Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ'ın gerek gümrükleme gerekse de vergiyle alakalı borçlarının bulunduğunu anımsatarak, 2013'te toplam borcun minimum 5,5 milyar lirasının ödeneceğini bildirdi.

02.11.2012 15:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BOTAŞ'ın gerek gümrükleme gerekse de vergiyle alakalı borçlarının bulunduğunu anımsatarak, 2013'te toplam borcun minimum 5,5 milyar lirasının ödeneceğini bildirdi.

Bakan Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) lokalinde, "10. Yılda Türkiye'de Enerji" konulu basın toplantısında soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, İran'ın Türkiye'den aldığı altın miktarındaki artışın neden kaynaklandığı şeklindeki sorusuna Yıldız, şu yanıtı verdi:

"İran'a petrol ve doğalgaz karşılığında ödememiz gereken bir rakam var. Bunun zaman zaman nakdi zaman zaman ayni yapılabileceğine dair de ticaretimizde gelişmeler oldu. Bu yıl altında toplamda 80 ton ithalat, 23-24 ton da yerli üretim söz konusu. Hedefimiz üretimimizi 35-36 tona çıkarmak. Türkiye ithal ettiği altının yarıya yakınını üretmeye çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda inanıyorum ki bu rakamlara ulaşırız. 'İran'a altın gidiyor mu, gitmiyor mu-' Bu konuda benim konuşmam doğru olmaz. Bu konuda Ekonomi Bakanlığı bilgi sahibi."

-"İran ile tahkim devam edecek"-

BOTAŞ'ın aldığı doğalgazın TÜPRAŞ'ın ise aldığı petrolün parasını Halk Bankası nezdinde yatırdığını anımsatan Yıldız, paranın bankaya yatırılmasından sonraki konuların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sorumluluğunda olmadığını söyledi.

İran ile doğalgaz fiyatında indirim konusunda tahkim sürecinin devam ettiğini bildiren Yıldız, "İran, doğalgazda bir indirim teklifinde bulundu ama bu bizim beklediğimiz indirim miktarı değil. Bizim talep ettiğimiz rakam oluncaya kadar tahkim sürecine devam edeceğiz. Tabii İran tarafından yeni bir teklif gelirse bunu değerlendiririz" dedi.

-"Petrol arzında sıkıntı yok"-

Türkiye'nin Irak'ın toprak ve yönetim bütünlüğüne dikkat ettiğini ve iki ülke arasında geliştirilecek projelerde merkezi hükümetin görüşlerinin önemsendiğini ifade eden Yıldız, Türkiye'nin Irak'ta yapacağı çok iş bulunduğunu, gündemdeki Basra'dan kuzeye doğru bin 200 kilometrelik boru hattının da bunlardan biri olduğunu dile getirdi.

Bakan Yıldız, İran'dan alınan petrol miktarının azaltılmasının yeni kaynaklarla telafi edilip edilmediği sorusu üzerine "İran'dan azaltılan petrol miktarının Libya ya da Suudi Arabistan gibi ülkelerden karşılanabileceğini daha önce söylemiştim. Dünyada petrol arzı konusunda bir sıkıntı yok. Suudi Arabistan ihtiyaç duyulan miktarda bize petrol verebileceğini bildirdi. Gerek uzun dönemli kontratlar gerekse de spot alımlarla ihtiyacın karşılanması mümkün. Hali hazırda Irak'tan da 3,5 milyon ton petrol alıyoruz" cevabını verdi.

-"2014'e kadar 'al ya da öde'ler bitecek"-

Batı Hattı'nda BOTAŞ tarafından 5,1 milyar metreküplük gazın alımının tamamlanmasıyla özel sektörün anlaşma imzaladığı 6 milyar metreküplük gazı Türkiye'ye ulaştırabileceğini belirten Yıldız, bu uygulamanın başlamasıyla Türkiye ile Rusya arasında 3,1 milyar metreküplük gazın "al ya da öde" yöntemiyle alakalı geriye dönük hesabının kalmayacağını vurguladı.

Yıldız, özel sektörün gaz nakline başlaması için BOTAŞ'ın kontratındaki gazı tamamlaması gerektiğini, bunun süresinin de kış koşullarına (kullanılan gazın miktarına) bağlı olduğunu söyledi.

Bu yılın sonunda Rusya ile 2013 ve 2014 yılları arasında da İran'la "al ya da öde" yönteminden kaynaklanan yükümlülüğün kalmayacağını bildiren Yıldız,

"Azerbaycan ile de büyük bir miktar olmayan gaz için geçerli olan bu şekildeki anlaşma 2014'e kadar bitirilmiş olacak" dedi.

BOTAŞ'ın gerek gümrükleme gerekse de vergiyle alakalı borçlarının bulunduğunu anımsatan Yıldız, "Hazine'de yaptığımız bir toplantıda, borcun minimum 5,5 milyar lirasını 2013'te ödeneceğini söyledik. Borcun tamamını kapatmaya yönelik çalışmalarımız da var. BOTAŞ'ın gerek nakit akışları gerekse de tahakkuklarla alakalı yaptığı çalışmalar böyle bir sonuca bizi götürmekte" diye konuştu.

-"Yerli sanayici nükleere duyarlı olsun"-

Bakan Yıldız, ikinci ve üçüncü nükleer güç santralleriyle ilgili çalışmalar ile bu projelerde yerli katkı miktarının olup olmayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Nükleer konusunda özel sektöre kapımız açık. Öncelikle işin omurgasını oturtmamız lazım. Talep gelmesi durumunda EÜAŞ olarak sürece dahil olabiliriz. Nükleer güç santralinin ülkemize kazandırılması bizim için önemli. Üçüncü nükleer santralin yeri konusunda, 9-10 alternatif arasından birini seçmek için dünyada bu konudaki profesyonellerden yardım alıyoruz. Amacımız nükleer güç santrallerinde yerli katkının artması ama bu bizim kabiliyetlerimizle biraz alakalı. Yerli sanayicilerimiz bu konuda duyarlı olsun. 2025'te 2030'da tamamen yerli kaynaklarla karşılanacak nükleer güç santrali yapabilecek konuma gelmemiz lazım. Başlamazsanız bitiremiyorsunuz. Bu işe başlamamız ve mesafe almamız lazım. Sanayicilerimizde sevinerek bu konuda çalışmaların başladığını görüyorum."

-"İMKB benzeri bir yapıyı kurgulamak istiyoruz"-

Bakan Yıldız, güneş enerjisinin Türkiye'nin gelişmesine katkı koyacak bir yapıda olmasını istediklerini ifade ederek, bu konudaki kapasitenin büyük rakamlara ulaşıp ulaşmayacağını sürecin göstereceğini kaydetti.

Alım garantisi kapsamında belirlenen 13,3 cent rakamın doğru olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu özel sektörü bağlayıcı bir rakam değil. Özel sektörün ürettiği elektriği bir yere herhangi bir gerekçeyle satamaması halinde finansörlerine garanti vermek adına bu rakam veriliyor. İsteyen bu alım garantisine hiç katılmayabilir. Asıl amacımız serbest piyasada ürettiklerini satacakları üretici ile tüketicinin bir pazarda buluştuğu İMKB benzeri bir yapıyı kurgulamak. Kamu müdahaleci bir politika izlemeyecek ama tercih edilmesi halinde bu elektriği verebilecek. Güneş üreticileri bu rakamı yeterli buldukları için yatırım yapmaya başladı. Derin kuyu pompalarının olduğu yerlerde elektriğin güneş enerjisinden karşılanması halinde 600 MV'lık sınır 4-5 katına kadar çıkabilir. Bu konuda pazar var. Bunun lisansa tabi olmayan yanı var. Yatırımlar rahatlıkla yapılabilir."

(Bitti)

Muhabir: Özcan Yıldırım - Leyla Ataman Özel

Yayıncı: Abdullah Kıratlı - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement