Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, enflasyon rakamlarına ilişkin, "2018 yılında enflasyonun tek haneye çekilmesinin kolay bir hedef olmayacağını, döviz kuru ve Merkez Bankasına güvenin belirleyici olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz." dedi.
Çetin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2017'de döviz kurundaki sıçramaların maliyetleri olumsuz etkilediğini ve 2005'ten sonraki en yüksek yıllık enflasyon rakamının kayıtlara geçtiğini belirten Çetin, enflasyondaki artışın sebze-meyve başta olmak üzere gıda fiyatları ile otomobil ve dayanıklı tüketim malları fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını ifade etti.
Çetin, şunları kaydetti:
"Yıllık yüzde 11,9 oranındaki enflasyonun yarısı eşit ağırlıkta olmak üzere yine gıda ve ulaştırma grubu fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır. Taze sebze ve meyvede yıllık fiyat artışı yüzde 27 olarak saptanmıştır. Gıdada süt ürünleri fiyat artışları, ulaştırma grubunda mazot fiyatının yüzde 14, LPG dolum bedelinin yüzde 21 artması, otomobil fiyat artışının yüzde 36'ya ulaşması, köprü geçiş ücretleri ve elektrikli ev aletleri fiyat artışları enflasyonu yükselten faktörler olmuştur. Çekirdek enflasyon yıllık olarak manşet enflasyona yakındır, ancak son iki ayda yavaşlama eğilimindedir. 2018 yılında enflasyonun tek haneye çekilmesinin kolay bir hedef olmayacağını, döviz kuru ve Merkez Bankasına güvenin belirleyici olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz."
ATB Başkanı Çandır
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da yazılı açıklamasında, çekirdek enflasyonda aylık yüzde 0,55, yıllık yüzde 12,30 artış olduğunu belirtti.
Çandır, geleceğe ait öngörülerde çekirdek enflasyonun çok önemli olduğuna, mevsim etkilerine tabi mallarla kamu otoritesince fiyatları yönetilen ve yönlendirilen malların çekirdek enflasyon hesabı dışında bırakıldığına işaret etti.
Çekirdek enflasyonda görülen artışın, enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığını vurgulayan Çandır, "2018 yılında daha düşük bir enflasyon yaşamanın fırsatı nisan, ekim ve kasım aylarında. 2017 yılı ocak ayındaki yüzde 2,46'lık enflasyondan daha düşük bir enflasyonu beklemek için bu yıl başında yürürlüğe konulan zamlarla geçen yıl ocak ayı zamları arasındaki farklara bakmak gerekir." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Ekonomi › Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?