Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugüne kadar yapılan bölünmüş yol ve yol çalışmalarının bitmesiyle birlikte yollardaki zaman kayıplarının azaldığını belirterek, "Yakılan fazla yakıttan dolayı yıllık tasarrufumuz 15,5 milyar liradır" dedi.
Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi'nde "Herkes için Ulaşım ve Hızlı Erişm" temasıyla düzenlenen 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 2002'de yapılan seçimlerle birlikte AK Parti hükümetinin getirdiği güven ve istikrarın yeni hedefler koyma fırsatı sunduğunu anlattı.
Yıldırım, ülkenin her yerine iletişim ve ulaşımın mümkün hale geldiğini vurgulayarak, ulaşan ve erişen bir Türkiye'nin var olduğunu söyledi.
Kuzeyden güneye, doğudan batıya aynı kalite, hız ve standartta, ekonomik ve güvenli ulaşım sağlama zamanı olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Herkesi kapsamayan bir ulaşım ve iletişim stratejisi vatandaş memnuniyetini karşılamaktan uzak olacaktır. Bu şurada ulaşım ve iletişimde, hedef ve vizyonumuz temasını herkes için çözüm üretmesini esas aldık. Bu nedenle temayı herkes için ulaşım ve hızlı erişim olarak belirledik. Bu şurada gelecek 10 yılın hedeflerini yeniden belirleyeceğiz. Türkiye jeopolitik konumu nedeniyle büyüyen ekonomisi ve sosyo-kültürel yapısıyla dünyanın en stratejik bölgelerinden birinde yer almaktadır."
Dünyanın merkezi konumunda sayılabilecek Türkiye'nin son 10 yılda büyük bir mesafe kat ettiğine işaret eden Yıldırım, "2002'de yola çıkarken, hükümet olarak Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde dünyanın en büyük 10 ekonomisi olmayı hedeflemiştik. Katettiğimiz mesafe ve aldığımız yol bu iddiamızın bugünde ne kadar geçerli olduğunu bir kez daha teyit etmektedir" dedi.
Yıldırım, geçmişte güzel projelerin hep hayal edildiğini ancak siyasi istikrar olamadığı için bu projelerin gerçekleştirilemediğini ifade ederek, "Biz hayal ettik ve bir gerçekleştirdik. Bunu siyasi istikrara borçluyuz. Yapılamaz denilenleri yaptık. Düşten gerçeğe doğru yol aldık. Son 10 yılda tüm yurdu demir ağlarla örme hedefine hız verdik. Yüksek hızlı terenle seyahat dönemini başlattık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Hava yolunu halkın yolu yaptık" diye konuştu.
Havacılık ve uzay teknolojilerinde yerli sanayiyi geliştirmek için adımlar attıklarını aktaran Yıldırım, sözde değil özde denizci olma yolunda önemli mesafeler kat ettiklerini ve bilişim konusunda Fatih Projesi'ni başlattıklarını anımsattı.
Yıldırım, Marmaray ile 153 yıllık rüyayı gerekçeleştirmek üzere olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Marmaray ile bir yandan İstanbullularının büyük bir hizmete kavuşmasını sağlayacağız, diğer yandan tarihi İpek Yolu'nun Pekin'den Londra'ya bağlantısını gerçekleştireceğiz. Marmaray'ın kardeşi Avrasya karayolu tüp geçişi tüm hızıyla devem ediyor. 2015'te açılışını yapacağız. Hızlı tren ağlarını Ankara merkez olmak üzere doğu-batı, kuzey-güney istikametine yayıyoruz. Hedefimiz gelecek 10 yıl içinde 15 büyük ilimizi birbiriyle bağlamak. Son 10 yılda normal ve hızlı demiryolu hatları olarak 1050 kilometreyi tamamladık. 2 bin kilometre üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor."
Yıldırım, demiryollarının yüzde 70'ini yenilediklerini, yerli demiryolu sanayini geliştirdiklerini belirterek, kombine taşımacılıkta lojistik merkez kurma çalışmalarına hız verdiklerini, demiryolu verimlilik ve entegrasyonunu sağladıklarını anlattı.
Bakan Yıldırım, 2023 hedeflerinde yer alan demiryolu projeleri tamamen bittiğinde bir yılda ülkenin 1 milyar liranın üzerinde tasarruf gerçekleştireceğini söyledi.
