İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, 2014 yılının Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, "İTO olarak, bu yıl Orta Vadeli Plan'da (OVP) öngörüldüğü gibi yüzde 4 büyüme bekliyoruz. Bu rakamın 2014'te artacağına ama azalmayacağına inanıyoruz" dedi.
Çağlar, İTO'nun Aralık Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2013 yılının genel bir ekonomik değerlendirmesini yaparak, 2014 yılı beklentilerine değindi.
Global çapta son 5 yılda yaşanan krize işaret eden Çağlar, "Ben durumu biraz daha farklı değerlendiriyorum. Son yıllarda yaşanan, bir krizden ziyade ezberlerin bozulduğu bir dönem oldu. Ticaretin sınırları değişiyor, akışı değişiyor. Sermayenin yönü değişiyor. Yenilmezler yeniliyor, geçmişte pek de önemsenmeyen ülkelerin büyüme rakamları küresel ekonomiyi sırtlıyor. Biz küresel ekonomik tablonun resmedildiği kadar karamsar bir durumda olmadığını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Küresel ekonomik dengelerin yeniden kurulduğunu dile getiren Çağlar, yaşanan dalgalanmalarında aslında kurulan yeni düzenin doğum sancıları olduğunu, dolayısıyla buna kriz demek yerine değişim demenin daha doğru olacağını ifade etti.
Çağlar, Avrupa mali piyasalarında bir sıkıntı yaşandığının inkar edilemeyecek bir gerçek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Hala da sıkıntının etkileri sürüyor. Bu sıkıntının nedeni de, özellikle eşit ekonomik güçlerde olmayan, eşit düzeyde üretip katkı sağlamayan ülkelerin aynı parasal birlikte buluşma isteği. Ama kriz var deyip geçmek işin kolayına kaçmaktır. Avrupa Birliği (AB), 2012 yılında 6,5 trilyon dolar ithalat yaptı. Amerika keza aynı. Çin ise bir yandan muazzam boyutta tüketiyor. Bu ülkelerin kazançları belki hız kesti ama almayı kesmediler."
Ticaret erbapları olarak, reel kazanç peşinde koşmaları gerektiğini anlatan Çağlar, "İşte bu yüzden bizim loncalarımızda dedelerimiz nasıl üretip kazandıysa, biz de bugün üreterek, satarak kazanacağız. Şimdi, Avrupa'ya, Amerika'ya, Çin'e nasıl daha fazla satarızın peşine düşelim" diye konuştu.
Çağlar, bahsettiği bu ülkelerin, standartları, nüfusları ve birikimleri olduğunun dolayısıyla harcamaya devam ettiklerini vurgulayarak, "Zaten geçtiğimiz yıl Amerikan Merkez Bankası'nın para arzının kısacağını söylemesi sonucunda tüm dengelerin değişmesi bize geleceğin reel üretimden geçtiğini bir kez daha gösterdi. Ülke olarak bu yeni düzende yerimizi sağlamlaştırarak koruduğumuzu memnuniyetle görüyoruz. Yıl içindeki ekonomik performansımızın yeterli düzeyde olduğunu söylemeliyim.2013 yılında reyting kuruluşu Fitch kredi notumuzu yükseltti. IMF'ye olan borcumuzu kapattık, yabancı yatırımlar arttı. Ben inanıyorum ki ülkemiz küresel ekonomilerin gözbebeği olmayı sürdürecek" diye konuştu.
İTO Başkanı Çağlar, Türkiye'nin genç, dinamik ve renkli bir nüfusu olduğunu belirterek, "Zaman zaman tansiyonların yükseldiğine şahitlik ediyoruz. Ama ben bunları dezavantaj olarak değil, aksine olumlu değerlendiriyorum. Bu genç nüfus, bu gelecek vadeden coğrafya hiçbir zaman Türkiye'ye kaybettirmez, aksine uyanık tutar, ayakta tutar" yorumunu yaptı.
2014 yılının Türkiye adına önemli bir fırsat olduğuna dikkati çeken Çağlar, "İTO olarak biz de, bu yıl Orta Vadeli Plan'da (OVP) öngörüldüğü gibi yüzde 4 büyüme bekliyoruz. Eğer küresel ekonomide beklenmedik ve büyük çalkantılar olmaz ise, bu rakamın 2014'te artacağına ama azalmayacağına inanıyoruz" öngörüsünü paylaştı.
Türkiye'nin doğru ekonomik politikalara devam etmesi halinde, gelecek yıllarda da hem bölgesinde hem de dünyada ekonomiye ve politika yön veren bir ülke olacağı inancından bahseden Çağlar, "Dünya zor bir dönemden geçerken ülkemizdeki iç huzurun ve barışın bozulmaması için tüm taraflar ellerinden geleni yapmalıdır. Kardeşler arasında çıkan tartışmalar bir tek düşmanları sevindirir. Bunu unutmamak lazım" ifadelerini kullandı.
-"26 Aralık'ta olağanüstü Meclis toplantısı yapılacak"
İTO Meclis bünyesinde geçtiğimiz ay içinde yapılan çalışmalar hakkında da meclis üyelerini bilgilendiren Çağlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Kudüs Uluslararası Tahkim Merkezi'nin uluslararası başkanlığına seçildiğini hatırlatarak, Hisarcıklıoğlu'nun Filistin ve İsrailli iş adamları arasında yaşanan anlaşmazlıkları çözeceğini söyledi.
Çağlar, geçtiğimiz ay sonunda kendisinin de içinde yer aldığı bir heyet ile Kudüs'e gidip Tahkim Merkezinin açılışını yaptıklarını, TOBB'un Filistin'in Cenin bölgesine kuracağı organize sanayi bölgesinin temelini attıklarını, 8 yıldır üzerinde çalışılan 'Barış için sanayi' projesinin en somut imzasının atıldığını anlattı.
Gerçekleştirdikleri fuarlardan, meclis üyeleri ile birlikte yaptıkları İstanbul Vergi Dairesi ziyaretinden de bahseden Çağlar, yönetim kurulu olarak bu yıl sektörler konusunda stratejik bir adım attıklarını, tekstilde ve inşatta dünya vizyonu hareketini başlattıklarını söyledi.
İbrahim Çağlar, İstanbul'da aylık bazda açılıp kapanan şirketlere de değinerek, "Bundan böyle sizlere aylık bazda açılıp kapanan şirketlerin bilgisini vereceğim. 2013 yılının 11 ayını değerlendirirsek, 48 bin 442 yeni şirketin açıldığını, 10 bin 975 adet şirketin de kapandığını görüyoruz. 2012'nin yine 11 ayında açılan şirket sayısı 46 bin 437, kapanan şirket sayısı 13 bin 796 oldu" bilgisini paylaştı.
Çağlar, 26 Aralık'ta İTO'nun 2014 yılı iş Programı ve Bütçesi ile 2013 yılı faaliyetlerinin görüşüleceği olağanüstü Meclis toplantısı yapılacağını hatırlatarak, "Bu kapsamda Odamızın hedeflerini ve projelerini en net biçimde ortaya koyan bir İş Programı hazırladık" diye konuştu. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › İTO Aralık Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?