Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) raporunda, ikinci çeyrek büyüme rakamlarıyla Orta Vadeli Program'da hedeflenen ekonomik bu¨yu¨me oranından uzaklas¸ıldıgˆı belirtildi.
SETA, Gayri Safi Yurtic¸i Hasıla (GSYH) 2014 - İkinci C¸eyrek ve 2014 I·lk Yarı Degˆerlendirmesi raporunu yayımladı. Raporda, Kırım bo¨lgesinde meydana gelen karıs¸ıklıkların ardından Rusya'nın bo¨lgeye mu¨dahalesiyle ortaya c¸ıkan Ukrayna krizinin, uluslararası boyutlara tas¸ındığı ve bu durumdan kaynaklı AB, ABD ve Rusya arasındaki gerginliğin ku¨resel piyasalarda etkili olduğu belirtildi.
Yas¸ananların ku¨resel piyasalar u¨zerindeki etkisinin, u¨lkelerin azalan ekonomik bu¨yu¨me oranlarıyla kendini hissettirdiği kaydedilen raporda, "Bu anlamda Tu¨rkiye'nin 2. c¸eyrek ekonomik bu¨yu¨me oranına etki eden fakto¨rlere bakıldıgˆında da bu durum go¨ze c¸arpmaktadır. I·c¸ talebin kısıldıgˆı Tu¨rkiye ekonomisinde, so¨z konusu fakto¨rler dıs¸ talebin de azalıs¸ını beraberinde getirmis¸ ve ekonomik bu¨yu¨menin o¨nceki do¨nemlere go¨re du¨s¸u¨k gerc¸ekles¸mesine sebep olmuştur" ifadelerine yer verildi.
Raporda, sözkonusu bu¨yu¨me oranıyla 2009'un son c¸eyregˆinden itibaren devam eden pozitif ekonomik bu¨yu¨me trendinin sürdüğüne işaret edilirken, "Gerc¸ekles¸en bu bu¨yu¨me oranları ile Orta Vadeli Program'da hedeflenen ekonomik bu¨yu¨me oranından uzaklas¸ıldıgˆı go¨ru¨lmektedir. Bu nedenle yılın ikinci yarısından itibaren ABD ve AB ekonomilerindeki toparlanmanın olumlu etkisiyle de ekonomik bu¨yu¨me odaklı ekonomik yo¨netim anlayıs¸ı su¨rdu¨ru¨lmelidir" değerlendirilmesinde bulunuldu.
- U¨lkeler ve ekonomı·k bu¨yu¨me
Raporda, Rusya- Ukrayna krizi ile bas¸layan ve ABD'nin ve AB u¨lkelerinin Rusya'ya yaptırımlarıyla devam eden gerilimli ortamla birlikte ku¨resel piyasalarda yas¸anan kırılgan yapının, Ortadogˆu'da Irak S¸am I·slam Devleti (IS¸I·D) tehlikesinin bas¸ go¨stermesiyle daha da tırmandığı ifade edildi.
Çeşitli nedenlerle artan risk algısının, 30 Mart sec¸im sonuc¸larıyla sakin bir hal aldığı kaydedilen raporda, şöyle devam edildi:
"Tu¨rkiye'nin dıs¸ piyasalara nazaran yas¸anan olumsuz gelis¸melere kars¸ı direnc¸li olmasında TL'nin ikinci c¸eyrek boyunca go¨stermis¸ oldugˆu olumlu performansın yanında net ihracatın da katkısı olmus¸tur. Bu anlamda iki bo¨lge arasında yer alan Tu¨rkiye ekonomisi ic¸ piyasada yas¸adıgˆı siyasi gerilimin etkisiyle o¨nceki do¨nemlere go¨re yavas¸ bir bu¨yu¨me gerc¸ekles¸tirmis¸tir."
Raporda, bu bu¨yu¨me oranı ile Tu¨rkiye ekonomisinin, birc¸ok AB ve OECD u¨lkesini geride bıraktığının altı çizildi.
Bir o¨nceki c¸eyrekte oldugˆu gibi 2014'ün ikinci c¸eyregˆinde de ekonomik bu¨yu¨meye en yu¨ksek katkının ihracattan geldiği bildirilen raporda, şunlar kaydedildi:
"I·hracatın ithalatı kars¸ılama oranı ise bir o¨nceki yılın aynı do¨nemine go¨re artarak yu¨zde 59,7'den yu¨zde 67'e yu¨kseltmis¸tir. Tu¨rkiye ekonomisindeki ihracatın u¨lke gruplarına go¨re dagˆılımına bakıldıgˆında ise ku¨resel piyasaları durgunluktan kurtaran AB u¨lkelerinde artan iyiles¸me su¨reci ile birlikte bo¨lgeye yapılan ihracat oranında yu¨zde 13,8 artıs¸ yas¸anmıs¸tır.
2014 yılı ilk yarısında digˆer u¨lkelere yapılan ihracat ise yu¨zde 2 olmus¸tur. Irak ihracat pazarının Almanya ve I·ngiltere'den sonra u¨c¸u¨ncu¨ sıraya inmesiyle Ortadogˆu'ya olan ihracat yu¨zde 1,4 azalmıs¸tır."
Raporda, Merkez Bankası tarafından uygulanan parasal sıkılas¸tırma ve faiz politikası dolayısıyla talepte meydana gelen azalmanın da bu¨yu¨me performansını olumsuz etkilediği öne sürüldü. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?