Mutlaka İncelemeniz Gereken 'Joker Meslekler'! - Son Dakika
Eğitim

Mutlaka İncelemeniz Gereken 'Joker Meslekler'!

Mutlaka İncelemeniz Gereken \'Joker Meslekler\'!

Başarılı bir kariyer için doğru tercih yapmak isteyen adaylar, çok kolay iş bulabilecekleri joker meslekleri mutlaka incelemelisiniz.

28.06.2013 14:00  Güncelleme: 14:23

Uzun ve yorucu geçen üniversite sınav maratonu sona erdi. Adaylar önce Mart ayının sonunda YGS, sonrasında da Haziran ayının ortalarında da LYS sınavlarını geride bıraktı. Bu zorlu maratonun ardından adaylar gözlerini ÖSYM'nin açıklayacağı sonuçlara çevirmiş durumda.

ÖSYM'nin geçtiğimiz hafta yayımladığı 2013 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunu dikkate alacak tercih yapacak adaylar, şimdi de kendileri için en uygun bölümü ve üniversiteyi belirlemeye çalışıyorlar.

Fakat bu kritik seçim öncesinde adaylar öncelikle hangi bölümleri tercih etmeli? Zorlu tercih süreci öncesinde bazı bölümler var ki, bu bölümler mezuniyet sonrsı çok kolay iş bulma imkanları sağlıyor. Joker bölüm olarak adlandırılan bu bölümlerden mezun olan öğrencilerin büyük bir kısmı iş bulma konusunda hiç sıkıntı çekmiyor, gerek devlet kuruluşlarında memur, gerekse özel sektörde çalışabiliyorlar.

Peki, joker bölümler olarak bilinen bölümler hangileri? Egitimnerede.com olarak, LYS tercihlerini yapmadan önce incelemeniz gereken 'Joker Bölümler' lisetesi. Bölümler hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey bu listede mevcut.

İşte, İş bulmanızın kolay olduğu Joker Bölümler:

Hukuk Fakültesi - Hukuk Bölümü ve Mesleği

Bir çok üniversite adayının ve aday velisinin hayelleri arasında yer alan Hukuk Fakültesi, mezuniyet sonrasında bir çok iş olanağını öğrencilere sunuyor. Yüksek LSY puanı isteyen ve zor bir eğitim dönemine hazır olmayı gerektiren Hukuk Fakültesi ve mesleğini ve getirilerini inceleyelim.

'Hukuk Bölümü Tanıtımı: Toplumda bireylerin birbirleri ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçular yetiştirilir. Hukuk fakültesini bitirenler, genellikle Hakim, Savcı ve Avukat ünvanı ile çalışmaktadırlar.

Programın Amacı: Hukuk programının amacı, toplumda bireylerin birbirleri ile ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçuları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Hukuk programında hukuk felsefesi ve sosyolojisi, Türk hukuk tarihi, anayasa hukuku, Roma özel hukuku, medeni hukuk, idare hukuku, devletler umumi hukuku, İslam hukuku, borçlar hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku ve vergi hukuku gibi meslek dersleri verilir.

Gereken Nitelikler: Hukuk fakültesinde başarılı olabilmek için öğrencinin lisede aldığı felsefe, mantık, sosyoloji, kompozisyon ve Türkçe derslerinde başarılı olması beklenir. Hukuk fakültesi mezunları hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalıdırlar. Hukuk fakültesine girmek isteyenler hukukun, sorumluluğu çok fazla olan bir meslek alanı olduğunu, sürekli çalışma, okuma ve araştırma gerektirdiğini öncelikle kabul etmelidirler. Sabır ve anlayış da bu alanda başarı için gerekli niteliklerdir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Hukuk fakültesinde 4 yıllık lisans programını tamamlayanlar daha sonra yaptıkları stajın konusuna göre genellikle "Hakim", "Savcı" ve "Avukat" ünvanları ile çalışmaktadırlar. Bir kısmı da "Danışman" olarak görev yapar.

Hakim mahkemede, vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkların hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesine çalışır. Hakim veya savcı olabilmek için bir hukuk fakültesini bitirdikten sonra mahkemelerde staj yapmak gereklidir.

Hakim veya savcı olmak isteyen bir kimse hukuk fakültesini bitirdikten sonra Adalet Bakanlığına başvurur. İsteklilerin ihtiyaçtan fazla olması halinde stajyer atamalarında hukuk diplomasının derecesine bakılır. Aynı dereceye sahip olanlar arasında önce başvuranlar sonrakilere, doktora yapmış olanlar hepsine tercih edilir.

Stajyerlik dönemini bitirenlerin atanacakları yer kura ile belirlenir Hakimlere ve savcılara, kendi yasaları hükümlerince bazı maddi ayrıcalıklar tanınmıştır. Bu ayrıcalıklar, iki yılda bir ilerleme (diğer memurlar 3 yılda bir derece ilerlemesi yapar), maaşlarının yarıdan fazlası kadar tazminattır.

Hakimlerin, görevleri gereği, siyasal etkilerden uzak tutulmaları ve kendilerini güvenlikte hissetmeleri için bazı önlemler alınmıştır. Sözgelişi, kendileri istemedikçe, hastalık veya yüz kızartıcı bir suç işlemiş olma durumları dışında, Anayasa'da gösterilen yaştan önce işten çıkarılamazlar, emekliye ayrılamazlar.

Avukatlık genellikle serbest yürütülen bir meslektir. Avukatlar insanların hukuki sorunlarıyla uğraşırlar. Avukat kendisine başvuranın şikayetini dinler, gerekirse davanın açılması için yol gösterir, savunmayı hazırlar ve mahkemede yargıca yazılı ya da sözlü olarak sunar, davayı kovuşturur, gerekirse olay yerine gidip keşif yapan mahkeme heyetine katılır.

Avukat olmak isteyen bir kimsenin hukuk fakültesini bitirdikten sonra bir yıl staj yapması gerekir. Staj süresinin yarısı mahkemelerde, yarısı tecrübeli bir avukatın yanında geçer. Eğitimini başarı ile tamamlayan bir avukat bir yazıhane açarak dava kabul etmeye başlayabilir. Bazı avukatlar kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda avukat veya hukuk müşaviri olarak görev alırlar. Her avukat, avukatlık mesleğini yürütmek için meslek üyelerinin çalışmalarını denetleyen bir kuruluş olan Türkiye Barolar Birliğine kaydolmak zorundadır.

Avukatlık mesleğinde iş bulma olanağı; bulunulan bölgenin ekonomik ve toplumsal koşullarına ve avukatın yeteneklerine bağlıdır. Bunun dışında, hukuk fakültesini bitirenler hukuk danışmanlığı, müfettişlik, hariciye meslek memurluğu gibi mesleklerde de iş bulabilmektedirler.'

Tıp Fakültesi – Tıp Bölümü

Hemen hemen her çocuğun karşılaştığı, 'büyüyünce ne olacaksın?' sorusunun ilk yanıtıydı 'Doktor'. Doktor olmak, bu yanıtı vermek kadar kolay olmasada sonrasında sunduğu kariyer ve hayat standartları bu çileyi çekmeğe değer gözüküyor. Tıp fakültesini kazanmak isteyen bir öğrenci çok iyi bir LYS puanına sahip olmanın yanı sıra, uzun ve yorucu geçecek öğrencilik hayatına da hazır olmalıdır. Her yıl birçok başarılı öğrencinin hayallerini süslemesine rağmen, zorluğuna dayanamayıp eğitimini yarında bıraktığı Tıp Fakülteleri, başarılı bir gelecek için atılacak zor ama garanti bir adımdır.

Bu zor bölümü ve getirileri ile gerektirdiklerini sizler için inceledik.

