Macaristan'da Hükümeti Protesto Gösterisi - Son Dakika
Dünya

Macaristan'da Hükümeti Protesto Gösterisi

Macaristan\'da Hükümeti Protesto Gösterisi

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de parlamento önünde toplanan yüzlerce gösterici düzenlediği yasal protesto gösterisi ile Başbakan Viktor Orban ve hükümetini istifaya davet etti.

11.01.2015 12:03

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de parlamento önünde toplanan yüzlerce gösterici düzenlediği yasal protesto gösterisi ile Başbakan Viktor Orban ve hükümetini istifaya davet etti.

Parlamento binası önündeki Kossuth Meydanı'nda "Birlik Günü" ismiyle toplanan göstericiler, "Başbakan Viktor Orban istifa, Avrupa, Avrupa ve Demokrasi" diyerek sloganlar attı. Mitingde Fransa'da yaşanan saldırıda hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Hükümet tarafından yeniden düzenlenmesi düşünülen yasayla, toplantı ve gösteri özgürlüğünün kısıtlanmak istendiğini, bunun kabul edilemez olduğu dile getirildi. Macar Parlamentosu önünde hükümeti protesto amacıyla 156 gündür bu yana eylem gerçekleştirildiği, eylemlerin hükümetin istifa edene kadar devam edeceği bildirildi.

Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e Macarların Avrupa Birliği içinde kalmak istediğini belirten bir mektup gönderileceği bildirildi. Protestocular, 15 Mart'ta ülke genelinde büyük bir eylem planladıklarını belirttiler. Mitingde konuşan, Zoltan Szekely, Macaristan'da hükümeti tek başına kuran Fidesz Partisi'nin (Genç demokratlar Partisi) demokrasiyi tanımadığını, Başbakan Viktor Orban'ın diktatör olduğunu, bu nedenle hükümetin istifasını isteyen protestoculara destek verdiğini söyledi. Szekely, "Başbakan Viktor Orban kendisinin diktatörlüğünü inşa etti. Bunu kabul edemeyiz. Bağımsızlığa, özgürlüğe ihtiyacımız var. Özgür anayasa mahkemeleri, mahkemelerin geri gelmesi gerekir. Başbakan Orban'ın adamları her yeri ele geçirmiş. Orban ne derse onu yapıyorlar. Bugün artık Macaristan'da demokrasi yok" ifadesinde bulundu.

Krisztina Fekete mitingdeki konuşmasında, Anayasanın geri alınması için, Viktor Orban ve hükümetinin istifası için gösteri yaptıklarını, Macaristan'da yaşananların demokrasiyle bağdaşmadığını, artırılan vergilerden, insan haklarına kadar parlamentoda çoğunlukta olan Fidesz'in kendi yandaşlarının çıkarlarına anayasayı ve kanunları değiştirdiğini kaydetti. Fekete, "Macaristan'da demokrasi yok. Halkın istediği değil, Başbakan Viktor Orban'ın istedikleri oluyor. Demokrasinin uygulanmadığı için Macaristan'da diktatörlük var. Hükümeti istifa edene kadar ve çıkardıkları kanunları geri alana kadar protesto etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Macaristan'da yaşayan MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar ise İstanbul'da daha önce sergilenen Gezi gösterilerinin bir benzerinin Macaristan'da yapılmaya başladığını, 3. Orban hükümetinin 2014 Mayıs ayında genel seçimlerden aldığı yüzde 45 oyla hükümeti kurma görevini yeniden aldığını belirtti. Başar, "2010 yılında Orban hükümeti göreve başlarken ülke ekonomisi yüzde 6,9 küçülmüş, işsizlik oranının ise yüzde 11 civarında idi. Ülkede artık hem büyüme var, hem de işsizlik oranı yüzde 7'e indi. Macaristan'da muhalefet sandıkta yapamadığını meydanlarda yapmaya çalışan bir grup var" dedi. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Macaristan'da Hükümeti Protesto Gösterisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement