AİHM, sevgilisini öldürdüğü gerekçesiyle tutuklu iken yakalandığı kanser sonucunda 2011 yılında ölen eski SGK müfettişi Gülay Çetin'in hastalığa rağmen tahliye edilmemesini ihlal saydı Sevgilisini öldürdüğü gerekçesiyle tutuklu iken yakalandığı kanser sonucunda 2011 yılında vefat eden eski SGK müfettişi Gülay Çetin'in hastalığa rağmen tahliye edilmemesi, Türkiye'ye ceza getirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Çetin'in tahliye edilmemesini ihlal sayarak Türkiye'yi 20 bin euro tutarında manevi tazminatı ödemeye mahkum ederken Türkiye'de ciddi hastalıkları olan tutuklular için uygun düzenlemelerin bulunmadığının altını çizdi.
Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, 2008 yılında 15 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Antalya L Tipi Cezaevi'nde tutulan 1964 doğumlu Gülay Çetin'in mide kanserinin sonucunda hayatını kaybetmesinden önce yaptığı başvuruya ilişkin davayı sonuçlandırdı.
Mahkeme, kararında 2009 yılında verilen onkoloji raporunda hastalığının hayatı tehdit edici boyutlara ulaştığı belirtilen Çetin'in, 2010 yılının sonunda Cumhurbaşkanı tarafından affedilmek amacıyla yaptığı başvuru sonuçsuz kaldığına, Çetin'in tahliye talebiyle 20'den fazla kez başvuruda bulunduğuna da dikkat çekti.
-"İNSANLIK DIŞI MUAMELE, AYRIMCILIK"-
Çetin'in sağlığının sürekli kötüleşmesine karşın Türk makamlarının kendisinin cezavinde kalmasına karar verdiklerini kaydeden AİHM, Çetin'in tutukluluk döneminde, ciddi hastalıkları olan hükümlüler için öngörülen düzenlemelerden yararlandırılmadığının altını çizdi.
Mahkeme, kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insanlık dışı muameleyi yasaklayan 3. maddesinin ve "ayrımcılığı" yasaklayan 14. maddesinin ihlal edildiğini de hükmederken Türkiye'de ciddi hastalıkları olan tutukluların aleyhindeki ayrımcılığın giderilmesi gereğine de vurgu yaptı.
AİHM, Çetin'in yakınlarına manevi tazminat olarak 20 bin, mahkeme masrafları olarak da 2 bin euronun ödenmesine karar verdi. - Ankara
Son Dakika › Dünya › AİHM'den Gülay Çetin Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?