Alışverişte Banka Kartı Kullanımında Büyük Artış - Son Dakika
Ekonomi

Alışverişte Banka Kartı Kullanımında Büyük Artış

Alışverişte Banka Kartı Kullanımında Büyük Artış

MasterCard Banka Kartı kullanım verilerine göre, banka kartlarının alışverişte kullanımı hızla artıyor.

05.04.2012 14:12

MasterCard ve Maestro markalı banka kartı ile gerçekleştirilen işlem hacmi 2011 yılında, 2010 yılına oranla yüzde 49 artarak 4 milyar 468 milyon TL'ye, işlem adedi yüzde 39 artarak 124 milyon adede çıktı. Banka kartı adedinde ise 2010 yılına oranla yüzde 26'lık artış yaşandı.

MasterCard'a göre, banka kartlarının internette kullanımının artması ve POS'lardan nakit çekme uygulamasının başlamasıyla 2012 yılında banka kartlarının kullanımında büyük artış yaşanacak.

MasterCard'ın banka kartları konusundaki verilerini ve öngörülerini doğrulayan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2009 – 2011 yılları arasında banka kartı kullanımı akaryakıt istasyonlarında yüzde 155, gıda alışverişlerinde yüzde 147, giyim alışverişlerinde ise yüzde 141 oranında artış gösterdi.

MasterCard tarafından açıklanan 2011 yılı banka kartı kullanım verilerine göre, banka kartı ile yapılan alışverişler nakit ve kredi kartının yerine geçmeye devam ediyor. MasterCard'ın verilerine göre, 2011 yılında MasterCard ve Maestro markalı banka kartlarında yüzde 26'lık artış yaşandı. Bu artış oranına rağmen, ATM'den para çekme işlemi sadece yüzde 10'luk bir artış gösterdi. Banka kartı sahipliği ile ATM'den para çekme işleminin paralel artış göstermemesi, banka kartlarının kullanımının alışverişlere kaydığını gösteriyor.

Banka Kartlarıyla 4 Milyar 468 Milyon TL Bedelinde 124 Milyon Adet Alışveriş Yaptık

Banka kartlarının alışverişlerde kullanıldığını destekleyen diğer veriler ise, MasterCard ve Maestro markalı banka kartları ile gerçekleştirilen alışveriş hacmi. Bu rakam 2010 yılında 3 milyar TL iken, 2011 yılında yüzde 49'luk artışla 4 milyar 468 milyon TL'ye ulaştı. MasterCard ve Maestro markalı banka kartları ile gerçekleştirilen işlem adedi ise, 2010 yılında 88 milyon iken, 2011 yılında ise yüzde 39 artarak 124 milyon adede ulaştı.

Banka kartı kullanım oranlarıyla ilgili bilgi veren MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney "Uzun yıllardır Türkiye'de banka kartları ATM'lerden para çekmek için kullanılıyor, sonra bu parayla alışveriş yapılıyor. Halbuki banka kartını direkt alışverişte kullanmak daha kolay. Son yıllardaki rakamlar halkımızın bunu anladığını ve banka kartını alışverişte kullanma alışkanlığının giderek arttığını çok açıkça gösteriyor. Bunun en önemli nedenleri arasında banka kartlarının artık bazı illerimizde ulaşımda bilet yerine kullanılması ve böylece banka kartı kullanma alışkanlığının artması geliyor. Diğer önemli bir neden de artık tüm banka kartlarıyla internetten alışveriş yapmak mümkün olması. 2011'de yaptığımız MasterIndex araştırmasında halkın %97'si banka kartıyla internetten hiç alışveriş yapmadığını, %42'si ise banka kartları ile internette alışveriş yapıldığını bilmediğini söylemişti. Halbuki aynı araştırma sonuçları halkın büyük bir kısmının banka kartı kullanmanın daha pratik ve kolay olduğunu düşündüğünü gösteriyordu. Biz de bu bilgi eksikliğini düzeltmek için bankacılık sektörü ile beraber banka kartlarının internette kullanımını tanıtan kampanyalar yapıyoruz ve bu kampanyalar büyük ilgi görüyor. Aynı zamanda bankaların banka kartı programları da giderek gelişiyor, yeni avantajlar sunuyor, bu nedenle bu alışverişte banka kartı kullanma trendinin artarak devam edecek." dedi.

Türkiye'de Artık POS'lardan Nakit Çekmek Mümkün

2012 yılının başından beri Pos'lardan artık nakit çekilebildiğini hatırlatan MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, "BKM ve tüm bankaların katılımıyla hayata geçirilien PosPara ile ATM aramaya gerek kalmadan, işyerlerindeki Pos üzerinden kartları ile işlem yapılarak, kasalardan minimum 10 TL, maksimum 100 TL nakit çekimi yapılabiliyor. Bu yeni kolaylık 2012'de banka kartlarının kullanımını daha da olumlu etkileyecek" dedi.

BKM Verilerine Göre Banka Kartı Kullanımı En Çok Akaryakıt İstasyonları, Gıda ve Giyim Alışverişlerinde Artış Gösterdi

MasterCard tarafından açıklanan banka kartı kullanımını Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verileri de doğruluyor. BKM'nin verilerine göre, 2010 yılında tüm banka kartları ile gerçekleştirilen işlem hacmi 2009 yılına oranla yüzde 53.7 arttı. Yine BKM tarafından açıklanan verilere göre, 2011 yılında banka kartıyla alışveriş yapılan sektörlerin başında market, giyim mağazaları ve akaryakıt istasyonları geliyor. BKM'ye göre, 2009 – 2011 yılları arasında banka kartı kullanımı akaryakıt istasyonlarında yüzde 155, gıda alışverişlerinde yüzde 147, giyim alışverişlerinde ise yüzde 141 oranında artış gösterdi.

Cebimizde Ortalama 1.4 Adet Banka Kartı Var

MasterCard tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen MasterIndex Araştırması da Türk halkının banka kartı kullanımı ile ilgili alışkanlıklarına ışık tutuyor. Araştırmaya göre, Türk halkının cebinde ortalama 1.6 adet kredi kartı, 1.4 adet banka kartı bulunuyor. Kredi kartı ile banka kartı sahiplik oranlarının başa baş gittiğinin gözlendiği araştırmaya göre, erkeklerin yüzde 64'ü, kadınların ise yüzde 43'ü banka kartı sahibi. Banka kartı sahipliği özellikle yüksek gelir grubunda yüzde 80'lere kadar çıkıyor.

Kullanıcılara banka kartını tercih nedenleri sorulduğunda ise, kredi kartına oranla daha güvenli (yüzde 65), kullanımı daha basit (yüzde 63), daha rahat (yüzde 63) yanıtı veriliyor.

Gençler Banka Kartı İle Alışverişe Daha Eğilimli

MasterIndex araştırmasına göre, gençler banka kartı ile alışveriş yapmaya daha eğilimli. Araştırma, 15-19 yaş arasındaki gençlerin yüzde 22'sinin, 25-29 yaş arasındaki gençlerin yüzde 14'ünün alışverişte banka kartını tercih ettiğini gösterirken, yaş ilerledikçe banka kartı ile alışveriş alışkanlığı da düşüş gösteriyor. MasterIndex'e göre, alışverişlerde banka kartı kullanımına 55 yaş üstünde hiç rastlanmıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Alışverişte Banka Kartı Kullanımında Büyük Artış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement