İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ülke içindeki tasarrufların yetersiz kaldığı dönemlerde, makro ölçekteki ödemeler dengesinde açık vermemek için dış yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Ülkeler her ne kadar uluslararası doğrudan yatırımlar bağlamında tatlı bir rekabet içinde olsalar da aslında kentlerin çekiciliği yatırımcılar için belirleyici olmakta" dedi.
Mutlu, Dünya Yatırım Ajansları Birliği'nin (WAIPA) başkanlık görevini yürüten Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ev sahipliğinde düzenlenen 19. Dünya Yatırım Konferansı'nda yaptığı konuşmada, etkinliğin başta yatırım tanıtım ajansları olmak üzere, kamu-özel sektörü, sektör temsilcilerini bir araya getirdiğini söyledi.
Etkinliğin uluslararası yatırımlara dair politikalar üretilmesi ve strateji belirlenmesi adına önemli olduğunu dile getiren Mutlu, bu vesileyle uluslararası temsilcilerin İstanbul'a gelmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Vali Mutlu, küresel ekonomik dinamiklerin ulusal ekonomiler üzerinde etkisini giderek daha fazla hissettirdiği günümüzde, uluslararası yatırımların ülke ekonomileri için önemli bir destek haline geldiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"İletişim ve etkileşimin artması sayesinde, farklı coğrafyalarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar onbinlerce kilometre uzaktaki ülkeleri, kentleri artık etkilemekte. Ülke içindeki tasarrufların yetersiz kaldığı dönemlerde, makro ölçekteki ödemeler dengesinde açık vermemek için dış yatırımlara ihtiyaç duyulmakta. Nitelikli uluslararası yatırımlar ekonomik açıdan üretim kapasitesine katkıda bulunmakta, istihdamı artırmakta, vergileri artırmakta, kalıcı döviz girişi sağlamaktadır. Ülkeler her ne kadar uluslararası doğrudan yatırımlar bağlamında tatlı bir rekabet içinde olsalar da aslında kentlerin çekiciliği yatırımcılar için belirleyici olmaktadır."
Uluslararası yatırım penceresinden bakıldığında, sosyokültürel yaşam standartları yüksek fakat teşvik unsurları açısından fakir kentlerin, standardı düşük fakat teşvikleri yoğun kentleri çoğu zaman geride bırakabildiği izlenimini paylaşan Mutlu, son yıllarda sıkça duyulan "Marka kentler" kavramının bunun somut örneği olduğunu söyledi.
Katılımcılara İstanbul hakkında bilgi veren Mutlu, kentin dinamik nüfusu, yükselen ekonomisi, tarihi değerleri ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın verdiği kültürel birikimle dünyanın önde gelen marka kentleri arasındaki yerini çoktan aldığını ifade etti.
Hüseyin Avni Mutlu, "Ekonomik anlamda Türkiye'nin başkenti" diye adlandırdığı İstanbul'un artık küresel platformlarda diğer marka kentlerle yarışır hale geldiğini sözlerine ekledi.
"Hedefimiz, küresel yatırım alanındaki araştırmaların WAIPA nezdinde yürütülmesi"
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve WAIPA Başkanı İlker Aycı da dünya ekonomisinin temel taşları üzerinde şekillenecek küresel ortaklıkların gelecekteki büyüme için son derece önemli olduğuna işaret etti.
Konferansın, dünyanın en prestijli uluslararası doğrudan yatırım organizasyonu olduğunu vurgulayan Aycı, "Türkiye'nin Yatırım Ajansı olarak, uluslararası doğrudan yatırımlar konusundaki yeni akımları masaya yatırmak adına konferansa ev sahipliği yapıyor olmaktan ayrıca mutluluk duyuyoruz" dedi.
Yatırım ajansları arasında koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesinin doğrudan yatırımlar konusunda önemli gelişmeleri de beraberinde getireceğine değinen Aycı, şunları kaydetti:
"Ajansımızın hazırladığı strateji ve Başkanlığımız çerçevesinde, WAIPA olarak en öncelikli hedefimiz, dünyada şu an Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı gibi kuruluşların liderliğinde ilerleyen küresel yatırım alanındaki araştırmaların, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin değerlendirmeleri de göz önünde bulundurularak daha şeffaf, objektif ve tarafsız bir şekilde WAIPA nezdinde yürütülmesi. Önümüzdeki dönem bu açıdan ciddi bir hazırlık dönemi olacak." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 19. Dünya Yatırım Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?