Aklım Fikrim Çanakkale" Projesi - Son Dakika
Ekonomi

Aklım Fikrim Çanakkale" Projesi

Aklım Fikrim Çanakkale" Projesi

Çanakkale'nin rekabet gücünü yükseltmeyi, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kente dönüşüm yolunda farkındalık yaratmayı amaçlayan "Aklım Fikrim Çanakkale" projesi raporu ve sonrası için oluşturulacak yol haritası tanıtıldı.

31.05.2017 18:54

Çanakkale'nin rekabet gücünü yükseltmeyi, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kente dönüşüm yolunda farkındalık yaratmayı amaçlayan "Aklım Fikrim Çanakkale" projesi raporu ve sonrası için oluşturulacak yol haritası tanıtıldı.

Proje kapsamında, Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü liderliğinde oluşturulan saha ekibi önce kapsamlı bir kaynak taraması yaptı.

Ardından yoğun saha ziyaretleriyle kent için durum tespiti derinleştirildi. Eş zamanlı kent genelinde kurumlara ve vatandaşa dönük iki ayrı anket yapıldı. Elde edilen bulguların ışığında bir akıllı şehir semineri ve iki ayrı ortak akıl çalıştayı gerçekleştirildi.

Çalışmalar sonucu ortaya çıkan bulgular proje ekibi tarafından dünyadaki uygulamalar ışığında değerlendirilerek Çanakkale'ye özgü bir akıllı şehir yol haritası ve öneriler bütünü ortaya koyuldu.

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında, bu yıl 60. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Kale Grubu'nun bu projeye, kente karşı bitmeyen bir sorumluluk duygusuyla öncülük ettiğini söyledi.

Okyay, öncelikli hedeflerinin farkındalığı artırmak, farklı disiplinlerden gelen kişilerin ve kurumların aynı masa etrafında toplanmasını ve bir sinerji içinde ortaklaşa çalışmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Orta vadede farklı etkinlikleri ve odak alanlarına sahip akıllı şehir vizyonuna sahip şirketleri de buraya çekmenin en önemli hedefleri olduğunu kaydeden Okyay, "Yapılan Osmangazi Köprüsü ve Çanakkale Köprüsü ile İstanbul ve İzmir aksında açılan yeni büyüme koridoru Çanakkale'yi belki de daha ulaşılabilir hale getirecek. Bu dönüşüm şehrin gelişmesini sağlarken, bunun yaşam kalitesini yükseltecek bir ortak akılla ve iyi yönetişim ilkeleri çerçevesinde gerçekleşmesini son derece kritik, önemli ve değerli buluyoruz. İstanbul'da yaşam son derece zor. Dolayısıyla böyle sancılı şehirlere dönüşmek yerine akıllı politikalarla ama teknolojiyi, ulaşılabilirlikle gelişen bir Çanakkale'nin de çok daha akılcı ve insana kapsayıcı bir şehre dönüşmesi hepimizin arzusu. Bunu başarabilirsek, Çanakkale bir cazibe merkezine dönüşür. Hayal ettiğimiz gibi tüm dünyanın odağındaki bir barış şehri haline de gelebilir. Bunu nedenle Çanakkale'nin akıllı şehir vizyonuna katkı vermeyi önemsiyoruz." dedi.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise Çanakkale Boğazı'nın uluslar arası deniz ulaşımına açık bir barış yolu olduğunu belirtti.

Rumeli'yi Anadolu'ya bağlayacak olan büyük bir köprünün yapılmasıyla, Avrupa ile Asya'nın karayolunda bir kez daha bağlanacağını anlatan Eczacıbaşı, "Bu köprünün getireceği açılımlar, turizmden, tarıma büyük yatırımlara da fırsat verecek. Ancak Çanakkale'nin halen bakir ve mükemmel doğasının ve tarımının korunmasının sürdürülmesi ile esas olmalıdır diye inanıyorum. Biz bugün bu kadar tarihi stratejik önemi olan bu müstesna şehrin ülkemize örnek olacak akıllı bir şehre dönüştürme projesini başlatma üzere buradayız. Neden Çanakkale'nin akıllı bir şehre dönüşmesi gerekiyor. Tabii ki ekonomik ve sosyal nedenlerden." diye konuştu.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı'da, konuşmasında, "Kentin gelecek 10 yıl içinde nüfus, sanayileşme, gelişme ve büyümü trendlerini akıllı teknolojiler ile yön vermenin ve yönetmenin mümkün olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü Kurucusu Berrin Benli ise, projenin, Çanakkale'nin akıllı şehre dönüşüm yolculuğunun ilk aşaması olduğunu bildirdi.

Proje ekibi olarak bu uzun dönüşüm yolculuğunda ilk kıvılcımı çakmanın heyecanını yaşadıklarını dile getiren Benli, şunları söyledi:

"Akıllı şehre dönüşüm sürecini izlemesi bakımından, kendi ölçeğindeki pek çok kentimize örnek olmasını arzu ediyoruz. Akıllı şehir uygulamalarında başarının en büyük anahtarı "işbirliği" yapabilmekte gizli. Çanakkale'mizde gerek kurumlar arası gerekse vatandaşlar arasında bu iş birliğini ve uyumu yaşamanın mutluluğu içindeyiz. El ele vererek bu dönüşüm yolculuğunda pek çok ilke imza atarak Çanakkale'nin sadece ülkemizde değil, küresel ölçekte de rol model olmasını arzu ediyoruz.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Aklım Fikrim Çanakkale' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement