Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Mera Kanunu'ndaki değişiklik tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldıGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Mera Kanunu'ndaki değişiklik tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Atıl durumda bekleyen 2 milyon hektar mera alanını ülke ekonomisine kazandıracak tasarı, Kanun'un 4. ve 12. Maddesinde değişiklik öngörüyor. Yeni düzenlemeye göre kullanılmayan mera alanları, ıslah edilmek şartıyla hayvancılık işletmelerinin hizmetine sunulacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin mera haritasını güncelleme çalışmalarına devam eden Bakanlık, böylece köy ve belediyeler tarafından kullanılmayan meraları tespit edecek. Tespit edilen meralar, hayvancılık yapmak isteyen girişimcilerin hizmetine sunulacak. Yönetmeliğin hazırlanma aşamasında mera yönetim birlikleri ve akademisyenlerden görüş alacak olan Bakanlık, bir ay içinde yönetmeliği tamamlayacak. Kullanıma açılacak meraların, kullanım süreleri, kullanıma ilişkin şartlar, barınak büyüklükleri ve uygulamaya ilişkin diğer detaylar bu yönetmelikle belirlenecek.
-TÜRKİYE'DE TESPİT EDİLEN MERA ALANI 8.7 MİLYON HEKTAR-
Türkiye'de tespit edilen mera alanı 8.7 milyon hektar. Tespit edilen mera içinde sınırları belirlenen (tahdit edilen) alan 4.3 milyon hektar. Bu mera alanında tahsisi yapılan alan ise 2.3 milyon hektar. Yeni düzenlemeyle ilk hedef, sınırları belirlenmiş, ama atıl durumda bekleyen 2 milyon hektar mera alanının ıslah edilmesi. Bunun yanı sıra mera tespit ve sınır belirleme çalışmaları da devam edecek.
-MERA KANUNU'NDA NEDEN DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ?-
Kaba yem hayvancılık maliyetinin yüzde 70'ini oluşturuyor. Türkiye'nin yıllık kaba yem ihtiyacı 50 milyon ton. Türkiye'de üretilen kaba yem ise 35 milyon ton. Meralar kaba yem ihtiyacının karşılanmasında en ucuz kaynak. Kanunda yapılacak değişiklikle atıl durumdaki meraların etkin kullanımı sağlanarak, yıllık kaba yem ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.
Bu arada Türkiye'nin yıllık kaba yem ihtiyacının karşılanma oranı yüzde 50'den yüzde 75'e çıktı.
/**
Yem bitkileri ekiliş alani
2002 yılı 1 milyon hektar
2010 yılı 2,2 milyon hektar
Yem Bitkileri Desteklemeleri
2002 yılı 38 milyon TL
2011 yılı 292 milyon TL
Kaliteli Kaba Yem Üretimi
2002 yılı 25 milyon ton
2010 yılı 35 milyon ton**/ - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Mera Kanunu Bakanlar Kurulu'nda İmzaya Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?