4. Hamsi Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

4. Hamsi Çalıştayı

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Erdinç Güneş, "Hamsi balıkçılığının sürdürülebilir işletilmesi için hamsi av kapasitemizi mutlaka azaltmalıyız." dedi.

26.05.2016 15:01

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanı Erdinç Güneş, "Hamsi balıkçılığının sürdürülebilir işletilmesi için hamsi av kapasitemizi mutlaka azaltmalıyız." dedi.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü tarafından ilçede bir otelde düzenlenen 4. Hamsi Çalıştayı'nda konuşan Güneş, hamsinin, değeri büyük ve özel bir balık olduğunu söyledi.

Güneş, dünya genelinde son 10 yılın ortalamasına göre avlanan 93 milyon ton balığın yüzde 10'unu hamsigillerin oluşturduğunu aktardı.

Dünyada avcılık yoluyla balık üretiminin sınır noktasına dayandığını, Türkiye'de de durumun aynı olduğunu vurgulayan Güneş, en azından bu durumun korunması ve kötü gidişe son verilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun için koruma önerilerine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Güneş, bu konuda bilim ve bilim insanları, araştırma enstitüleri, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarının rehberlik edeceğini anlattı.

Güneş, karar süreçlerinde sektördeki paydaşların rol almalarını önerdiklerini, Ar-Ge çalışmalarına önem verip bunları bakanlık olarak desteklediklerini belirterek, "1990'larda dünyadaki balık stoklarının tükenme tehlikesine karşı bir uyanış başlayarak, kötüye gidişe karşı önlemler alma sürecine geçildi. 1995'te 'sorumlu balıkçılık ilkeleri' belirlendi. Biz de bu gelişmelere paralel şekilde ekosistem yaklaşımı balıkçılık yönetim sistemini uyguluyoruz. Hamsi balıkçılığının sürdürülebilir işletilmesi için hamsi av kapasitemizi mutlaka azaltmalıyız."

Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç da hamsinin Türk balıkçıların avlandığı bölgelere çok geç geldiğini belirtti.

Karadeniz'de 3-4 yıldır hamsi balıkçılığının Rusya, Gürcistan ve Abhazya'yı zengin ettiğini iddia eden Malkoç, "Ülkemizdeki sanayi kuruluşları hep Gürcistan ve Abhazya'ya taşındı. Senede 20-30 milyon dolar, hamsiden çıkarılan balık unu ve balık yağından ihracatımız vardı, Rusya ve Gürcistan'a gitti. Fabrikalar bu ülkelere taşındı. Bizde hamsi kıyıdan gidiyor. Bize konulan 24 metre su derinliği çok yüksek. Kendimizi korumuyoruz, Gürcistan ile Abhazya'yı koruyoruz. Devletin buna önlem alması lazım."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 4. Hamsi Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement