BOTAŞ Genel Müdürü Özcan: Bugüne kadar 1 trilyon metreküplük kesintisiz gaz arzı sağladık (1) - Son Dakika
Ekonomi

BOTAŞ Genel Müdürü Özcan: Bugüne kadar 1 trilyon metreküplük kesintisiz gaz arzı sağladık (1)

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdürü Burhan Özcan, 1987'den bugüne 1 trilyon metreküplük doğal gazın yurt içi ve yurt dışı piyasalarına kesintisiz şekilde arz edildiğini bildirdi.

12.01.2023 14:40  Güncelleme: 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Genel Müdürü Burhan Özcan, 1987'den bugüne 1 trilyon metreküplük doğal gazın yurt içi ve yurt dışı piyasalarına kesintisiz şekilde arz edildiğini bildirdi.

BOTAŞ 5. Sürdürülebilir Enerji Zirvesi, bu yıl "Geleceği Sahiplen" temasıyla gerçekleştirildi.

Özcan, konuşmasında, Türkiye'de petrolün bulunduğu 1967'den bugüne kadar yürütülen faaliyetlerle 14 milyar varil petrolün uluslararası piyasalara sunulduğunu söyledi.

Bunun sürdürülebilirliğin en önemli örneklerinden biri olduğunu kaydeden Özcan, "1967'den bugüne, bugünkü piyasa değeri yaklaşık 850 milyar dolar olan bir kaynağı uluslararası piyasaya sunmuş olmanın gururunu yaşıyoruz." dedi.

Doğal gaz faaliyetlerinin de benzer şekilde 1987'den bu yana devam ettiğini ifade eden Özcan, "Bu ekip, 1987'den bugüne 1 trilyon metreküplük doğal gazı gerek yurt içi piyasalarına, gerekse yurt dışı piyasalarına kesintisiz, sürekli bir şekilde arz etmenin gururunu yaşıyor. O günden bugüne oluşmuş doğal gaz fiyatlarıyla bunun karşılığı 300 trilyon dolar." diye konuştu.

Özcan, özellikle son dönemde hayata geçirilen uluslararası boru hatlarıyla birçok ülkenin enerji güvenliğine katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Bu çok kritik bir nokta. Burada kaynak çeşitliliği anlamındaki gücümüzü de yansıtıyoruz." ifadelerini kullandı.

Boru hatlarındaki kapasiteye de değinen Özcan, "Boru hatlarındaki 75 milyon metreküplük günlük kapasite 161 milyon metreküpe, yani zirve bir değere çıktı. Çalışmalarımız devam ediyor. Karadeniz gazı da bu sene kapasite anlamında bize 10 milyon metreküplük bir katkı sağlayacak. 161 milyon metreküplük kapasiteyi 171'e çıkaracak. Ancak hemen akabinde, birkaç sene içerisinde 40 milyon metreküpe ulaşmasıyla, toplam kapasiteyi de 201 milyon metreküpe taşıyacak. TANAP'taki kapasite artışını da ilave ettiğimizde, bu rakama 20 milyon metreküp daha ilave olacak." bilgisini paylaştı.

Özcan, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alanındaki gelişmelere de değinerek, şunları kaydetti:

"2016'ya kadar 34 milyon metreküplük bir kapasitemiz vardı. Yani iki sabit tesisimiz vardı. Bugün geldiğimiz nokta inanılmaz. Şu anda 133 milyon metreküp kapasitemiz var ama yeni Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) yolda. Doğal gaz tedarik ederek geliyor. Bu ay bitmeden ülkemizde hizmet etmeye başlayacak. Dolayısıyla bu kapasitenin de devreye girmesiyle toplam LNG kapasitemiz yılın ilk bölümünde 161 milyon metreküpe kadar yükselmiş olacak. Sadece boru hatları ve LNG gazlaştırma tesislerimizle yaklaşık 100 milyar metreküp düzeyinde doğal gazı sunma kabiliyetine sahip oluyoruz. Ülkemizin tüketiminin 55-60 milyar metreküp düzeyinde gerçekleştiğini düşündüğümüzde, burada çok büyük bir güç var. Bunlar, gaz merkezi olma yolunda dev adımlar."

