Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle ihracatın büyümeye katkısının arttığını belirterek, "İhracata dayalı büyümeyi güçlü bir şekilde devam ettirebilmemiz için firmalarımızın ihracat odaklı büyüme stratejilerini ön plana çıkarmaları ve katma değeri yüksek ürünlerle ihraç pazarlarını genişletmeleri gerekmektedir" dedi.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunun (YOİKK) 20. Toplantısı, Zeybekci'nin başkanlığında gerçekleştirildi.
Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Salonu'ndaki toplantının açılışında konuşan Zeybekci, ekonomik refahın artırılması için özel sektör yatırımlarının önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'nin küresel ekonomideki yavaşlamaya ve bölgesinde yaşanan sorunlara karşın ekonomik büyüme anlamında başarılı bir performans sergilediğini kaydeden Zeybekci, geçen yıl Orta Vadeli Program hedefini da aşarak yüzde 4 büyüyen ekonominin bu yıl da pozitif seyrini koruduğuna dikkati çekti.
Dış talepte son dönemde yaşanan toparlanmanın da etkisiyle ihracatın büyümeye katkısının arttığını dile getiren Zeybekci, "İhracata dayalı büyümeyi güçlü bir şekilde devam ettirebilmemiz için firmalarımızın ihracat odaklı büyüme stratejilerini ön plana çıkarmaları ve katma değeri yüksek ürünlerle ihraç pazarlarını genişletmeleri gerekmektedir" diye konuştu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre yılın 6 ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,3 artarak yaklaşık 80 milyar dolara ulaştığını anımsatan Zeybekci, ihracatta yakalanan temponun artarak sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
"Merkez Bankasının indirim kararları sürmeli"
Türkiye'nin son dönemde yabancı yatırımcılar açısından en doğru adreslerden biri olduğunu anlatan Zeybekci, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye ilgi göstermesinin yatırımların artırılması bakımından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Yatırımlara hız kazandırmanın öncelikli ihtiyaçlarından olduğunu kaydeden Zeybekci, "Uygun finansman koşullarının sağlanması adına Merkez Bankasının indirim kararlarının devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası doğrudan yatırımların ülke ekonomisinde yarattıkları katma değer açısından önemli olduğunu anlatan Zeybekci, Türkiye'deki en büyük 500 şirket içerisinde, 137 uluslararası sermayeli şirket bulunduğunu ifade etti.
YOİKK'in önceki dönem çalışmaları
YOİKK teknik komitelerinin geçen dönem yatırım ortamının iyileştirilmesi adına oldukça verimli çalışmalar yürüttüklerini belirten Zeybekci, 2013-2014 Dönemi Eylem Planı'nda yer alan 49 eylem maddesinden 27'sinin amacına uygun şekilde sonuçlandırıldığını bildirdi.
Zeybekci, YOİKK platformu olarak geçen sene üzerinde çalıştıkları eylemlerden konuları itibariyle 25'inin çözümünün uzun bir süreç gerektirdiğinden bunlarla ilgili çalışmalara gelecek dönemde de devam edeceklerini ifade etti.
2014-2015 YOİKK eylem planları
2014-2015 YOİKK eylem planları hakkında da bilgi veren Zeybekci, 8. Planı 2014-2015 Haziran dönemini kapsayacak şekilde hazırladıklarını dile getirdi.
Yeni eylem planı oluşturulurken, özel sektörün öncelikleri doğrultusunda, yatırım ortamını olumlu etkileyecek, sonuç odaklı, mümkün olduğunca somut eylemlerin seçilmesine özen gösterildiğini belirten Zeybekci, teknik komitelerin üzerinde çalışacakları 62 eylem maddesi belirlendiğini söyledi.
Teknik komitelerin yeni eylemlerine ilişkin bazı bilgileri de paylaşan Zeybekci, Şirket İşlemleri ve Kurumsal Yönetim Teknik Komitesinin, Türk Ticaret Kanununun uygulanmasından kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik mevzuat değişiklik önerileri hazırlayacağını bildirdi.
İstihdam Komitesinin öncelikli olarak Türkiye'de yatırım yapacak yabancılara, süresiz ikamet ve çalışma izni ile vatandaşlık haklarının sağlanması ile ilgili düzenlemeleri ele alacağını anlatan Zeybekci, bu çalışmaların, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini daha da arttıracağını kaydetti.
Zeybekci, GİTES ve Sektörel Lisanslar Teknik Komitesinin ise madencilik sektöründe ruhsat güvencesinin arttırılmasına ve ruhsat iptaliyle ilgili sorunların giderilmesine yönelik çalışmalar yapacağını ifade etti.
Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara özel sektörle işbirliği içinde aynı kararlılıkla devam edeceklerine işaret eden Zeybekci, "Türkiye'yi hem ulusal hem de uluslararası yatırımcılar açısından cazip bir yatırım merkezi haline getirmek öncelikli hedefimizdir" diye konuştu.
Konuşmanın ardından basına kapalı devam eden toplantıda, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Serpil Timuray ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ilgili kurum temsilcileri de hazır bulundu. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › 20. Yoikk Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?