İşte, Tıp Fakültesi'nin detayları:

'İnsanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Tıp fakültesi diploması alan bir kimse pratisyen hekim ünvanını taşır. Bir pratisyen hekim, uzmanlık sınavında başarılı olduğu taktirde aşağıda belirtilen alanlardan birinde uzmanlaşabilir:

Programın Amacı: Tıp programının amacı, insanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak sağlık personelini (hekimleri) yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Tıp programında eğitim süresi 6 yıldır. Bu fakültelerde öğretim "Tıp Doktorluğu" ve "Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi" olmak üzere iki düzeyde yapılır. Tıp doktorluğu düzeyi üç kademeden oluşur:

(1)Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesi, öğretimin ilk iki yılını kapsar. Bu dönemde biyoloji, fizik, kimya dersleri ile anatomi, fizyoloji, mikrobiyoloji vb. temel tıp dersleri verilir.

(2) Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesi, öğretimin 3., 4. ve 5. sınıflarını kapsamakta ve bazı temel tıp bilimleri dersleri ile klinik, poliklinik gibi uygulama alanları ve gerekli laboratuvar çalışmalarını içermektedir.

(3) Öğretimin 6. yılını kapsayan Aile Hekimliği Kademesi, klinik ve poliklinik uygulamalarını içermektedir. Temel Tıp Bilimleri Lisans Eğitimi ise, Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesini başarı ile tamamlayanlardan dileyenlerin devam edebilecekleri 2 yıllık bir eğitimdir. Bu dönemde, botanik, zooloji, anatomi, biyokimya, biyofizik, mikrobiyoloji vb. dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Tıp programında okumak ve doktor olmak isteyen kimselerin çok üstün bir akademik yeteneğe, kuvvetli bir dikkat ve belleğe; operatör olmak isteyenlerin ayrıca el-parmak becerisine sahip olmaları gerekir. Tıp eğitimi uzun ve yorucu bir eğitimdir. Bunun için kişinin bilime, özellikle biyoloji, fizik, kimya, anatomi ve fizyolojiye içten ilgi duyması, sabırlı ve azimli olması, meslekdaşları ve hastaları ile iyi iletişim kurabilmesi için hoşgörülü, insan sevgisi ve insanlara yardım isteği güçlü bir kimse olması gerekir. Tıp eğitimi uzun ve masraflı bir eğitimdir. Kişinin bu hususu göz önünde tutması gereklidir.

Tıp programında aşağıdaki diplomalar verilir.

Temel Tıp Bilimleri Önlisans Diploması: Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesini başarı ile tamamlayanlara üniversiteden ayrıldıkları takdirde "Temel Tıp Bilimleri Önlisans Diploması" verilir.

Temel Tıp Bilimleri Lisans Diploması: Temel Tıp Bilimleri Önlisans ve Temel Tıp Bilimleri Lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Temel Tıp Bilimleri Lisans Diploması" verilir.

Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Diploması: Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesini başarı ile tamamlayanlara "Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Diploması" verilir.

Tıp Doktorluğu Diploması: Tıp Doktorluğu için öngörülen Temel Tıp Bilimleri Önlisans, Klinik Bilimleri Yüksek Lisans ve onları takip eden Aile Hekimliği kademelerini başarı ile tamamlayanlara "Tıp Doktorluğu Diploması" verilir.

Tıp eğitimini bitiren bir kimsenin hekimlik yapabilmesi için Tabipler Odasına kaydını yaptırması zorunludur. Tabipler Odası yasası gereğince her 100 hekimin bulunduğu yerde bir tabipler odası açılır. Oda, hekimlerin çalışmalarını meslek yasasına uygunluğu yönünden denetler, onların haklarını korur. Doktorun çalışma koşulları genellikle ağırdır. Resmi bir sağlık kuruluşuna bağlı hekimlerin gündüz çalışmalarına ek olarak gece ve hafta sonu nöbetleri vardır.

Ülkemizde hekim sayısı az olduğundan bir hekime düşen hasta sayısı da çok fazla olmaktadır. Muayenehanesi de olan hekimler günün her saatinde dolu demektir. Geceleri hastaya çağrılan doktor, mesleki sorumluluğu gereği gitmek zorundadır.

Tıp doktorluğu diploması alan bir kimse "Pratisyen Doktor" ünvanını taşır. Tıp doktoru olan kimse, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, TUS'ta başarılı olduğu takdirde, aşağıda belirtilen alanlardan birinde uzmanlaşabilir.

I- Koruyucu Hekimlik Uzmanlık Dalları:

- Halk Sağlığı Epidemiyoloji İşci Sağlığı ve Güvenliği

- Okul Hekimliği Askeri Sağlık Hizmetleri Hekimliği

- Spor Hekimliği

- Hava ve Uzay Hekimliği

- Deniz Hekimliği

- Hijyen ve Koruyucu Hekimlik

- Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji

- Aile Hekimliği

II- İyileştirici Hekimlik (Klinik) Uzmanlık Alanları:

- İç Hastalıkları,

- Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz,

- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji,

- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları,

- Deri ve Zührevi Hastalıklar,

- Nöroloji (Sinir Sistemi Hastalıklar),

- Genel Cerrahi,

- Çocuk Cerrahisi,

- Ortopedi ve Travmatoloji (İskelet Sistemi Hastalıkları),

- Anesteziyoloji ve Reanimasyon,

- Kadın Hastalıkları ve Doğum,

- Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları,

- Göz Hastalıkları,

- Üroloji (Boşaltım Sistemi Hastalıkları),

- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon,

- Hidroklimatoloji,

- Radyoloji,

- Göğüs Cerrahisi,

- Kalp ve Damar Cerrahisi,

- Beyin ve Sinir Cerrahisi,

- Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi

III- Laboratuvar Uzmanlık Alanları:

- Biyokimya ve Klinik Biyokimya,

- Patolojik Anatomi, Tıbbi Farmakoloji,

- Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji.

IV- Akademik Uzmanlık Dalları:

- Adli Tıp,

- Anatomi,

- Fizyoloji,

- Fizyopatoloji,

- Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji,

- Tıp Tarihi ve Deontoloji,

- Tıbbi Genetik,

- Nükleer Tıp

İster uzman ister pratisyen olsun bir doktorun en önemli görevi toplumu ve kişileri her türlü hastalıktan korumak, bütün çabalara karşın sağlığı bozulan kimseleri tedavi etmektir.

Çalışma Alanları: Ülkemizin sağlık personeline, özellikle hekime ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Hekim ve sağlık personeli sayısının yetersiz olması ve yurt düzeyinde dengesiz dağılımı yüzünden sağlık hizmetlerinde istenen gelişme sağlanamamaktadır. Ülkemizde her alanda yetişmiş hekime, özellikle pratisyen hekime büyük ihtiyaç vardır. ekimlerin %70′i uzman hekim olup ülkenin gelişmiş bölgelerinde toplandıkları göz önüne alınırsa az gelişmiş bölgelerde hekime olan gereksinme daha iyi anlaşılabilir.'

İşletme Bölümü

Tıp Fakültesi ve Hukuk gibi bölümler gibi garanti meslek sahibi olma imkanını size sunmasa da, İşletme Bölümü, gerek devlet personeli, gerekse özel sektörde bulunan çalışma alanının genişliği ile iş bulmanın en kolay olduğu bölümlerden biridir. İşletme bölümünün en büyük dezavantajı, bu bölümüm her yıl çok sayıda mezun vermesi olarak karşınıza çıkacaktır. Fakat iyi bir üniversitede alacağınız İşletme eğitimi ve kendinize katacağınız çeşitli donanımlarla gerek devlet memuru olarak gerekse özel sektörde iş bulmanız çok kolay olacaktır.

İşte kalabalıkların parlayan yıldızı İşletme Bölümü'nün detyları:

'Fabrika, banka, maden, sigorta, çiftlik gibi mal ve hizmet üreten kuruluşlarda, üretimin daha verimli bir şekilde yapılabilmesi için izlenecek yollar konusunda çalışacak elemanlar yetiştirilir. Bir işletmeci, çalıştığı kurumdaki planlama, örgütleme, yönetme, düzenleme,l denetim gibi genel görevler yanında, ürünün kalitesi, üretimin arttırılması ve ürünlerin satışı ile ilgili planlar yapar. İşletmeciler kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda veya varsa kendi işletmelerinde çalışabilirler.'

