EYÜP ELEVÜLÜ - Türkiye'nin, dünyada üretim ve ihracat bakımından liderliği elinde bulundurduğu ürünü fındık, ekonomik anlamda cebi, kabuğu da yakacak olarak evleri ısıtıyor.
Özellikle Karadenizli üreticilerin önemli geçim kaynağını oluşturan fındık, birçok alanda kullanılıyor. Yaz mevsiminde hasadı yapılan ürünün büyük bölümü satılıyor. Üreticiler kendilerine ayırdığı fındığı hem tüketiyor hem de kabuğunu, ısınmak için kullanıyor.
İç fındık, çerez ve çikolata mamulü olarak tüketilirken, kabuğu soba ateşinde ve çotanağı ise gübre olarak bahçede kullanılıyor. Üreticiler, tamamının değerlendirildiği ve kendileri için önem arz eden fındık ürününde fiyatların istenilen noktaya gelmesini bekliyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine, farklı alanlarda kullanılan fındığın çok önemli ekonomik bir ürün olduğunu anlattı.
Türkiye'nin fındıkta, dünya üretiminin yüzde 75'ini sağladığını ifade eden Soydan, "Fındık ürününde dünyada lider ülkeyiz. Yaklaşık 2,5-3 milyar dolar ihracat gelirimiz var. Türkiye için önemli olan bu ürün, bölgemizde de tek geçim kaynağı" dedi.
Soydan,fındığın sadece meyve olarak değil, tamamının ziyan edilmeden kullanıldığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fındığın her şeyinden faydalanılıyor. Üreticilerimiz, fındık dalından kışlık odunlarını karşılıyor. Fındığın yaprağından ve çotanağından artan züruhları hayvanların altlarına seriliyor. Bununla birlikte serilen malzeme hayvan gübresi yapılıyor. Bu gübre de tekrar fındığın ve diğer meyveler ile sebzelerin dibine dökülüyor. Ayrıca fındığın kabuğu kışlık yakacak ihtiyacını gideriyor. Bakıldığında fındığın tamamından faydalanılıyor. Aynı zamanda kuzine üzerinde iç fındık kavruluyor ve tüketiliyor."
"Hem cebimizi ısıtıyor hem de evimizdeki sobada bizleri ısıtıyor"
Ürünün üretici açısından ısınma kaynağı olduğuna dikkati çeken Soydan, "Fındık hem cebimizi ısıtıyor hem de evimizdeki sobayla bizleri ısıtıyor. Gerçekten çok önemli bir ürün. İç fındık tüketimiyle enerji alıyoruz, hem de kabuğunu evimizde yakacak olarak kullanıyoruz. Böylelikle kışlık ihtiyacımızı görüyoruz. Ne kadar önemli bir ürün olduğu görülüyor. Karadeniz üreticisi sadece sattığı ürünün ekonomik olarak karşılığını alamıyor. Bundan sonra inşallah ne kadar kıymetli olduğu görülür. İnşallah üreticinin hak ettiği rakamların da piyasada oluşmasını sağlar" diye konuştu.
Üreticinin, ürününün şu anda 9,5 ile 10 lira arasında değer gördüğünü dile getiren Soydan, "Üreticinin asla kabul etmeyeceği fiyatlar oluştu. Şu anda üreticimiz ürünü 9,5 ile 10 liradan satabiliyor. Marketlerdeki raflarda kavrulmuş iç fındık 70-80 lira. Büyük bir uçurum var. Bu uçurumdan dolayı da üretici büyük bir mağduriyet yaşıyor. Kabuğun çuvalı ise 20 liradan alınabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Fiyatların biraz daha yüksek olmasını istiyoruz"
Perşembe ilçesinde yaşayan üretici Murat İşbakan ise geçimlerini fındıktan sağladıklarını belirterek, "Kabuğuyla kışın ısınıyoruz, çotanağından gübre yapıyoruz. Fındığın içerisini de satıp ihtiyacımızı görüyoruz ancak fiyatlar düştü ve vatandaşlar zor durumda. Çünkü bahçede temizliği ve toplaması çok yüksek fiyata mal oluyor. Bundan dolayı da fiyatların biraz daha yüksek olmasını istiyoruz" dedi.
Sevgil İşbakan da fındık kabuğunun evi çok iyi ısıttığını vurgulayarak, "Kış geldiği zaman herkes fındık kabuğu yakarak ısınıyor. Bizim için ısınma açısından çok iyi oluyor. Ancak fındık fiyatları düştü. Bu sene fiyatlara güvendim ve işçi parasını vermek için bileziğimi sattım. Bundan dolayı da fiyatların yükselmesini istiyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Fındığın İçi de Dışı da Isıtıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?