Aydın ŞAHİNALP
DIŞ HABERLER - Brexit'e ilişkin ABD'li milyarder yatırımcı George Soros, "AB'nin parçalanması kaçınılmaz hale geldi" derken İngiliz siyasetindeki kaos ise büyüyor. İşçi Partisi peş peşe gelen kovulma ve istifa haberleriyle sarsıldı. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon'ın ikinci bağımsızlık referandumu için plan yaptığı belirtiliyor. İstifa eden David Cameron'dan boşalan koltuk için ise yeni bir savaş başladı. Sunday Telegraph gazetesi Muhafazakar Parti'deki Cameron yanlılarının AB'den çıkışa destek veren Boris Johnson'ı durdurmak için her şeyi yapacaklarını ileri sürdü.
Tüm bu gelişmelerin gölgesinde ABD'li spekülatör Soros, İngiltere'de perşembe günü yapılan referandumdan AB'den ayrılma kararının çıkmasının birliğin parçalanmasını kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi.
Project Syndicate sitesine bir makale kaleme alan Soros,"AB'nin kurtarılması için" yeniden yapılandırılması gerektiğinin altını çizerek, "AB'den ayrılma kararı alan Britanya sonunda diğer ülkelere nazaran daha iyi bir durumda olabilir ya da olamaz. Ancak Britanya ekonomisi ve halkı kısa ve orta vadede çok büyük sıkıntılar çekecek" dedi.
George Soros referandumdan önce Guardian gazetesi için kaleme aldığı makalesinde de birlikten kopmanın İngiltere'yi yoksullaştıracağını savunmuştu. Soros, yeni krizin İngiltere'de 2007-2008 krizindeki kadar ağır etkileri olacağını vurguladı.
Gölge kabinede istifa depremi
Birleşik Krallık'taki tarihi referandumda AB'de kalınmasından yana kampanya yürüten İşçi Partisinin Genel Başkanı Jeremy Corbyn, partinin önde gelen isimlerinden Hilary Benn'in gölge kabinedeki görevine son verdi.
Benn yaptığı açıklamada, "Jeremy'nin İşçi Partisi lideri olarak bir sonraki genel seçimi kazanabileceğine inanılmıyor. Jeremy ile yaptığım telefon görüşmesinde kendisine güvenimi kaybettiğimi söyledim, o da beni kovdu" dedi.
Bu açıklamaları İngiliz siyasetinde ana muhalefet partisinin kabinesi anlamına gelen ' gölge kabinedeki' 5 yeni istifa izledi. Heidi Alexander, Ian Murray, Gloria de Piero, Lillian Greenwood ve Lucy Powell gölge kabineden istifa etti. İşçi Parti'sinde istifaların davamının geleceği belirtiliyor.
En az 3 milyon kişi yeniden referandum istiyor
Öte yandan İngiltere'de AB'den ayrılık yanlılarının kazandığı referandumunun tekrarlanması için başlatılan internet üzerinden dilekçe kampanyasına katılım 3 milyona ulaştı. İngiliz basınında dün referandumun tekrarlanabileceği yönünde bazı haberlerin yer almasının ardından halk kampanyaya rekor katılım gösterdi.
İngiliz Parlamentosunun internet sitesindeki herhangi bir dilekçe 100 binin üzerinde imza topladığında, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında tartışılabiliyor.
Birleşik Krallık'ta perşembe günü yapılan AB referandumunda yüzde 52 ayrılıktan yana, yüzde 48 ise birlikten yana oy kullanmıştı. Sonucun ardından İngiltere Başbakanı David Cameron da ekim ayında lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin kongresinde görevinden ayrılacağını açıklamıştı.
Holyrood referandumu veto edebilir
Bu arada İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, BBC'ye verdiği demeçte, Edinburg yönetiminin Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmasını veto edebileceğini söyledi.
Sturgeon, Birleşik Krallık'ın yüzde 48'e karşı yüzde 52'yle AB'den çıkma kararı verdiği tarihi referandumun ardından önemli açıklamalarda bulundu.
İskoçya Ulusal Partisi lideri Sturgeon, İskoçya Parlamentosu üyelerinden 'yasama onayını' vermemelerini isteyeceğini duyurdu.
Sturgeon, katıldığı BBC'nin "Sunday Politics Scotland" programında İskoç Parlamentosu'nun ne yapacağına ilişkin bir soruyu yanıtladı. Partisi Holyrood olarak bilinen 129 sandalyeli İskoç Parlamentosu'nda 63 milletvekiline sahip olan Sturgeon, "Bahsettiğiniz mesele, Birleşik Krallık'ı AB'den çıkaran yasa için verilen önerge ve önergelere destek verme durumu mu?" diye sordu. ve şöyle konuştu:
"Mantıklı bir perspektiften bakıldığında, bunun gerekli olmayacağını düşünmek zor. Birleşik Kralık hükümeti o konuda çok farklı düşünüyor ve tartışmanın nereye çıkacağını bekleyip görmek durumundayız"
'Çıkışının acelesi yok'
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise İngiltere'nin AB'den çıkış süreciyle ilgili müzakereler hakkında "Çirkinleşmeye gerek yok, usulüne uygun yürütülmeli" dedi. Merkel ayrıca, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla ilgili yaptığı "Bu süreç arafta bırakılmaması için mümkün olan en kısa sürede başlamalı" açıklamasının aksine "Acelesi yok" yorumu yaptı.
Merkez Bankalarından Brexit'e karşı yakın işbirliği
Uluslararası Ödemeler Bankası liderliğinde İsviçre'nin Basel kentinde bir araya gelen G7 ülkeleri merkez bankaları yetkilileri Brexit'in küresel ekonomide yol açabileceği olumsuzluklarla mücadelede yakın işbirliği içinde hareket etme kararı aldı. Global Ekonomi toplantısına başkanlık yapan Agustín Carstens, "Katılan merkez bankası başkanları İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) aldığı kararlara destek verirken, finansal piyasaların yolunda gitmesi için hazırda bulunacaklarını belirttiler. Bankalar istikrarın devamı için piyasaları yakından izleyecek ve yakın işbirliğinde bulunacaklar" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Brexit Kasırgası Büyüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?