Bölünmüş yolda 16 bin 350 kilometreyi tamamladıklarına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
"10 yıl önce 6 ilimiz birbiriyle bölünmüş yol ile bağlı iken bugün bu sayı 74'e çıktı. Bölünmüş yol hedefimizin yüzde 60'ı, köprü hedefinin yüzde 72'si, tünel hedefimizin ise yüzde 51'ini tamamladık. Boğazın yeni incisi Yavuz Sultan Selim köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolunun temelini attık. 2015'in sonuna kadar bu projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. İstanbul – İzmir Otoyolu ile dünyanın en uzun 3. köprüsü İzmit Körfez geçiş köprüsünün yapım çalışmalarına başladık. 2015 sonunda hizmete girmiş olacak."
"Yıllık tasarfumuz 15,5 milyar lira"
Büyük projelerin büyük düşünmekle gerçekleştiriliebileceğini dile getiren Yıldırım, "İstanbul'un gözbebeği boğazın korunması can ve mal güvenliğinin sağlanması için Marmara ile Karadeniz'i birbirine bağlayacak mega proje kanal İstanbul'un çalışmalarını da başlatmış bulunuyoruz. Bugüne kadar yapılan bölünmüş yol ve yol çalışmalarını bitmesi ile birlikte yollardaki zaman kayıplarının azaltılması, yakılan fazla yakıttan dolayı yıllık tasarrufumuz 15,5 milyar Türk Lirası'dır. Trafikteki araç sayısı ve seyahat miktarı 10 yıl öncesine göre iki kat artmasına rağmen bölünmüş yolların devreye girmesiyle ölümlü kazalar yüzde 50 oranında azalmıştır" dedi.
Hava yollarının halkın yolu haline getirildiğini vurgulayan Yıldırım, "Atıl duran havaalanlarını en modern binalar ve pistlerle donatarak aktif hale getirdik. Çalışan havalimanı sayımızı 26'dan 52'ye yükselttik. Son olarak Zafer Havaliamanı, Kastamonu, Şırnak, Iğdır ve Bingöl havalimanlarını da havacılık sektörümüze dahil ettik. Önümüzdeki yıllar içerisinde de, Ordu- Giresun arasında denizde yapılacak havalimanımızı ve Çukurova bölgesel havalimanımızı da hizmete alacağız" diye konuştu.
Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
"10. Ulaştırma Şurası'nda havalimanları için ortaya koyduğumuz 350 milyon yolcu yük kapasiteli hedefimizin bugün yüzde 60'ını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Havacılıkta yaşanan hızlı büyüme sonucu İstanbul'u kıtalara arası transit merkez yapacak, batıdan doğuya köprü olacak yeni İstanbul havalimanı projesini başlatmış bulunuyoruz. Tamamlandığında bütün etapları bitirildiğinde yıllık 150 milyon yıllık kapasiteye ulaşacak ve dünyanın en büyük havalimanları arasında yerini alacaktır. Havayolu işletmeciliğinde model ülke Türkiye olurken yurt içi yurt dışı taşımacılığında da büyük mesafeler kaydettik. 140 ülkede 238 ayrı noktaya uçuş gerçekleştirir hale geldik. Bayrak taşıyıcımız ulusal havayolumuzu, bir marka haline getirerek dünyanın büyük oyuncuları arasına soktuk."
-"Milli gelirin yüzde 1'i oranında altyapıya kaynak ayırır ülke haline geldik"
Yıldırım, 6 milyon olan geniş bant internet abonesinin bugün 20 milyona, internet kullanıcı sayısının da 50 milyona yaklaştığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu konuda hedeflerimizi aştığımız için bir düzeltme ihtiyacı duyduk. 2023 için 30 milyon olan geniş bant erişimi hedefimizi 45 milyona yükselttik. 3G abonelerimiz 44 milyona ulaşmış, mobil kapsama oranında yüzde 99 ile dünyanın en iyi konumuna gelmiş ülke konumundayız. 10 yıl önce Türkiye OECD ülkeleri arasında kalkınmanın ve büyümenin lokomotifi ulaşım ve iletişim sektörüne gelişmiş ülkelerin milli gelirden aldığı payın ancak yarısını ayırabiliyordu. Yani mili gelirin sadece yüzde yarımı kadar yatırım yapabiliyorduk."
Yıldrım, son 10 yılda başlatıkları kalkınma hamlesiyle birlikte milli gelirin yüzde 1'i oranında altyapıya kaynak ayırır bir ülke haline gelindiğini ifade ederek, "Dolayısıyla makro açıdan 10 büyük ekonomiden biri olma vizyonuna uygun olarak sektörümüze her türlü altyapı yatırımını tamamlamış bir ülke olarak bu oranı gelecek on yıl içerisinde de 2023'e kadar yüzde 1'in üzerinde tutma mecburiyetimiz açıktı" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?