Fransa'dan Şok Türkiye Çıkışı - Son Dakika
Dünya

Fransa'dan Şok Türkiye Çıkışı

Fransa\'dan Şok Türkiye Çıkışı

Fransa Dışişleri Bakanı Juppe, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi üye olarak kaldıramayacağını söyledi.

17.02.2012 11:41  Güncelleme: 14:09

Türkiye ve Fransa arasında gerilime sebep olan Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın ardından, gerilimi artıracak bir açıklama daha yapıldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Avrupa Parlamentosu(AP) Dış ilişkiler Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'yi AB için bir "meydan okuma" olarak nitelerken, Fransa'nın Türkiye ile ilgili tutumunun değişmediğini vurguladı. Juppe, AB'deki krizin, Birliğe yönelik siyasi projenin "bu ağırlıktan bir ülkenin üyeliğini kaldıramayacağını doğruladığını" öne sürdü.

Alain Juppe, AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda yaptığı konuşmada Suriye'yi ilk kınayan AB'nin olduğunu, 27 Şubat'ta yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısı için yeni yaptırımlar üzerinde çalıştıklarını, Esad'ın halkına uyguladığı katliamının mutlaka hesabını vereceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "fikri ortaya attığı Suriye halkının dostları grubu"na AB'yi destek vermeye çağıran Juppe, grubun 24 Şubat'ta Tunus'ta toplanacağına dikkat çekti.

Juppe, AB Haber tarafından yansıtılan konuşmasında AB'nin komşuluk konularına değinirken de Birliğin bu alanda üç meydan okuması ile karşı karşıya bulunduğunu belirterek bunları Balkanlar, Doğu ile Ortaklık ve Türkiye olarak sıraladı. Juppe, Türkiye ile ilgili şunları söyledi:

"Üçüncü meydan okuma: Türkiye. Fransa'nın tutumu değişmedi. Krizimiz, Avrupa Birliğine yönelik siyasi projemizin, bu ağırlıkta bir ülkenin üyeliğini kaldıramayacağını doğruladı. Diğer yandan da, Türkiye kendisi de, bugünü Birliğin iyice ötesinde görüyor. (Dışişleri Bakanı) Ahmet Davutoğlu'na dedim ki, "İkili zorluklarımızın ötesinde Avrupa Birliği, Türkiye ile siyasi diyalogunu güçlendirmeli.' Bu nedenle ki (AB Dış Politikası Yüksek Temsilcisi) Catherine Ashton'a, Davutoğlu'nu, Dışişleri Konseyi'ne davet etmesini söyledim, Suriye ile ilgili çabalarımızı koordine edebilmemiz ve aynı zamanda İran'ı veya Afganistan'daki geçişi ele alabilmemiz için."

Fransa Dışişleri Bakanı, Türkiye ile "pozitif gündem" konusunda ilerleme sağlanmasının AB'nin çıkarına olduğunu da belirterek bu çerçevede özellikle göç konusunda AB ile Türkiye arasında geri kabul anlaşmasının imzalanmasının karşılığında vizenin kolaylaştırılmasına ilişkin bir diyalog yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Fransa'dan Şok Türkiye Çıkışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement