Amazonlar Gibi Savaşacağız - Son Dakika
Ekonomi

Amazonlar Gibi Savaşacağız

Amazonlar Gibi Savaşacağız

Amazon Ormanları'ndaki Petrolü Çıkarıp Doğal Dengesini Bozmak İstemeyen Güney Amerika Dünyayı Yardıma Çağırıyor.

15.03.2010 01:51

Amazon Ormanları’nın altında bulunan 850 milyon varil petrolü çıkarıp doğal dengesini bozmak istemeyen Güney Amerika ülkesi dünyayı yardıma çağırıyor. Türkiye’ye gelen Ekvador Cumhurbaşkanı Yardımcısı Lenin Moreno, “Anadolu’da yaşayan, iyi savaşmak için memelerini kesen Amazonlar gibi bu petrolün çıkmaması için savaşacağız ama dünya bize yardım etmeli” dedi.

GÜNEY Amerika ülkesi Ekvador, Amazon Ormanları’nın altında bulunan yaklaşık 850 milyon varil petrol rezervini çıkarıp doğal dengesini bozmamak için dünya ülkelerden finansal destek istiyor. Ekvador Cumhurbaşkanı Yardımcısı Lenin Moreno, “Amazon kadınlar iyi savaşabilmek için memelerini keserdi. Çok iyi ok kullanırlardı. Ülkemizdeki bu ormanların ve nehrin ismi Anadolu’da yaşamış bu şavaşçı kadınlardan, Amazonlar’dan geliyor. Biz de onları örnek alıp ‘Pacha Mama’ dediğimiz tabiat anayı korumak için savaşacağız. Ama ok-yay kullanmadan” dedi.

7 milyar dolardan vazgeçiyoruz

850 milyon varil petrol rezervinden 20 yılda çıkarılacak petrolün 7 milyar dolar değerinde olduğunu vurgulayan Lenin Moreno sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu petrol çıkarılırsa, ortaya çıkacak karbondioksit dünyaya çok zarar verecek. Bu ormanlar dünyanın akciğeri. Onları muhafaza etmeliyiz. Biz bu 7 milyar dolarlık gelirden vazgeçeceğiz. Petrolün çıkarılmasını istemiyoruz; toprağın altında kalsın ama dünya bize bu konuda destek olmalı ve mali yardım yapmalı. En azından yüzde 50 destek bekliyoruz.”

İran’dan destek isteyecek

Yasuni bölgesinde bulunan petrolün çıkarılmaması için Ekvador, Yasuni ITT İnsiyatif Projesi’ni başlattı. Bu çerçevede pek çok ülkeyi gezen ve yardın isteyen Lenin Moreno, Almanya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinin yardım için hevesli olduğunu söyledi. Türkiye’de de Çevre ve Orman Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yetkililerine Yasuni ITT projesi hakkında bilgi veren Loreno, İstanbul’un ardından İran ve Duabi’ye giderek destek aradı.

Çin petrolün peşinde

Çevre konusunda duyarlı ülkelerin petrolün çıkarılması için çalıştığını ancak pek çok ülke ve şirketin de bu petrolün peşine düştüğünü anlatan Moreno, “Petrolü çıkarmaya en hevesliler Çinliler. Petrolün çıkarılmasıı istemiyoruz ama yeterli destek gelmezse, çevreyi korumak için yasalar yapmış bir ülke olarak bu petrolü çıkarmak zorunda kalacağız” dedi.

Almanya’dan 650 milyon Euro

Yasuni için bugüne kadar en büyük desteği 13 yıl boyunca her sene 50 milyon Euro, yani toplamda 650 milyon Euro aktaracağını söyleyen Almanya verdi. Moreno, petrolün çıkarılması halinde dünyaya salınacak 450 milyon ton karbondioksitin sakıncalarına değinerek, “Bu bölgede bir hektarda bulunan bitki, hayvan çeşitliliği Kuzey Amerika’nın tamamında yok. Bu bölgede hâlâ çıplak yaşayan yerliler var. Doğal hayatı korumalıyız” diye konuştu.

Latin Amerika’da demokratik sosyalist bir rüzgâr esiyor

LATİN Amerika ülkelerinde giderek güçlenen sol iktidarları Lenin Moreno şu sözlerle değerlendirdi: “Demokratik sosyalizmi geliştirmeliyiz. İnsan hayatının, onurunun önemi çok büyük. Bununla birlikte üretimi teşvik ediyoruz. Eğitime, sağlığa, altyapıya çok yatırım yapıyoruz. Ülkemizin daha çok gelişmesini istiyoruz.”

Petrol kaos getirir doğa katliamından korkuyoruz

Ekvador’un engelli Cumhurbaşkanı Yardımcısı Lenin Moreno, İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkanı Cemal Merdan, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mustafa Gülpınar ve Milli Okçu Gizem Girişmen ile de görüştü. Petrol bulunan ülkelerdeki savaşlara ve kaoslara değinen Moreno, “Bizi şu anda petrol rezervine sahip olmanın yaratacağı kaostan çok doğa katliamı korkutuyor” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Amazonlar Gibi Savaşacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement