Yiyecek-içecek sektörü firması BTA, yeni üretim tesisine 5 milyon avro yatırım yaptı. Yeni üretim tesisiyle Cakes&Bakes'in üretim kapasitesini beşe katlayan şirket, 2014'ün ilk üç ayında yüzde 25 büyüdü.
Havalimanları ve İDO'larda 225'e ulaşan kafe, bar, restoran ve büfelerde günde yaklaşık 90 bin yolcuya hizmet sunan BTA'nın Kıraç'taki yeni üretim tesisiyle Cakes&Bakes'in üretim kapasitesi beşe katlandı.
BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur, BTA'nın yeni üretim tesisi, projeleri ve hedefleriyle ilgili düzenlenen basın toplantısında, insanların havalimanları, denizyolları ve şehirdeki pek çok fast food restoranlarda BTA ile tanıştığını söyledi.
Havalimanlarındaki yolcuların ihtiyaçlarından yola çıktıklarını, analiz ettikleri yolcu profillerine göre fast food ve alakart restoranlarda hizmet verdiklerini anlatan Cesur, operasyonlarının 4 ana faaliyet dalında yoğunlaştığını, bunların yiyecek-içecek operasyonları, Cakes&Bakes üretim tesisi, TAV Airport Hotel ve Lojistik ve Tedarik olduğunu aktardı.
Yılda 135 milyon yolcunun geçtiği alanlarda faaliyet gösterdiklerine dikkati çeken Cesur, "Her gün 90 bin kişiye hizmet veriyoruz. Hepsinin ortak damak tadını bulmak da ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Tüm operasyonlarımız sonucu sektöre 10 marka hediye ettik. Bilgi birikimlerimizi, havalimanlarından sonra şehirdeki ilk operasyonumuz olan İDO'ya taşıdık" dedi.
Yeni tesiste, unlu mamuller, pasta, ekmek, sandviç, sıcak-soğuk yemek kategorilerinde gıda ve lokum olmak üzere üretim gerçekleştirildiğini belirten Cesur, gıda gruplarından ayda 5 milyon adet üretim yapıldığını açıkladı.
37 çeşit lokum
Duty Free mağazalarında, satışların ilk 5 ana kaleminde lokumun yer aldığını dile getiren Cesur, bu nedenle lokum yapmaya karar verdiklerini ve Türkiye'nin bu alanda önemli ustalarıyla çalışmaya başladıklarını anlattı.
Günde 3 tondan ayda 90 ton kadar 37 çeşit lokum ürettiklerini ifade eden Cesur, bu rakamın Türkiye lokum pazarının yüzde 6'sını oluşturduğuna dikkati çekti.
BTA'nın entegre lojistik hizmeti veren bir şirket kurduğuna işaret eden Cesur, bütünleşik tedarik zincir çözümlerine odaklanan BTA lojistik şirketinin, havalimanı ve İDO yiyecek-içecek noktalarının planlama, satın alma, depolama ve dağıtım hizmetlerini yürüttüğünü söyledi. Cesur, girişim, hammadde alım maliyetlerini yüzde 2 azaltırken, personel başı verimliliğini artırdıklarını vurguladı.
Lojistik şirketleriyle, 5 yıldızlı otellerin ve sektörün önemli markalarının tedarik, depolama ve dağıtım işlerini üstlenmeye talip olduklarının altını çizen Sadettin Cesur, 2014 sonrasında bu alanda Ankara, İzmir ve Antalya'nın öncelikli hedef illeri olduğunu açıkladı.
Cesur, yeni firmalarının ayrıca ev dışı tüketim kanalında da hızla büyüyeceği öngörüsünde bulunarak, "Ülkemizin lider gıda markalarıyla bayilik ve dağıtım anlaşmaları yaptık. Bir restoran/kafe ya da otelin ihtiyacı olabilecek her türlü ürünü/hizmeti tek tedarikçiden zamanında ve eksiksiz karşılayabilecek bir çözüm ortaklığı sistemi sunuyoruz" dedi.
"BAE, Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat yapıyoruz"
Cesur, üretimlerin yüzde 45'inin havalimanı operasyonları, yüzde 10'unun İDO operasyonları, diğer yüzde 45'inin ise Türkiye'nin ünlü fast food ve kahve zincirlerini de kapsayan 58 ulusal ve uluslararası farklı marka için gerçekleştiğini dile getirdi.
Türkiye genelinde 2000 farklı noktada tüketiciyle buluştuklarını, tesise 5 milyon avro yatırım yaptıklarını, yatırımlarının devam edeceğini belirten Cesur, üretim kapasitelerinin 5 kat arttığını ve ilk 3 ayda yüzde 25 ciro artışı kaydettiklerini, bunun sektör liderliğine oynadıklarını gösterdiğini anlattı.
BTA bünyesinde yurt içi ve yurt dışı operasyonları dahil yaklaşık 3 bin kişi çalıştığını dile getiren Cesur, BTA'nın yeni üretim tesisinde 650 kişinin görev yaptığını ve geçiş sürecinde 200 kişiye daha istihdam sağladıklarını aktardı.
Cakes&Bakes Üretim Tesisi'nin, Ar-Ge konusunda deneyimli ve yetkin bir kadrosu bulunduğunu belirten Cesur, "Tesiste, 500'ü aşkın aşçı ve gıda mühendislerinden oluşan uzman kadroyla yılda ortalama olarak 2 bin 400 yeni reçete geliştiriyoruz. Ayrıca, tesiste ürettiğimiz kahvaltı, soğuk sandviç gibi ürünleri yeni bir alt marka yaratarak seçkin zincir marketlerde paketli olarak satışa sunuldu" diye konuştu.
Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Gürcistan, Tunus, Makedonya gibi ülkelere de ihraç yaptıklarını belirten Cesur, cirolarının yüzde 2'sini ihracatın oluşturduğunu, BTA'nın her zaman yüksek hedefleri bulunan bir kurum olduğunu, 2014 ve sonrası için çıtayı yükselttiklerini açıkladı.
2012'de 115 milyon, 2013'te ise yaklaşık 127 milyon avroya ciroya ulaşan BTA'nın, 2014'te de bu büyüme grafiğini sürdürmeyi, yiyecek-içecek sektörünün lider oyuncusu olmayı planladığını vurgulayan Cesur, şunları kaydetti:
"BTA, markalarıyla şehir merkezindeki büyük ölçekli projelerde de bulunmayı hedefliyoruz. Maslak'taki yeni yaşam ve kültür-sanat merkezi UNIQ İstanbul'un, yiyecek-içecek alanlarının bir bölümünün işletmesini üstlendik. 3 bin 300 metrekare alanda kendi markalarımızın yanı sıra dünyanın önde gelen zincir markaları da yer alacak. BTA olarak şehir merkezlerinde benzeri tekliflere de açığız. Ayrıca, Milas-Bodrum Havalimanı'nda da dört noktada hizmet verecek şekilde hazırlanıyoruz. Burada, Tadında Anadolu, Seferi gibi markalarımızla yer alacağız. Milas-Bodrum Havalimanı'yla hizmet sunduğumuz havalimanı sayısı 11'e ulaşacak. Dünyanın her yerinde operasyon kabiliyetimiz var. Yurtdışında Gürcistan, Makedonya ve Tunus'un yanı sıra Medine Havalimanı'nda da faaliyete başladık. Zagreb Havalimanı'nda danışmanlık veriyoruz, 2015 başında ise Riga Havalimanı'nda olacağız. Eğer 3. Havalimanından teklif gelirse biz bu teklife de açığız."
İstanbul Atatürk Havalimanı içinde yer alan TAV Airport Hotel'i işleten BTA'nın, aynı konsepti İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na da taşıyacağını, İstanbul'daki, saatlik konaklama imkanı bulunan 128 odalı otelin yolculardan yoğun ilgi gördüğünü belirten Cesur, İzmir'deki otelin de 81 odaya sahip olacağını ve bu yılın son çeyreğinde hizmete gireceğini ifade etti.
Cesur, TAV Airport Hotel'in, Türkiye'nin ilk havalimanı oteli olduğunu, bu ihtiyacın transit yolcuların sayısının artmasından kaynaklandığını belirterek, "Uçuş kapınızla (Gate) odanız 5 dakika" sloganıyla TAV Airport Hotel'de hizmet verdiklerini anlatan Cesur, "Odalarımızda, yolcularımız için uçuş monitörleri de koyduk. Yolcu, yatağından hiç kalkmadan uçuşunu takip edebiliyor" dedi.
En önemli sermayelerinin insan kaynağı olduğunu vurgulayan Cesur, "Çalışanlarımızın kişisel ve profesyonel gelişimine yatırım yapıyoruz. Her yıl verdiğimiz iç eğitimlerimiz 12-13 saat, dış eğitimlerimiz 14-15 saat arasında değişiyor. Çalışanlarımızın yaş ortalaması 28-30 arasında bulunuyor. Sayıları 500'ü aşan uzman aşçılarımız, gıda mühendislerimiz var. Şirketimizin ilk gıda mühendisi olarak başlayan arkadaşımız bugün burada Genel Müdür olarak bulunuyor. Bu da bizim için övünç kaynağı" ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından basın mensupları üretim tesisini gezerek, BTA Unlu Mamülleri AŞ Genel Müdürü Volkan Cılga'dan üretim aşamaları hakkında bilgi aldı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › BTA Yeni Üretim Tesisine 5 Milyon Avro Yatırım Yaptı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?