KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devlet ve ülkenin yeni bir yapılanma ve atılım sürecine girmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Eroğlu, veriler ve raporlara bakıldığında, bu konuda gecikmelerin çok pahalıya mal olması ihtimalinin güçlü olduğunun görüldüğünü söyledi.
Eroğlu, kritik bir noktada bulunulduğunu, halkın siyaset kurumundan beklentilerini yanıtlama zamanının geldiğini, hatta geçmekte olduğunu kaydetti. Eroğlu, hükümet, parlamento ve siyasi partilerden; Anayasal değişiklikler, Siyasi Partiler Yasası, Seçim ve Halkoylaması Yasası, Kamu Reformu yapılması yönündeki çağrısına, yapacakları çalışmalarla karşılık vermelerini beklediğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu aracılığıyla, 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.
Kıbrıs sorunundaki gelişmelere de değinen Eroğlu, şaşmaz hedefin Kıbrıs'ta var olan gerçeklere dayalı bir çözüm olduğunu kaydetti. Kıbrıs konusunda artık ne olacağının net bir şekilde ortaya çıkması gerektiğini belirten Eroğlu, "Halkımızı mağdur eden Rum ambargo ve izolasyonunun devamı, mevcut durum, yani statüko değişmelidir" diye konuştu.
"KRİTİK BİR NOKTADAYIZ"
Eroğlu, "Kıbrıs Türk işçisi, emekçisi, çalışanı, çatısı altında toplandığımız, hak ve sorumluluklarımızı düzenleyen, bize, iş, aş, güvenlik ve ihtiyaçlarımızın giderilmesi için çeşitli hizmetler sağlayan devlet mekanizmamızın en temel unsurlarından biridir" dedi.
Çalışan ve emekçi kesimin, bugünlere gelinmesinde büyük katkısı olduğuna işaret eden Eroğlu, gelecek açısından da kilit öneme sahip olduğunu ifade etti. Tüm teknolojik gelişmelere karşın emeğin, hala üretim açısından en temel faktörlerden biri olduğunu kaydeden Eroğlu, "Emeğini ortaya koyan işçilerle, çalışanların bunu yaparken hak ve menfaatler, üretim koşulları açısından elverişli konumda olmaları verimlilik için göz önünde tutulması gereken konuların başında gelmektedir" diye konuştu.
Baş döndürücü teknolojik gelişmelerle devletlerin, ülkelerin, insanların ihtiyaçları ve beklentilerinin tüm dünyada yeni değerlendirmelere tabi tutulduğunu ve yeni yapılanmalara gidilmesi gerektiğinin dile getirildiğini vurgulayan Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dünyadaki gelişmeleri ve değişimi yok sayamayacağını ifade etti.
Eroğlu, şöyle devam etti:
"Çok defalar ifade ettiğim üzere devlet ve ülke olarak tepeden aşağıya kadar yeni bir yapılanma ve atılım sürecine girmemiz kaçınılmazdır. Verilere ve çeşitli raporlara bakıldığında gecikmelerin bize çok pahalıya mal olması ihtimali güçlü bir şekilde karşımızda durmaktadır. Bunu görmemek, görüp de gereğini yerine getirmemek yanlıştır"
Eroğlu, kritik bir noktada bulunulduğuna işaret ederek, halkın, siyaset kurumundan beklentilerini yanıtlama zamanının geldiğini hatta geçmekte olduğunu belirtti.
"Hükümetimizden, parlamentomuzdan, siyasi partilerimizden Anayasal değişiklikler, Siyasi Partiler Yasası, Seçim ve Halkoylaması Yasası, Kamu Reformu yapılması yönündeki çağrılarıma yapacakları çalışmalarla karşılık vermelerini bekliyorum" diyen Eroğlu, ekonomiyi daha sağlam temellere oturtmak ve istihdam sorununu kabul edilebilir bir seviyeye düşürmek gerektiğini söyledi.
Sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin de refahın artması, daha ileri demokrasi, daha sağlıklı ve üretken bir siyasi yapı için üzerlerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Eroğlu, sorumlu sendikacılık anlayışıyla hareket edilerek, siyaset kurumu ve sendikaların diyalogu ile ülke için iyi yerlere varılabileceğinden emin olduğunu söyledi.
"STATÜKO DEĞİŞMELİ"
Kıbrıs konusundaki şaşmaz hedefin, Kıbrıs'ta var olan gerçeklere dayalı bir çözüm olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Kıbrıs konusunda artık ne olacağı net bir şekilde ortaya çıkmalı, halkımızı mağdur eden Rum ambargo ve izolasyonunun devamı mevcut durum yani statüko değişmelidir" dedi.
Eroğlu, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades'e bu önemli günde bir kez daha gecikmeden görüşme masasında buluşma, yoğun bir çalışmayla Kıbrıs konusunu bir antlaşmayla sonuçlandırma çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.
Kurulacak yeni ortaklık devleti çatısı altında ekonomik, siyasi, sosyal işbirliği içine girebilmenin iki halkın, anavatanların ve tüm bölgenin ortak yararına olduğunu belirten Eroğlu, bunu, ilgili tüm taraflarla bölge barış ve istikrarı açısından bir kazan-kazan durumu olarak gördüklerini kaydetti.
Kıbrıs Türk tarafının mümkün olan en kısa sürede kapsamlı çözüme gidilmesi yönündeki vizyondan sapmadan ambargolara ve izolasyona son verme amacıyla
iki taraf arasındaki işbirliğini artıracak girişimlerde bulunmakta kararlı olduklarını söyleyen Eroğlu, "Bu konuda yapmış olduğumuz yapıcı ve işbirliğine dayalı öneriler hala masadadır. Buna güncellenmiş Kıbrıs'ın hidrokarbon yatakları önerimiz de dahildir" dedi.
Eroğlu şöyle devam etti:
"Biz, Anavatan Türkiye ile birlikte bu yönde ilerlemeye kararlıyız. Umarız Rum komşularımız bir an önce uzattığımız bu barış ve işbirliği elini tutarlar ve çözüme odaklanırlar. Bu içinde bulunulan ekonomik sıkıntıların aşılmasına da yardımcı olacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm çalışanlarımıza, halkımıza, mutlu, sağlıklı çalışmalar diler 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramlarını candan kutlarım" - LEFKOŞA
Son Dakika › Dünya › KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun 1 Mayıs Mesajı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?