Alman Meclisi 'Soykırım' Dedi - Son Dakika
Dünya

Alman Meclisi 'Soykırım' Dedi

Alman Meclisi \'Soykırım\' Dedi

Almanya cumhurbaşkanı Gauck'un 'soykırım' demesinin ardından Federal Meclis'te, bugünkü oturumunda 1915 olayları ile ilgili olarak "soykırım" ifadesini kullandı.

24.04.2015 14:43  Güncelleme: 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Federal Cumhuriyeti Meclisi bünyesindeki partiler Türkiye ile ilişkileri gerilime sokabilecek bir karara imza attı ve bugünkü oturumunda 1915 olayları ile ilgili olarak "soykırım" ifadesini kullandı.

"YAŞANANLAR SOYKIRIM"

Bugünkü oturumda konuşan Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert "Dünya kamuoyunun gözleri önünde, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşananlar soykırımdı. Bu, 20'nci yüzyılın son soykırımı olarak kalmadı" dedi.

OYLAMAYA AÇILACAK

Koalisyon partilerinin hazırladığı ve bugün görüşülen önergede "(Ermenilerin) kaderi, 20'nci yüzyıla damgasını vuran katliam, etnik temizlik, tehcir ve soykırım tarihine bir örnektir" ifadesine yer veriliyor. Değerlendirme için ilgili komisyonlara havale edilen önergenin, Alman Federal Meclisi'nin daha sonraki bir oturumunda oylanması bekleniyor.

Önergede daha önce Türkiye ile olan ilişkiler göz önünde bulundurularak soykırım ifadesinin kullanılmaması planlanıyordu. Ancak bu karar koalisyon partilerinin yoğun eleştirisine neden olmuştu.

"HEDEF TÜRKİYE'Yİ SANIK KOLTUĞUNA OTURTMAK DEĞİL"

Koalisyon ve muhalefet partileri hedefin Türkiye'nin sanık koltuğuna oturtulması olmadığının ise özellikle altını çizdi. Bu bağlamda Almanya'nın tarihindeki Nasyonal sosyalizm sayfası göz önünde bulundurulduğunda kibirli davranmak gibi bir lüksü olmadığı vurgulanırken, Türkiye'nin de tarihiyle yüzleşme zamanının geldiğine dikkat çekildi.

"KONU SOYKIRIM OLUNCA..."

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise "Benim dileğim, Türk okul kitaplarında çekilen acıların anımsanmasıdır" şeklinde konuştu.

Gösterilen çabaların ışığında, diplomatik nedenlerle katliamın soykırım olarak adlandırılmadığını kaydeden Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen ise "Konu soykırım olunca mütalaa sona erer" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Alman Meclisi 'Soykırım' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement