Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından artan volatilite ile dalgalı bir seyir izliyor. Analistler, piyasalarda ABD verileri odaklı seyrin bu hafta da devam edeceğini belirtiyor.
ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde artmasının ardından dolar endeksi önceki günkü sert düşüşün bir kısmını telafi etti, 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 2,30 seviyelerinde dengelendi. Cuma günü verilerin ardından yükselişi ivme kazanan Dow Jones endeksi yüzde 2,12, S&P 500 endeksi yüzde 2,05 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,08 prim yaptı. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankasının (ECB) kararlarının ardından sert düşen dolar endeksi, istihdam verilerinin ABD Merkez Bankasının (Fed) 15-16 Aralık'ta gerçekleştirilecek toplantıda faizleri artırabileceği beklentilerini desteklemesi üzerine 97,59'dan 98,61'e yükseldi. Analistler, bugün veri gündeminin görece zayıf olması nedeniyle piyasalarda iç dinamiklerin etkili olacağını, teknik göstergeler açısından pay piyasalarında pozitif görünümün sürebileceğini ifade ediyor.
Avrupa tarafında, perşembe günü ECB'nin beklentileri karşılamayan genişleme adımlarının ardından düşüşe geçen pay piyasaları, cuma da değer kaybını sürdürdü. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,34, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,33 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,59 geriledi. Avro/dolar paritesi ise geçen hafta 7,5 ayın en düşük seviyesi olan 1,0534'e kadar geriledikten sonra ECB kararlarının ardından hızlı şekilde yükselişe geçti ve haftayı 1,0870 seviyelerinde tamamladı. Analistler, paritenin 1,0860 seviyelerinde dengelendiğini belirterek, gelecek hafta gerçekleştirilecek Fed toplantısına kadar yükselişlerin sınırlı kalabileceğini ve orta vadeli düşüş trendinin devam ettiğini öngörüyor.
Asya tarafında, Japonya'da açıklanan ekim ayı öncü göstergeler endeksinin beklentiler seviyesinde gelmesinin ardından Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,99 artışla kapatırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,26 değer kazandı.
Yurt içinde, cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesinde, not ve görünümde bir değişiklik yapılmaması ile piyasalar üzerinde stres yaratan önemli gündem maddelerinden biri ortadan kalktı. Geçen hafta jeopolitik riskler, öngörülenin üzerinde açıklanan enflasyon ve ECB'nin beklentileri karşılamayan genişleme kararlarının negatif etkisi ile BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 1,82 değer kaybederek, düşüşünü üst üste 4'üncü haftaya taşıdı. Analistler, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın görüşmesinin izleneceğini belirterek, cuma günü yüzde 1,57 gerileyen borsada, gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün de endeksin yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.
Son Dakika › Ekonomi › Küresel Piyasalarda Veri Odaklı Seyir Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?