Hindistan'a 1 Milyar Dolarlık Mermer İhracatı Hedefi - Son Dakika
Ekonomi

Hindistan'a 1 Milyar Dolarlık Mermer İhracatı Hedefi

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, Hindistan'ın mermer ve doğal taş ithalatına uygulanan kotanın 17 Eylül'de Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından kaldırıldığını hatırlatarak, "Hindistan'daki kotanın kalkması mermer sektörü adına ikinci bir Çin vakasıdır.

16.11.2016 11:03

CEM ŞAN - İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, Hindistan'ın mermer ve doğal taş ithalatına uygulanan kotanın 17 Eylül'de Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından kaldırıldığını hatırlatarak, "Hindistan'daki kotanın kalkması mermer sektörü adına ikinci bir Çin vakasıdır." dedi.

Kahyaoğlu, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde yaşananlar nedeniyle ihracatta bir miktar düşme olduğunu ancak toparlanmaya başladıklarını söyledi.

Mermer ve doğal taşta, Irak gibi belli ülkelerin haricinde yükselme trendinin başladığını ifade eden Kahyaoğlu, Türkiye'nin siyasi açıdan iyi olduğu İsrail, Hindistan gibi ülkelere ihracatının arttığını anlattı.

Kahyaoğlu, doğal taş ve mermer ihracatında geçen seneye göre çok az bir düşüş yaşadıklarına işaret ederek, "Bu düşüş de çok normal. Çünkü yabancılar dışarıdan gördükleri kadarıyla Türkiye'ye tavır alıyorlar. Türkiye'de hayat devam ediyor, her şey yolunda. Yabancılara bunu anlattığımız zaman tekrar geri geliyorlar." diye konuştu.

Bursa'da bir süre önce düzenlenen blok mermer fuarına Çin ve Hindistan gibi 41 ülkeden yabancıların katılım gösterdiğini belirten Kahyaoğlu, "Bizim ocaklarımız dağlarda. Dağlık bölgelere yabancı insanlar geliyorlarsa Türkiye'de sıkıntı olmadığının göstergesidir. Ocaklara gitmek kolay değil. İstanbul'da şehir merkezinde dolaşmıyor bu insanlar dağlara gidiyorlar. Sektörümüz bu seneyi çok az bir kayıpla geçirecek. İnanıyorum ki 2017 yılında, son iki yıldaki kayıpları fazlasıyla tekrar yerine koyacağız. Bunun için mücadeleye devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Hindistan'a 3-4 yılda 1 milyar dolar ihracat beklentisi

Hindistan'ın blok mermer ihracatında uyguladığı kotayı kaldırması için birlik olarak mücadele verdiklerini anlatan Kahyaoğlu, Hindistanın Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ettiklerini ve daha sonra ilgili bakanlıklara mektuplar yazarak durumu bildirdiklerini anlattı.

Bakanlıkların ve müsteşarların da kendi muhataplarıyla görüşerek sorunu çözdüklerine dile getiren Kahyaoğlu, şöyle devam etti:

"Hindistan'daki kotanın kalkması mermer sektörü adına ikinci bir Çin vakasıdır. Çin yıllar önce doğru düzgün mal almayan ülkeyken 2013'te Çin'e 1 milyar dolarlık mermer sattık. Bu yıl biraz düştü. 850 milyon dolar civarında ama inşallah yükselecek. Hindistan gelecek 3-4 yılda ikinci bir Çin olacak. O yüzden Çin vakası olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin önü daha fazla açılacak, ihracatımız daha fazla artacaktır. Özellikle doğal taş ve maden sektörü bundan en karlı olan sektör olacaktır. Önümüzdeki günler bizim için çok daha iyi olacak. Siyaseten de baktığımızda Hindistan'la aramızda problem yok. Kota kalktıktan sonra ihracatımız yüzde 24 oranında artmış. Beklentim 3-4 sene sonra 1 milyar dolarlık Hindistan ihracatı. Bunu da başaracağız."

"Sakat taşlar Çin'e"

Kahyaoğlu, işlenmiş mermerden çok fazla para kazanamadıklarını ancak birçok firmanın yurt dışında proje yaptığını ve iyi yerlerde taşını sergileyip iyi fiyatlara sattığını dile getirdi.

Şu an satılan blok mermerin metreküp veya ton fiyatının kesilmiş mermerin üzerinde olduğuna işaret eden Kahyaoğlu, şöyle devam etti:

"Yani bir metreküp taş kestiğinizde alacağınız parayla bunu blok olarak satacağınız para arasında blok daha kazançlı. Çünkü Türkiye fay hattında olan bir ülke ve bizim taşlarımızın büyük çoğunluğu sakat. Biz yurt dışına ve özellikle Çin'e sakat taşlarımızın çoğunu satıyoruz. Onlar bu taşları tedavi ediyorlar, yapıştırıp kullanıyorlar. Kesilmişe nazaran bloktan daha fazla para kazanıyoruz."

Kahyaoğlu, Türkiye'nin yarı işlenmiş kabul edilen blok mermer satmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye, doğru fiyatlı doğru ürünü doğru yerlere satmalı. Uzun zaman satmayacağız sonuçta bu topraklar bizim. Gelecek nesillerimiz de bundan ekmek yiyecek. Sektörümüzde bu konuda duyarlı olmaya başladı. Önümüzdeki yıllar bizim için çok parlak olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hindistan'a 1 Milyar Dolarlık Mermer İhracatı Hedefi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement