Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ticaret il müdürlüklerinin en fazla mesai harcadığı alanların başında tüketici hakem heyetlerinin geldiğini, bu heyetlerde tüketici haklarının korunması ve uyuşmazlığın çözümüne yönelik önemli kararlar alındığını belirterek, "1 Aralık 2015 itibarıyla tüketici hakem heyetlerine yapılan ve kayıt altına alınan şikayet sayısı 1 milyon 519 bin 987" dedi.
Tüfenkci, Bakanlık Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ticaret il müdürleri toplantısının açılışında, ticaret erbabının güçlendirilmesinin en önemli hedefleri olduğunu söyledi.
İl müdürlerinden sürekli piyasanın içerisinde olarak gözetleyip denetlemelerini, esnafın sorunlarıyla ilgilenmelerini isteyen Tüfenkci, müdürlerin şehirlerine ilişkin istatistiklerin doğru ve güncel olmasını beklediklerini ifade etti. Tüfenkci, müdürlerin bakanlığa ilettikleri bilgilerin doğru ve güncel olması halinde doğru politikalar geliştirilebileceğine dikkati çekti. İl müdürlerinin 6 ay, 1 yıl ve uzun vadeli olarak önerilerini dinleyeceklerini belirten Tüfenkci, böylece hedeflerin sürelerini tespit edebileceklerini anlattı.
Reel piyasa şartlarının önemine dikkati çeken Tüfenkci, "Vatandaşa asla sırtınızı dönmeyin, sorun odaklı değil insanla çözüm odaklı çalışın. Özel sektörün işlerini hafifletin, güven telkin edin" önerilerinde bulundu.
Ticaret erbabının, esnaf ve sanatkarın ülke içinde ve yurt dışında rekabet gücünü artırmak için çalışacaklarını belirten Tüfenkci, bakanlık olarak yenilik ve verimliliği ticaretin temel ilkeleri haline getireceklerini, Türkiye'nin ticaretin kolay ve güvenli yapıldığı bir ülkeye dönüştürüleceğini vurguladı.
Gümrük işlemlerinin kolay, güvenli ve hızlı yapılabilmesi için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Tüfenkci, iş ve işlemlerin tacire külfet getirmeden gerçekleştirilebilmesi için otomasyon sistemine geçilebilmesinin önemine işaret etti. Tüfenkci, piyasa denetimlerine hız kesmeden devam etmek istediklerini, 78 milyon tüketicinin gelişmiş ülkelerde yaşayanlarla aynı haklara sahip olmalarını sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Tüketicilerin bilgilendirilmesini ve yasal haklarını kullanmalarını istediklerini dile getiren Tüfenkci, mevzuat yenilemesiyle tüketicilerin yasal yollara müracaatının kolaylaştırıldığını ifade etti.
Ticaret il müdürlüklerinin en fazla mesaiyi tüketici hakem heyetleri konusunda harcadıklarını anlatan Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Ticaret il müdürlüklerinin en fazla mesai harcadığı alanların başında tüketici hakem heyetleri geliyor. Türkiye'de 81 il, 919 ilçede en az bir, bazılarında iki adet bulunan bin 11 tüketici hakem heyetinde tüketici haklarının korunması ve uyuşmazlığın çözümüne yönelik önemli kararlar alınıyor. 2012 yılında tüketici hakem heyetlerine yapılan şikayet başvuru sayısı 446 bin 54 iken, 2013 yılında bu sayı iki kata yakın artışla 833 bin 854'e ulaştı. 1 Aralık 2015 itibarıyla tüketici hakem heyetlerine yapılan ve kayıt altına alınan şikayet sayısı 1 milyon 519 bin 987. Bu artış, hakem heyetlerimiz için muazzam büyüklükte bir iş yoğunluğu artışı anlamına geliyor ancak bu sevindiricidir, çünkü tüketicilerimizin aynı zamanda bilinçlendiğini göstermesi bakımından."
İl müdürlerine tavsiyeler
Bakan Tüfenkci, il müdürlüklerinin piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine de önem vermeleri gerektiğini belirterek, gereken yasal prosedürlerin ayrım yapılmaksızın uygulanmasını istedi.
Birçok ilde bakanlığına yakışır ticaret il müdürlüğü binası bulunmadığını dile getiren Tüfenkci, alt yapı konusunda sıkıntılar bulunduğunu, bunların giderilmesi için çalışacaklarını kaydetti.
Bakanlık personeliyle fırsat buldukça bir araya geleceğini ve sıkıntılarını dinleyerek çözümü için çaba harcayacağını bildiren Tüfenkci, "Bu mazeretlere dayanarak görevinizi aksatma veya savsaklama pozisyonuna geçmemeniz lazım. İnsan üstü gayret göstererek bu açığı da sizlerin gayretleriyle kapatacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Bu arada, Tüfenkci'nin, TESK'te gerçekleştirilecek görüşmesinin basına kapalı olacağı bildirildi.
Son Dakika › Ekonomi › Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ticaret İl Müdürleri Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?