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü

Üniversite sınavlarnı hazırlık süresi boyunca size birçok konuda yardımcı olmaya çalışan profesyonellerin tercihi olan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü aslında biraz da adayın özel ilgisi ve isteği doğrultusunda seçeceği bir bölümdür. Özel sektör olarak çok fazla iş imkanı olmayan bu bölümde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı birimlerde ve okullarda bulunan açık göz önüne alındığında KPSS'den alınacak ortalama bir puna ile bir okula Rehber Öğretmen olarak atanmanız çok mümkün olacaktır.

İşte, son yılların garanti mesleklerinden biri olan Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü'nün detaylar:

'Bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama, gizli güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirme ile ilgili eğitim yapılır. Resmi ve özel okullarda, özel dersanelerde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, çocuk mahkemelerinde ve ıslah evlerinde çalışılabilir.

Programın Amacı: Rehberlik ve psikolojik danışma programlarının amacı, bireylerin gelişimlerini ve çevrelerine uyumlarını güçleştiren faktörleri ortadan kaldırarak, onlara en üst düzeyde gelişme ortamı sağlama; gizil güçlerini geliştirebilecekleri eğitim programlarına ve mesleklere yönelmelerine yardımcı olma konusunda çalışacak elemanları yetiştirmek ve bu alanda eğitim yapmaktır.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Rehberlik ve psikolojik danışma programlarında eğitime giriş, eğitim sosyolojisi, eğitim felsefesi, eğitim tarihi, istatistik ve araştırma gibi temel dersler yanında, öğrenme psikolojisi, çocukluk, gençlik psikolojisi, sosyal psikoloji, ölçme ve değerlendirme, psikometri, ruh sağlığı, rehberlik, psikolojik danışma mesleki rehberlik, özel eğitim programları, uyumsuz çocukların eğitimi, zihin özürlü çocukların eğitimi gibi alan dersleri okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Gereken Nitelikler: Rehberlik ve psikolojik danışma programına girmek isteyen bir kimsenin normalin üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, sosyal bilimlere, özellikle psikolojiye ilgili ve bu alanda yetişmiş, hoşgörü sahibi, sabırlı, insanlara içten sevgi ve saygı duyan, dinlemesini bilen, kendinden hoşnut, başkalarını oldukları gibi kabul edebilen bir kimse olmalıdır. İnsanlara yardım etmekten hoşlanan bir kimse için rehberlik, doyum sağlayıcı bir çalışma alanı olabilir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Rehberlik ve psikolojik danışma programı bitirenler okullarda Rehberlik ve Araştırma merkezinde ve dershanelerde "Rehberlik Öğretmeni" olarak görev alırlar Rehberlik öğretmeni başarısız veya uyum güçlüğü gösteren öğrencilerle veya onların aileleri ile görüşür; onların davranışlarını gözlemler, testler uygular ve sorunların kaynağını ortaya çıkarmaya çalışır, tüm öğrencilerin, yetenek ve ilgilerine uygun programlara yönelmelerine ve sağlıklı bir kişilik geliştirmelerine yardımcı olur; bunun için bireylere bireysel olarak veya gruplar halinde psikolojik danışma ve rehberlik hizmeti verir, ailelere çocuk eğitimi konusunda danışmanlık yapar, özel eğitime ihtiyacı olan öğrencileri ilgili kurumlara havale eder.

Çalışma Alanları: Rehberlik ve psikolojik danışmanlık programını bitirenler resmi ve özel okullarda, özel dershanelerde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev alabilirler. Sekiz yıllık eğitim uygulamasından sonra okullarda rehber öğretmenlere duyulan gereksinme artmıştır. Ayrıca bu alanda eğitim görenler özel sektörde, insan kaynakları birimlerinde görev alabilmektedirler.'

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Mutlaka İncelemeniz Gereken 'Joker Meslekler'! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement