Füle: Kürt Reformu İçin Çerçeve Oluşturmalı - Son Dakika
Dünya

Füle: Kürt Reformu İçin Çerçeve Oluşturmalı

Füle: Kürt Reformu İçin Çerçeve Oluşturmalı

AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle, Kürt mahkümların açlık grevleriyle ilgili soru önergesini yanıtladı.

28.01.2013 09:40  Güncelleme: 10:00

Füle, Avrupa Parlamentosu'nda Mara Bizotto adlı parlamenterin bir süre önce sona erdirilen Kürt mahkümların açlık grevleriyle ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, anayasa reformunun, özellikle Kürt sorunu ile ilgili birçok önemli reform çabaları için yararlı bir çerçeve sağlaması gerektiğini bildirdi.

Füle, Avrupa Parlamentosu'nda Mara Bizzotto adlı parlamenterin bir süre önce sona erdirilen Kürt mahkümların açlık grevleriyle ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı. Bizotto açlık grevi sürerken verdiği önergesinde, "Türk tutuklu aileleri derneği (TUHAD-FED) 700 Kürt tutukludan 55 gündür açlık grevi yapan en az 144'ünün "kritik durumda' olduğunu bildiriyor. Kürt mahkümlar, İmralı adasında hapsedilen Kürdistan İşçi Partisi (PKK) grubunun lideri Abdullah Öcalan'ın izolasyonunun sona erdirilmesini ve mahkemelerde yasaklanmasından dolayı Kürtçe savunma hakkı talep ediyorlar. Komisyonun bu açlık grevinden haberi var mı? Komisyon daha önceki bir soru önergesine verdiği yanıtta KCK davasıyla bağlantılı yargı süreci konusundaki endişelerini ifade etmişti. O günden bu yana Türkiye Kürt mahkümların insan haklarında iyileşme sağlama niyetini açıkladı mı?" dedi.

-FÜLE: ANAYASA REFORMU KÜRT SORUNUNA EĞİLMELİ-

AB Komisyonu Üyesi Stefan Füle ise önergeye verdiği yanıtta Komisyon'un açlık grevini yakından takip ettiğini ve 18 Kasım'da sona ermesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi. AB Komisyonu'nun Türk yetkililerle temasında Kürt tutukluların durumunu gündeme getirdiğini ve konuyu ayrıntılı şekilde izlemeye devam edeceğini belirten Füle, "Genel ilke olarak Komisyon Kürt sorununun layıkıyla çözümünün önemini defalarca vurgulamıştır. Bu bağlamda Komisyon "Anayasa reformunun, özellikle Kürt sorunu ile ilgili birçok önemli reform çabaları için yararlı bir çerçeve sağlamasını' vurgulayan son Konsey Kararlarına da atıfta bulunmaktadır" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Füle: Kürt Reformu İçin Çerçeve Oluşturmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement