Kgk Başkanı Baş: Bağımsız Denetimin Kapsamı Genişletildi, 2014'te 3 Bin 500 Şirket Denetime Tabi... - Son Dakika
Ekonomi

Kgk Başkanı Baş: Bağımsız Denetimin Kapsamı Genişletildi, 2014'te 3 Bin 500 Şirket Denetime Tabi...

Kgk Başkanı Baş: Bağımsız Denetimin Kapsamı Genişletildi, 2014\'te 3 Bin 500 Şirket Denetime Tabi...

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkanı Ahmet Baş, Bakanlar Kurulu kararıyla bağımsız denetime tabi olmaya ilişkin kriterlerin aşağı çekilmek suretiyle 2014 yılı için bağımsız denetim kapsamının genişletildiğini bildirdi.

14.03.2014 11:33

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkanı Ahmet Baş, Bakanlar Kurulu kararıyla bağımsız denetime tabi olmaya ilişkin kriterlerin aşağı çekilmek suretiyle 2014 yılı için bağımsız denetim kapsamının genişletildiğini bildirdi. İzleyen yıllarda da benzer uygulamanın yapılacağını belirten Baş, 2013 yılında en büyük şirketlerden başlamak üzere 2 bin 500 civarında şirketin bağımsız denetime tabi olduğunu, 2014 yılında ise 3 bin 500 civarında şirketin bağımsız denetime tabi olacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

KGK'dan yapılan yazılı açıklamada 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu'yla bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisinin Bakanlar Kurulu'na verildiği vurgulandı. Bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin, her yıl Bakanlar Kurulu Kararı'nın hazırlık işlemlerinin Kurum tarafından yürütülerek Bakanlar Kurulu'na sunulduğuna dikkat çekildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kamu Gözetimi Kurumu Başkanı Ahmet Baş, AB müktesebatına uyum sağlamak üzere bağımsız denetim kapsamının zaman içinde tedrici bir şekilde genişletilebileceğini, 14 Mart 2014 günlü Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla bağımsız denetime tabi olmaya ilişkin kriterlerin aşağı çekilmek suretiyle 2014 yılı için bağımsız denetim kapsamının genişletildiğini bildirdi. Baş, izleyen yıllarda da benzer uygulamanın yapılacağını belirtti.

-"3 KRİTER BELİRLENDİ"-

İlgili AB direktifinde aktif toplam, net satış hasılatı ve çalışan sayısı olmak üzere 3 kriter belirlediğini, söz konusu 3 kriterden 2'sini sağlayan şirketlerin bağımsız denetime tabi olduğunu vurgulayan Baş, "Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla 2014 yılı için bu kriterlerin 75 milyon aktif toplam 150 milyon net satış hasılatı ve 250 çalışan olarak belirlendi" dedi.

2013 yılında en büyük şirketlerden başlamak üzere 2 bin 500 civarında şirketin bağımsız denetime tabi olduğunu, 2014 yılında ise 3 bin 500 civarında şirketin bağımsız denetime tabi olacağını tahmin ettiklerini belirten Baş, Türkiye Denetim Standartları'nın Resmi Gazete'de de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti. Baş, bugüne kadar 98 adet bağımsız denetim kuruluşu ile 7 bin civarında bağımsız denetçi yetkilendirmesi yaptıklarını bildirdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Kgk Başkanı Baş: Bağımsız Denetimin Kapsamı Genişletildi, 2014'te 3 Bin 500 Şirket Denetime Tabi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement