Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Programı açıkladı. Şimşek, "2016 için yüzde 4.5'lik, 2017 ve 2018 için de yüze 5 oranında bir büyüme bekliyoruz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen toplantıda 2016-2018 dönemlerini kapsayan Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. Orta vadeli ekonomik programın açıklandığı toplantıya Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı. Konuşmasında piyasalara ilişkin jeopolitik belirsizlikler ve gerginliklere dikkat çeken Şimşek, "Diğer gelişmekte olan ülkelerdeki belirsizlikler önem arz etmektedir. Çin ve Hindistan çok önemli iki ülke. Bunlar haricinde büyüme oranları kriz öncesi seviyelerin oldukça altındadır. Önümüzdeki dönemde kısmi bir iyileşme öngörülüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye için büyük önem taşıyor. Artan arz ve zayıf talep nedeniyle fiyat düşüşü yaşanmıştır. Petrol ihracatçıları açısından bu olumsuz bir trend. Gelişmiş ülkeler için bu olumlu bir trend. Önümüzdeki döneme damga vuracak gelişmelerden birisi de para politikalarında yaşanan gelişmeler olacaktır. Senkronize bir faiz artışının olmaması Amerika'daki faiz artışını sınırlar" diye konuştu.
"ENFLASYONU DÜŞÜRMEK BİZİM EN TEMEL HEDEFLERİMİZDEN"
Orta vadeli plandaki amacın kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme olduğunu belirten Şimşek, "Enflasyonu düşürmek bizim en temel hedeflerimizden birisidir. Enflasyon hedefimizin oldukça üzerinde gerçekleşti. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz ve enflasyonun tekrar yüzde 5-7 oranına çekmeyi hedefliyoruz. Cari açıkta bir azalma var ve planımızda bu oranı düşürmek var. Program döneminde büyüme stratejimiz kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeden bahsediyoruz. Küresel ölçekte ve Türkiye'de belirsizliğin azalacağına inanıyorum. Seçim sonrası güçlü bir hükümet kurulmuş ve Türkiye'de belirsizlik kalmamıştır" ifadelerini kullandı.
"2016'DA HEDEF YÜZDE 4.5"
Üçüncü çeyrek verilerinin beklediğinden daha iyi geldiğini vurgulayan Şimşek, "Bu nedenle yüzde 4'lük büyümenin gerçekleşebilir olduğunu öngörüyoruz. Büyüme 2016 yılında yüzde 4.5'ğa ulaşacak. Böyle bir beklentimiz var. Yüzde 4'lük büyüme Çin ve Hindistan hariç yüzde 1.8 büyümenin dünya ölçeğinde ortalama olarak baz alırsanız bu büyümenin ne kadar önemli olduğu ortadadır. Yurt içindeki tasarruflara baktığımızda 2018 yılında yaklaşık yüzde 18 seviyesine ulaşmasını öngörüyoruz. 2013 yılından itibaren beklentilerimiz ölçüsünde gelişme yaşandı. Türkiye'de ciddi istihdam ortamı yaratmamıza rağmen nispeten yükselmektedir. Önümüzdeki dönemde bunun azalmasını bekliyoruz. İşsizliğin 1.1 ve 1.3 oranında artmasını bekliyoruz. 2015'te 10.5'e yükselen işsizlik dönem sonunda 9.6'ya düşecektir. 2014 yılında 8.2 olan enflasyon 2015'te 8.8'e yükseldi. Gıda fiyatlarında artış söz konusu. Ne tür tedbir alınması gerekiyorsa bu yıl içinde alınacaktır. Enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 7.5'ğa gerilemesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
"25 ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMIMIZ VAR"
Bütçe rakamlarına ilişkin konuşan Şimşek, "Merkezi yönetim bütçe açığı 2014 yılında 1.3'tü. 2015'te yüzde 1.2 olarak gerçekleşti. 2016'da yüzde1.3 seviyesine çıkmıştır. Bunda vaatlerimiz ve reformlarımızın etkisi var. Ekonomik istikrarın desteklenmesi bir öncelik. Büyümenin desteklenmesi, yurt içi tasarrufların kontrolü ve cari açığın azaltılması öngördüğümüz temel hedeflerdir. 2017'den itibaren vaatlerin etkisinin, özellikle asgari ücretten aldığımız yükün sistemden çıkmasından sonra tekrar aşağı doğru bir trend öngörmekteyiz. 2014 yılından itibaren 25 öncelikli dönüşüm programımız var. Bundaki amaç verimliliği, istihdamı ve dışa bağımlılığı azalmak gibi mikro reform diyebileceğimiz 1248 mikro reform programı var. Bu program uygulamada. 300'e yakın tedbir de hayata geçirilmiş durumda. İkinci ayak ise yakın dönemde Başbakanımızın açıkladığı yeni makro reform programı. Bu hem siyasi hem ekonomik hem de sosyal anlamda kapsamlı bir reform programı. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi, fasılların açılması ve AB ile entagrasyon sürecinin güncellenmesi önemli ayaklar arasında" dedi.
"TEMEL AMAÇ GÜÇLÜ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME"
2016 yılı eylem planına yönelik bilgiler veren Şimşek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "2016 yılı eylem planı üzerinde durmak istiyorum. Temel amacı güçlü ve sürdürülebilir büyüme. Türkiye AK Parti hükümetleri döneminde güçlü reformlar sayesinde orta gelir grubundan üst gelir grubuna yükselmiştir. Esnek çalışma, kıdem tazminatı, dışarından nitelikli iş gücü çekilmesine kadar başlıklar var. Kamu maliyemiz çok güçlü ama daha da kaliteli hale getirilmesi konusunda hususlar ön plana çıkıyor. Kamu personel reformu konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Eğitim reformu da bu bağlamda önemli bir bileşen. Biz toplam faktör verimliliğini arttıracak reformlardan bahsediyoruz. İşgücü piyasası reformu o amaçla tasarlanmıştır. Yatırımların Türkiye'ye çekilmesi için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Özellikle yüksek teknoloji ürünlerinin üretimiyle ilgili yatırımları destekleyeceğiz. Küresel olarak zor bir dönem. İşte bütün bunlar dikkate alınarak Türkiye'nin temellerini saha da sağlamlaştıran bir programla yola devam ediyoruz"
"ENFLASYONDA GELDİĞİMİZ NOKTAYI ÖNEMSİYORUZ"
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bakanlara enflasyona yönelik bir soru yöneltildi. Enflasyonda dengeleyici unsurun neler olacağı sorusu için Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Enflasyonda geldiğimiz noktayı önemsiyoruz. Emtia fiyatlarında ciddi bir düşüş söz konusu. Küresel senaryoda baz senaryo gerçekleşirse emtia fiyatları düşmeye devam edecek. Aşağı yönlü buradan destek alınabilir diye düşünüyorum. Yapısal reformla birim maliyeti aşağı çekecek reformlar ön plana çıkıyor. Gıda komitesini daha işlevsel hale getireceğiz. Tarım Bakanımızla görüştük. Daha güçlü adımlar atacağız" diye yanıt verdi.
"DEAŞ'A KARŞI BİR TAKIM BAŞARILAR VAR"
Büyümedeki yukarı doğru güncellemeye ilişkin jeopolitik risklere işaret ettiği hatırlatılan Şimşek, Suriye ve IŞİD'e yönelik çözümler olup olmayacağı sorusu için "Jeopolitik gelişmelerin bir anda çözülmesini beklemiyoruz. DEAŞ'a karşı bir takım başarılar var. Irak bizim önemli ticaret pazarımız. Suriye konusunda da BMGK'nın aldığı kararlar var bir yol haritası var. Bu gerginliklerin üst düzeyde olmamasını bekliyoruz" dedi.
"CARİ AÇIĞIMIZDA ÇOK CİDDİ BİR DÜŞÜŞ VAR"
AR-GE paketinde neler olduğu sorusu için Kalkınma Bakanı Yılmaz, "2002 yılında AR-GE harcamalarımızın oranı yüzde yarım seviyesindeydi. Bugün bu rakam yüzde 1 seviyesine kadar yükseldi. Bu çok sevindirici. Daha yüksek katma değerli ürün üretmek zorundayız. AR-GE konusunda hiç bir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Bunun ticarileşmesi için her adımı atıyoruz. İş ve yatırım ortamını iyileştirmek temel meselemiz.. Ülkenin neresinde yüksek teknoloji yatırımı yaparsanız yapın 5. bölge teşviki alınıyor. Cari açığımızda çok ciddi bir düşüş var. Cari açığı büyütmeyen bir büyüme modeli hedefliyoruz" diye konuştu.
"HAZİNEMİZ BU KONUDA BİR ÇALIŞMA YAPACAK"
Zorunlu trafik sigortası ile ilgili ciddi şikayetler olduğu belirtilerek trafik sigortasıyla KASKO'nun birleştirilmesi önerisi sorulan Şimşek, "Geçmişte hasarı olan araç sahiplerinin sigorta primleri ciddi oranda arttı. KASKO ve Trafik Sigortası birleştirilebilir mi? Hazinemiz bu konuda bir çalışma yapacak" dedi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Başbakan Yardımcısı Şimşek, Orta Vadeli Programı Açıkladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?