Depolama çalışmalarının da devam ettiğini anımsatan Özcan, "Silivri ve Tuz Gölü'nde yapmış olduğumuz depolama faaliyetleri ülkemizin yüzakı projeleri. 16 Aralık'ta açılışını gerçekleştirdiğimiz Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi denizlerdeki en büyük depolama tesisi. Bunlar arz güvenliği noktasında bizleri rahatlatan projeler." değerlendirmesinde bulundu.

Özcan, yapılan yatırımlarla 81 ilin tamamına 2018'den bu yana kesintisiz gaz sağladıklarını, abone sayının ise 19,3 milyona ulaştığını söyledi.

Farklı kaynaklardan tedarik edilen doğal gazın Türkiye'nin yanı sıra farklı coğrafyalarda da kullanıldığını aktaran Özcan, doğal gazın LNG formu da dikkate alındığında ülke olarak bugüne kadar 6-7 farklı ülkeye enerji ihracatı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Çevre ve sürdürülebilirlik alanında 22 ödül

Sürdürülebilirlik kapsamında hayata geçirilen yerlileştirme çalışmalarına da dikkati çeken Özcan, Türkiye'nin deniz üstü (offshore) ilk yerli sondaj platformu ve milli SCADA projesine işaret etti.

Özcan, güneş ve rüzgar enerjisi santrali kurulumlarıyla 2024'te BOTAŞ tesislerinde kullanılan enerjinin tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacağını dile getirdi.

BOTAŞ'ın verimlilik kapsamındaki çalışmalarına da değinen Özcan, şöyle devam etti:

"Kompresörler dahil sistemdeki gazı taşımak için kullandığımız enerji miktarında da artış beklenir. Burada ise tam tersi yaşanıyor. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu verimlilik ve optimizasyon çalışmaları sonrasında son 5 yılda yaklaşık 800 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu gerçekleştirdik. Her yıl Bolu ilinin tüketimi kadar doğal gaz tasarruf ediyoruz. Bu her sene üstüne koya koya devam ediyor. Günün sonunda sadece verimlilik çalışmalarıyla 5,97 milyon ton karbon salımı engellendi. Sadece verimlilikle evrene sunduğumuz 847 bin ağaçlık bir katkı bu. Yüzde 54 yakıt gazından tasarruf sağlayan bir sistemi inşa ettik. Burada LNG'lerin de sisteme girişinin katkısı var."

Özcan, BOTAŞ'ın bu çalışmalarla 2019-2022 döneminde uluslararası alanda 17'si çevre, 5'i sürdürülebilirlik olmak üzere 22 ödülün sahibi olduğunu ifade etti.

BOTAŞ Genel Müdürü Özcan: Bugüne kadar 1 trilyon metreküplük kesintisiz gaz arzı sağladık (1)
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi BOTAŞ Genel Müdürü Özcan: Bugüne kadar 1 trilyon metreküplük kesintisiz gaz arzı sağladık (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MATSO Başkanı: Antalya ve ilçeleri TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındı
    12:26 MATSO Başkanı: Antalya ve ilçeleri TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındı

    Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, TKDK Antalya'da açılması için girişimde bulunduklarını belirterek, Antalya ve ilçelerinin TKDK tarafından yatırım yeri kapsamına alındığını söyledi. Güngör, Manavgat'ın tarımsal üretim potansiyeline katkı sağlayacak tarımsal yatırımlara açık bir bölge olduğunu vurguladı. TKDK Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü ise TKDK'nın IPARD III. Kırsal Kalkınma Destekleri Bilgilendirme Çağrısı başlattığını ve Antalya'nın da bu desteklerden faydalanabileceğini belirtti.

  • Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti
    12:15 Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti

    Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, Hanımeli Pazarı'nı ziyaret ederek çalışma mesaisine başladı. Başkan Akbıyık, pazar yerindeki stantları gezerken bayanlar tarafından büyük ilgi gördü.

  • Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı
    12:12 Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı

    Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde, tarım alanlarının hastalık ve zararlılara karşı kontrol edilmesi amacıyla il ve ilçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Şefaatli İlçe Tarım Müdürlüğü personeli ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Sağlığı birimi personellerinin katılımıyla Çekerek ilçesinde bulunan hububat ekili arazilerde detaylı kontroller yapıldı. Yapılan kontrollerde bazı bölgelerde hububat yaprak hastalıklarının görüldüğü tespit edildi ve bu bölgelerden numuneler alındı. Üreticilere, arazilerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve hastalık belirtileri olan alanları belirleyip ilaçlama yapmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Mersin özgürlükler kenti
    12:06 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Mersin özgürlükler kenti

    Mersin'in farklı dünya görüşü ve farklı yaşam biçiminden insanların huzur içinde yaşadığı bir kent olduğunun altını çizen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediyenin toplumun her kesimine cevap vermek zorunda olduğunu belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Bal Üreticilerine Arı Kovanı Hibe Ediyor
    12:06 Antalya Büyükşehir Belediyesi Bal Üreticilerine Arı Kovanı Hibe Ediyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde ikamet eden bal üreticilerine bin 398 adet arı kovanı hibe etti. Kadınlara da 29 hamur karma makinesi, ceviz makinesi ve salça makinesi desteği verildi.

  • Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohum Fidelerini Üreticilere Hibe Etti
    11:59 Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohum Fidelerini Üreticilere Hibe Etti

    Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üretilen atalık yerli tohum fideleri, üreticilere hibe edildi. Dağıtım etkinliğine Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de katıldı.

  • Alaşehir'de çiftçilere erken uyarı için meteoroloji istasyonları kuruldu
    11:45 Alaşehir'de çiftçilere erken uyarı için meteoroloji istasyonları kuruldu

    Alaşehir Ticaret Borsası, tarımsal üretimi etkileyen hava olaylarının zararlarını azaltmak amacıyla 6 noktada meteoroloji istasyonu kurulumu gerçekleştirdi. Kurulan istasyonlar sayesinde çiftçiler, iklim şartlarına bağlı zararları ve hastalıkları daha hızlı tespit ederek müdahale edebilecekler. Ticaret Borsası, çiftçileri bilgilendirme toplantıları düzenleyerek projeyi tanıtıyor. Çiftçiler, meteoroloji istasyonları sayesinde daha verimli bir üretim yapmayı hedefliyor.

  • Hayat pahalılığı nedeniyle restoranlara yönelik boykot çağrısı başlatıldı
    11:44 Hayat pahalılığı nedeniyle restoranlara yönelik boykot çağrısı başlatıldı

    Türkiye'de hayat pahalılığının artmasıyla birlikte dışarda yemek yemek zorlaştı. Fahiş fiyatlar nedeniyle vatandaşlar restoranlara gitmeme kararı aldı. Porsiyonların küçülmesi fiyatları düşürmedi. Vatandaşlar sosyal medyada başlattıkları #boykot hareketiyle tepkilerini gösterdi.

  • ATO Panelinde Enflasyon Düzeltmesi Tartışıldı
    11:39 ATO Panelinde Enflasyon Düzeltmesi Tartışıldı

    Ankara Ticaret Odası'nın düzenlediği panelde enflasyon düzeltmesi uygulamasının avantajları, dezavantajları ve hukuki boyutları ele alındı. ATO Başkanı Gürsel Baran, enflasyonun ticaretin sağlıklı işlemesini engellediğini ve iş dünyasını olumsuz etkilediğini belirtti. Panelde, enflasyon muhasebesinin vergi yükünü azaltacağı ve verginin adaletli hale gelmesini sağlayacağı umuduyla talep edildiği vurgulandı. Ayrıca, panelin iş dünyasının daha fazla bilgilenmesine katkı sağlamayı hedeflediği ve yayın haline getirileceği ifade edildi.

  • VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı
    11:33 VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı

    VakıfBank, 550 milyon dolar tutarında ilave ana sermaye ihracını tamamladı. İhracın uluslararası piyasalardan Türkiye'ye 2,5 milyar dolar kaynak getirdiği belirtildi. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, işlemin uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olduğunu vurguladı.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor
    11:30 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Asya'dan ve Orta Doğu'dan gelecek yüklerin akışını sağlamak için Marmaray'dan sonra Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca Demiryolu Projesi'ni hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Orta Asya'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin de büyük önem taşıdığını söyledi.


Advertisement