak çalışmaların öneminin arttırılması, özel sektör ve devlet kurumları arasında ilişkilerin güçlendirilmesi, sivil toplum ve akademik toplumun afet yönetim sistemine dahil edilmesi, iş dünyası devamlılık planlarının hazırlanması, incinebilir kitlelere yönelik çalışmalara önem verilmesi, eğitim ve farkındalık arttırıcı çalışmalara öncelik tanınması gibi projelerin birçoğunu Türkiye olarak AFAD'ın koordinasyonunda faaliyete geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Türkiye'de eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına önem verdiklerini kaydeden Özkay, "Ülkemizdeki riskleri azaltma çalışmalarına ışık tutacak olan 2023 Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kentsel gelişme stratejisi, kentsel dönüşüm projesi, iklim değişikliği stratejisi gibi strateji belgelerinin oluşturulması, çeşitli kaynaklardan yararlanarak afet riskini azaltmaya ayrılan payların artışı tarafımızca yürütülen Afete Hazır Türkiye başta olmak üzere afetler konusunda gerek kamunun, gerekse sivil toplum kuruluşlarının toplumda farkındalık yaratma konusunda yapmış oldukları eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları afetlere dayanıklı yapılaşma ve yerleşme konularında yaptığımız yasal düzenlemeler bu alanda yaptığımız çalışmalar arasında ilk akla gelenlerdir. Politik ve yasal kararlılık toplumsal anlayış, bilimsel bilgi birikimi, özenle hazırlanmış kalkınma planları, sorumlu konuların güçlendirilmesi, erken uyarı sistemleriyle etkili hazırlık ve müdahale mekanizmalarımız afet risklerinin azaltılması konusunda sahip olduğumuz avantajlarımız arasındadır. Bu çerçevede ülkemizde kentsel dönüşüm yasasıyla afet sigortaları yasası yürürlüğe girmiştir. Yerel, bölgesel ve uluslararası ölçekte işbirliğini geliştirmek, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir çevre sistemini hayata geçirmeye yönelik çalışmalar Türkiye'nin ve dolayısıyla AFAD'ın öncelikleri arasındadır. Japonya'nın yaşadığı son deprem ve ardından meydana gelen tsunamiyle Amerika'ya büyük zarar veren Sendy Kasırgası ekonomik ve teknolojik olarak önde gelen ülkelerin bile afetler karşısında zaman zaman çaresiz kaldığının en acı örnekleridir. Japonya'daki deprem sonrası nükleer santralde yaşanan kaza, Endonezya'da tsunami sonrası Afrika kıtasına kadar uzanan tsunami dalgaları ve İzlanda'daki yanardağ sonrası yayılan yoğun toz ve kül bulutu afetlerin yerel olmaktan çıkıp uluslararası konuma ulaştığının en büyük göstergeleri arasındadır. Bu çerçevede afetlere karşı küresel boyutta çözümler üretilmesi ve işbirliğinin daha somut adımlarla geliştirilmesi büyük önem kazanmaktadır" dedi. - GEBELE
Son Dakika › Dünya › Afad Başkanı Fuat Oktay Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?