LONDRA (AA) – İran'ın enerji kaynaklarının ilerleyen dönemde Türkiye üzerinden boru hatları yoluyla uluslararası enerji piyasasına ulaştırılabileceğini belirteren GPW Politik Risk Analisti Kate Mallinson, "Türkiye kilit öneme sahip" dedi.
Merkezi Londra'da bulunan Eurasian Dynamics tarafından Anadolu Ajansı'nın medya sponsorluğunda düzenlenen 2. Rus Enerji Forumu'nda konuşan Kate Mallinson, İran ve Türkmenistan'ın alternatif doğalgaz rezervlerinin önemini vurguladı.
Şahdeniz Hattı'nın tek başında Avrupa'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi için yeterli olmayacağını savunan Mallinson, İran'ın rezervlerinin ilerleyen yıllarda Türkiye üzerinden uluslararası pazara sunulabileceğini, Türkiye'nin bölgesinde enerji hatlarının merkezinde bulunmasından dolayı kilit öneme sahip olduğunu vurguladı.
Uluslararası enerji piyasaları açısında uzun vadede bir diğer önemli rezervin de Türkmenistan olduğunun altını çizen Mallinson, "Avrupa'nın enerji güvenliği Ukrayna krizinden sonra gündemin en önemli maddesi. Türkiye ve Avrupa Şahdeniz hattı ile toplamda 16 milyar metreküp doğalgaz elde edecek. Bu Avrupa'nın toplam ihtiyacını sadece yüzde 10'u seviyesinde. Bu anlamda yeni kaynakların dahil edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Türkmenistan'ın dünyanın en büyük 4. doğalgaz rezervine sahip olduğunu vurgulayan Mallinson, "Türkmenistan doğalgazını satabilmek konusunda çok istekli. Şahdeniz hattı Azerbaycan'a yaklaşık 45 milyar dolara mal oluyor. Bu yüzden Azerbaycan doğalgaz kaynaklarını kullanabilmek için Türkmenistan'a odaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yanda Azerbaycan ve Türkmenistan arasında gerilimli bir ilişkinin olduğunu belirten Mallinson, Türkmenistan'ın ilerleyen dönemde enerji güvenliğini sağlayabilmek için güney sınırında yaşanan terör olaylarına karşı tedbir alması gerektiğini vurguladı.
Merkezi Londra'da bulunan küresel risk değerlendirme kuruluşu Control Risk'in Kıdemli Rusya ve Ukrayna Analisti Steven Eke ise bölgesel jeopolitik gerilimlerin ülkelerin enerji politikalarını da doğrudan etkilediğini vurguladı.
Eke, "Stratejik olarak, Rusya için Çin'e odaklanmak teknolojik olarak zor, lojistik olarak zorlayıcı ve masraflı. Rusya ve Çin arasındaki ilişkiler şu anda iyi olsa da zaman içerisinde Rusya bu pazara odaklandıkça, Çin'le olan bölgesel sorunlar da önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde ortaya çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin devam edebileceğine işaret eden Eke, "Ukrayna ile Rusya'nın ilişkilerinin kolayca düzelebileceğine inanmıyorum. Halihazırda Ukrayna'nın Rusya'ya yüklü miktarda borcu var ve bunu ödemekte zorlanıyor. Ukrayna'da politik istikrarsızlık ve ekonomik bunalım risklerine karşı dikkatli olun" şeklinde konuştu.
Gazprom için Avrupa'nın halen son derece önemli bir pazar olduğuna dikkati çeken Eke, "Avrupa enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi için çaba gösterse de oldukça yavaş olduklarını düşünüyorum" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › 2. Rus Enerji Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?