Soma faciasından sonra dile getirilen "hükümet ile madencilik sektörü arasındaki yakın ilişkiler" iddiaları, yabancı medyaya da yansıyor. Wall Street Journal gazetesi, " Türkiye'nin madencilik felaketi, muhalefetin kömür ile siyaset arasındaki yakın bağlara ilişkin iddialarına yol açtı" diyor.
ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye'nin madencilik felaketi, muhalefetin kömür ile siyaset arasındaki yakın bağlarına ilişkin iddialara yol açtı" başlığı ile verdiği haberine "Bu ay Türkiye'yi sarsan maden felaket, dikkatleri iktidardaki partinin sektörle yakın bağlarına çevirirken muhalefet milletvekilleri, hükümeti, şirketlere gevşek güvenlik standartları ve düşük ücretlerin yanlarında kar kalmasına izin vermekle suçluyorlar" sözleriyle giriyor.
Kömür madenciliğinin, Başbakan Erdoğan'ın partisine desteği artıran güçlü ekonomik gelişmeye katkıda bulunduğu görüşünü dile getiren gazete, ancak Soma faciasının ardından muhalefetin partiyi, cumhurbaşkanlığı seçimine üç aydan az bir süre kala "ayak sürmekle" suçladığını anlatıyor. Gazete şunları yazıyor:
"Analistler, hükümet ile maden şirketleri arasındaki bağların, işçiler için yaratılan risk dikkate alınmadan mümkün olan düşük fiyatı en çok kömürü ürütmeyi cesaretlendiren bir hükümet politikasına yol açtığını söylüyorlar. Hükümet bu iddiaları reddediyor ve kazanın ayrıntılı biçimde araştırılacağını vaat ediyor".
WSJ, haberinde analistlerin "hükümetin tüm suçu şirketin yöneticilerin üstüne atması ve kendisini bu trajediden kaynaklanan herhangi bir sorumluluktan aklanması riskinin bulunduğu" yönündeki görüşlerini de aktardığı haberinde "AKP'nin iktidarı sırasında devletin kontrolündeki kömür işletmelerinin çoğunun özelleştirildiğini ve partiye sadık kişilerce alındığını" savını öne sürüyor.
Bunun ardından TKİ'yi kaynak göstererek "Yıllarca AKP'nin her yıl ülke çapında düşük gelirli iki milyona yakın aileye bedava kömür dağıttığını" da söyleyen gazete, bu yaklaşımı "partinin sanayi gelişmeyi daha yoksul seçmenlere götürme sözününün simgesi" olarak niteliyor.
Gazete, Soma Kömür'ün yılda hükümete 6 milyon ton kömür sattığına, bunun Türkiye'nin toplam üretimini yüzde 10'unu oluşturduğuna dikkat çekerken bu satışları devletin madende üretilen tüm kömür satın almayı taahhüt ettiği bir anlaşma temelinde yapıldığını da anlatıyor.
"İşçiler, AKP mitinglerine katılmaya zorlandığını söylüyorlar ve birçokları, partiye oy kullanılması için baskı olduğunu da ifade ediyorlar" gibi savlara da yer verildiği haberde CHP'nin Soma ile ilgili önergenin "hükümetçe reddedildiği"ni kaydediyor.
Son Dakika › Dünya › Wsj: Soma Felaketi, Kömür ile Siyaset Arasındaki Yakın Bağ İddialarına Yol Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?