2007 yılında başlattıkları 'Bayramiç Beyazı' coğrafi işaret tescil çalışması için 2010 yılında Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvurunun 2011 yılında onaylandığını ifade eden Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan; "Adres Patent ile yürüttüğümüz sürecin Türkiye'deki tescil aşamalarının tamamlanmasının ardından Nisan ayı itibariyle Avrupa Birliği müracaatının başlatıldı".
AB'YE DUYURACAKLAR
Tescilin tamamlanmasıyla birlikte 28 Avrupa Birliği ülkesi raflarında Bayramiç Beyazı'nın yerini alacağının altını çizen Pehlivan, Türkiye'de ve Avrupa'da "Avrupa Birliği" coğrafi işaret başvurusu yapan ilk ziraat odasının, Bayramiç Ziraat Odası olduğunu sözlerine ekledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, öncelikle bu başvurunun Bayramiç Ziraat Odasına, tarımsal üretim yapan çiftçilere ve ülkemiz adına bölge halkına hayırlı olması dileklerini ileterek, coğrafi işaret başvurusunun yöresel değerlerimize sahip çıkmanın yanı sıra bu değerleri başlangıçta AB ülkelerine ve tüm dünyaya duyurmanın bir aracı olduğunu ifade etti.
BAĞIMSIZ KURULUŞ VURGUSU
Akbulut; Meclis'te yasalaşmayı bekleyen Sınai Mülkiyet kanunu kapsamında coğrafi işaretli ürünler ile ilgili ciddi bir takım düzenlemelerin getirildiğini bununla birlikte denetim koşulları, lisanslama ve ticarileştirme gibi birçok konunun da etkin bir şekilde gündemlerinde yer alacağını belirtti.
Coğrafi işaret başvuruların tescili kadar denetiminde önemli bir husus olduğunu belirten Akbulut, "Coğrafi İşaretli ürünlerin tescil belgelerinde öngörülen kurallara göre üretildiğini denetleyecek Avrupa Birliği 45 bin 11 normlarına göre akredite olmuş bağımsız ve tarafsız denetim kuruluşlarının yaşama geçirilmesi şart.
Ülkemizin her ili hatta ilçesi, bu anlamda ciddi bir potansiyele sahip. Fakat ürünü sadece tescil ettirmek de yetmiyor. Ürünü tescil ettiren belediyelerin veya ticaret-sanayi odalarının, o ürünü denetlemeleri de gerekmektedir. Bir coğrafi işaretin tescil ettirenlere ekonomik fayda sağlayabilmesi için, denetim mekanizmasının hayata geçirilmesi şart" diye konuştu. Akbulut sözlerini şöyle tamamladı: "AB ülkelerinde tescillenen Aydın İnciri ve Antep Baklavası dışında Bayramiç Beyazı üçüncü tescilli ürünümüz olacak. Bunu da ülkemizin ve ülkemizde üretilen ürünlerin tanıtımı adına olumlu bir adım olarak görüyoruz" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Bayramiçliler Nektarin İçin AB'ye Başvurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?