Sahip olduğu uçsuz bucaksız bozkırlarıyla orman yönünden çok fakir olan ve arazisinin ancak yüzde 7'sinde orman bulunan Kırşehir'de, yaklaşık 20 yıldır süren ağaçlandırma çalışmaları sonunda ilk kez ihaleyle odun satışı gerçekleştirildi.
Özellikle son 15 yılda yapılan ağaçlandırmayla orman varlığı yüzde 3,5'ten yüzde 7'ye çıkan kentte, bu yıl ilk defa ormanların bakım ve rehabilitasyonundan elde edilen emval ağaçların ihale ile odun olarak satışı yapıldı. Satıştan elde edilen gelir de yeni ağaçlandırma çalışmaları ve gelişen ormanların bakımında çalıştırılan işçilere harcanıyor.
Kırşehir Orman İşletme Müdürü Reşat Karaca, AA muhabirine, il genelinde 436 bin dekar alanda orman varlığı bulunduğunu, bunun da ilin yüzölçümünün yüzde 7'sine tekabül ettiğini belirtti. Karaca, merkeze bağlı Kervansaray Dağları'nda, Boztepe, Mucur, Kaman, Çiçekdağı, Akçakent ve diğer ilçelerde yoğun ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
Yaklaşık 20 yıl önce özellikle Kervansaray Dağları ile Akçakent ve Çiçekdağı ilçelerinde oluşturulan ormanların bakım ve rehabilitasyona tabi tutulmaya başlandığını, bu çalışmalar sonunda karaçam, sedir, meşe, kızılçam ağaçlarının daha verimli olması için seyreltmeye gittiklerini aktaran Karaca, şöyle konuştu:
"Kırşehir'in ormanı yok derken artık ormanlardan odun satar hale gelindi. 20 yıldan bu yana dikilen ormanlarımız artık bakım ve rehabilitasyona tabi tutuluyorlar. Boztepe ilçesindeki Kervansaray Dağları'nda kesilen emvaller vardı. Onların satışını gerçekleştirdik. Akçaağıl'da bal ormanı yaptık. Eski bir ağaçlandırma sahası olduğu için orayı bakımdan geçirdik, seyreltme yaptık. Kuruyanlar vardı, onları kestik, yerlerine yenisini dikeceğiz. Kırşehir'de ilk kez orman ürünleri satış ihalesi yaptık. 118 metreküp ve 254 ster odun satışı yapıldı. Bu hafta ilk kez dikili ağaç satışı yapacağız. Oradan da 600 metreküp civarında bir emval bekliyoruz. Bu satışlar daha yeni yeni olmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda bu ikiye, üçe katlanacak çünkü ormanlarımız hızla büyüyüp gelişiyor. Bunların teknik açıdan bakımlarını yapıyoruz. Bakım ve rehabilitasyonlarını yaparken aynı zamanda ürün elde ediyoruz. Bu ürünleri de ihale ile satıyoruz."
Merkez ve ilçelerde yeni orman alanları oluşturduklarını anlatan Karaca, "Son yıllarda diktiğimiz büyük çapta ormanlarımızın 5-10 sene sonra rehabilitasyon ve bakımlarını yapacağız. Buralardan çıkan emvallerin de artık satışı yapılacak. Hem para döngüsü oluşturacağız hem de ormanlarımızı daha bakımlı hale getireceğiz. Teknik açıdan iyileştireceğiz, seyretme yapacağız." diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Bozkırın da Gelir Getirici Ormanları Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?