Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz 2013 Büyüme Verilerini Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz 2013 Büyüme Verilerini Değerlendirdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz 2013 Büyüme Verilerini Değerlendirdi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz," İkinci çeyrek büyümesi beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 4,4 geldi."

10.09.2013 15:40

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz," İkinci çeyrek büyümesi beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 4,4 geldi. Küresel şartlar dikkate alındığında son derece olumlu bir gelişme" dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, büyüme verilerini değerlendirdi. Bakan Yılmaz, önemli olanın büyümeyi sürdürmek ve her yıl bir önceki yılın üstünde kalmak olduğunu belirterek, "İkinci çeyrek büyümesi beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 4,4 geldi. Küresel şartlar dikkate alındığında son derece olumlu bir gelişme. Siyasi ve makro ekonomik istikrar, reform iradesi ile" açıklamasında bulundu.

2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK GSYH VERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2013 yılının ikinci çeyreğinde ekonomik aktivitede beklentinin üzerinde canlanma kaydedildiğini söyleyen Yılmaz, " İkinci çeyrek büyümesi CNBC-e anketine göre yüzde 3,6, Reuters anketine göre de yüzde 3,5, idi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH, 2013 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 oranında artış göstermiştir. Yılın ikinci çeyreğinde katma değer tarım sektöründe yüzde 5,5 oranında artmıştır. İlk çeyrek tarım büyümesi yüzde 4,3 olarak revize edilmiştir (yüzde 3,6 idi). İkinci çeyrekte sanayide katma değer yüzde 3,1 oranında artmıştır. İmalat sanayii katma değerindeki artış ise yüzde 3,4'dür. İlk çeyrek imalat sanayi büyümesi yüzde 1,6 olarak revize edilmiştir (yüzde 2,8 idi)" ifadelerini kullandı.

Yurtiçi talepteki canlanmanın hizmetler sektörüne yansıdığını ifade eden Yılmaz, şunları dedi:

"Hizmetler sektöründe ikinci çeyrekte ekonomik aktivitede beklendiği şekilde canlanma kaydedilmiştir. Bu gelişmede, özellikle inşaat, otel ve lokantalar ve mali aracı kuruluşlardaki katma değer artışı dikkat çekicidir. Katma değer, inşaatta yüzde 7,6, mali aracı kuruluşlarda yüzde 8,5, oteller ve lokantalarda yüzde 14,9, toptan ve perakende ticarette yüzde 5,0, ulaştırma-haberleşmede yüzde 3,3, gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetlerinde yüzde 6,9, oranında artış kaydetmiştir. Buna göre hizmetlerde katma değer ikinci çeyrekte yüzde 5,4 artış kaydetmiştir."

2013 yılının ilk yarısında katma değerin tarımda yüzde 5,1, sanayide yüzde 2,2 ve hizmetler sektöründe yüzde 4,8 oranında artış gösterdiğini kaydeden Yılmaz, 2013 yılının ikinci çeyreğinde talepte canlanmanın ilk çeyreğe göre artarak devam ettiğini söyledi. Toplam tüketimin ikinci çeyrekte yüzde 5,6, toplam sabit sermaye yatırımının yüzde 3,7, özel tüketimin yüzde 5,3 oranında artış kaydettiğini bildiren Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti:

"İlk çeyreğe göre nispi olarak düzelse de özel sabit sermaye yatırımları ikinci çeyrekte -2,0 olmuştur. Teşvik belgelerinde yaşanan büyük artışın bundan sonraki çeyreklerde fiili yatırımlara daha fazla yansıması beklenmektedir. Kamu tüketimi, 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7,4 oranında artmıştır. Bu artış kamu sabit sermaye yatırımlarından kaynaklanmıştır. Kamu sabit sermaye yatırımları yüzde 36,7 oranında artış kaydetmiştir. İkinci çeyrekte mal ve hizmet ihracatındaki artış yüzde 1,2 oranında gerçekleşirken ithalat artışı yüzde 11,7 olmuştur. Böylece net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı birinci çeyrekte eksi 3 puan olmuştur. 2013 yılının ilk yarısında toplam tüketim yüzde 4,6, toplam sabit sermaye yatırımı yüzde 3, özel tüketim yüzde 4,2 oranında artış kaydetmiştir. Aynı dönemde, mal ve hizmet ihracatındaki artış yüzde 3,2 oranında gerçekleşirken ithalat artışı yüzde 9,5 olmuştur. Böylece net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ilk yarıda eksi 1,8 puan olmuştur." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz 2013 Büyüme Verilerini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement