Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, teknoloji üretebilmek için üniversite-sanayi işbirliğinin önemli olduğunu belirterek, "Bizim en büyük zenginliğimiz insan kaynağımız. İnsanımızı ne kadar iyi yetiştirebilirsek o kadar başarılı oluruz" dedi.
Ankaralı sanayiciler ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 50 öğretim üyesi, ASO ve Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformunun (ASTOP) birlikte düzenlediği toplantıda bir araya geldi.
ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki toplantıda konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, üniversitelerin bilgi veren kuruluşlar olduğunu ifade ederek, bilgiyi üretmek kadar ticarileştirmenin de önemli olduğunu söyledi.
Dünyada sürekli olarak yeni iş alanlarının ortaya çıktığını dile getiren Özdebir, geçmişte ürün üretmenin zor, ürünü satmanın ise kolay olduğunu belirterek, bugün ise üretmenin de satmanın da zorlaştığını, çünkü küreselleşen dünyada mallar ve sermaye açısından sınırların kalktığını kaydetti.
Teknoloji üretebilmek için üniversite-sanayi işbirliğinin önemini vurgulayan Özdebir, "Bizim en büyük zenginliğimiz insan kaynağımız. İnsanımızı ne kadar iyi yetiştirebilirsek o kadar başarılı oluruz. İnsanımızı sadece bilgi odaklı yetiştirmemeliyiz. Bugün artık ne bildiğiniz önemli değil, bildiklerinizle ne yapabileceğiniz önemli" diye konuştu.
Türkiye'deki firmaların teknolojiyi çok iyi kullanabilmesine karşın teknolojinin kendisinin de yurt içinde üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Özdebir, özellikle tasarım konusunda Türk sanayisinin kat etmesi gereken çok yol olduğunu belirtti.
Ankara Üniversitesi Rektörü İbiş'in konuşması
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de toplumun can damarı olan sivil toplum kuruluşlarının Türkiye'de önemlerinin giderek arttığını söyledi.
Bilim, bilgi ve teknolojinin paylaştıkça güçlendiğinin altını çizen İbiş, "Paylaşılmayan bilginin hiçbir anlamı yok. Bilginin üretime dönüşümü üniversite ve sanayinin ortak çalışmasıyla oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapılması gerektiğini dile getiren İbiş, en önemli yatırım insana yapılmasının önemine işaret ederek, bu anlamda üniversitelere çok önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.
Ankara Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (ASTOP) Onursal Başkanı Veli Sarıtoprak da gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'deki patent başvurularının az olduğunu ifade ederek, 2023 hedeflerine ulaşılması için icat çıkartılması, Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.
Toplantının ardından öğretim üyeleri, bölgedeki bazı firmaları ziyaret etti.
Son Dakika › Ekonomi › Ankaralı Sanayiciler Akademisyenlerle Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?