- Türkiye'de Suriyeli mültecilerin dışında 70 farklı ülkeden, 83 bin mülteci bulunuyor. Türkiye'de bulunan coğrafi kısıtlama, çoğunluğunu İran, Irak ve Afganistanlıların oluşturduğu mülteciler için en önemli sorun durumunda bulunuyor. Türkiye İltica ve Göç Araştırma Derneğine göre, Türkiye coğrafi çekinceler nedeniyle bu ülkelerden gelen mültecilere oturma izni vermiyor. Mültecilerde, kaçakçılarla iş birliği yaparak Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine gitmenin yolunu arıyor. Derneğe göre sorunun çözümü, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Yasası'nda değişikliğe gidilerek, mültecilerin Türkiye'ye entegrasyonunu sağlamak.
Türkiye'de mülteci denilince akla ilk Suriyeliler geliyor. Suriye'de devam eden iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteci sayısı 900 bini aşmış durumda. Suriyelilerden yaklaşık 220 bini, Türkiye'de kamplarda kalıyor. Ancak Suriyeli sığınmacılar "şanslı" olanlardan sayılıyor.
-IRAKLI MÜLTECİLER BAŞI ÇEKİYOR-
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Türkiye'de 70 farklı ülkeden 83 bin mülteci daha bulunuyor. Mültecilerden 35 bin 659'u Iraklı, 26 bin 746 Afganistanlı, 10 bin 105 İranlı, 3 bin 112 Somali ve 7 bin 367'si 66 farklı ülkeden. Geçen haftalarda Meclis'ten geçen "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa" rağmen Türkiye'de coğrafi kısıtlama devam ediyor. Türkiye'ye göre Avrupa dışından gelen, İranlı, Iraklı, Suriyeli, Afgan mülteciler için tek çözüm, üçüncü bir ülke bulmak. Üçüncü ülkelerin, Türkiye'den gelen bu insanları almaması veya kısıtlı alması, sorunu her geçen gün biraz daha büyütüyor.
Türkiye İltica ve Göç Araştırma Derneğine göre Meclis'te çıkarılan "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Yasası" yeterli değil. İGAD Başkan Yardımcısı Metin Çorabatır, yasanın bu haliyle işe yaramayacağını söyledi.
-COĞRAFİ KISITLAMA KALDIRILMALI-
Yasa üzerinde tadilat yapılması gerektiğini belirten Çorabatır, "Yasa iki yönlü değiştirilmeli, coğrafi kısıtlama kaldırılmalı. Afganlıları, diğerlerini Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Avrupa ülkelerine veya Amerika'ya bunları bizden alın diye el açmamalı. Bizim toplumumuza zaten bunlar kendiliğinden entegre oluyorlar. Bunlara daha çok yardım yapıp, doğru dürüst yaşama entegre olmalarını sağlamak lazım. Acil olarak Uluslararası anlaşma, açısından da bu coğrafi çekinceyi Türkiye'nin kaldırması lazım. Coğrafi çekincenin kaldırılması, Avrupa ülkelerinde Başbakan'ın Ermeni konusunda yaptığı konuşmanın etkisi kadar, olumlu bir etki yaratacaktır" dedi.
-KAÇAKÇILARLA İŞ BİRLİĞİ YAPIYORLAR-
83 bin mültecinin Türkiye'de yaşadığını ve bunları ülkelerine tekrar gönderilemediğini belirten Çorabatır, "Bu insanlar Türkiye'de bir mevzuat olmadığı için kendi çözümlerini üretiyorlar. Bir kısmı kaçakçılara para vererek hayatları pahasına, tehlikeye atılıp Yunanistan'a gidiyorlar. Yunanistan'da durum felaket. Türkiye coğrafi kısıtlamayı kaldırırsa, o insanların Türk toplumuna adapte olması açısından programlar geliştirmek lazım. O insanların önünü açmak lazım. Türkiye'nin artık üçüncü ülkeye yerleştirmeyi unutması lazım. 80 bin kişiyi nasıl yerleştirecekler? Uzun vadede bu insanlar topluma zarar veriyor. Bunun çaresi, coğrafi çekinceyi kaldırması ve bu insanları Türk toplumuna entegre edecek, Uluslararası toplumdan da faydalanarak sisteme adapte etmektir" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki yasal sorunlar nedeniyle Türkiye'de bulunan 20 farklı ilden 300 Afganistanlı mülteci Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde eylem yapıyor. Mültecilerin tek isteği, bir an önce Türkiye dışında üçüncü bir ülkeye gidebilmek.
Son Dakika › Dünya › Suriyeliler, Türkiye'deki Diğer Mültecilere Göre 'Şanslı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (3)