ANKARA (AA) – Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu coğrafyada hiçbir ülkenin göstermediği vizyonu, kararlılığı gösterdiğini ve ciddi bir siyasi sermayeyi bu işe bağlayıp Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni başlattığını belirterek, "Bugün bu şiddetin, Doğu ve Güneydoğu'daki insanımızın sıkıntılarının tek kaynağı terör örgütüdür" dedi.
Şimşek, Rixos Otel'de gerçekleştirilen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nın açılışında konuştu.
Şimşek, Türkiye'nin her alanda ilerleme sağladığını ancak arzuladığı noktaya düzenlemelerle gelebileceğini söyledi.
İşgücü piyasasına yönelik reformların önemine dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Biz sadece ve sadece işsizin, işçimizin yanındayız. İşçimizin hakları, işsizimize iş bulmak için bu reformu yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Kıdem tazminatında Türkiye'nin büyük yükü bulunduğunu belirten Şimşek, buna yönelik bir çözüm getirileceğini söyledi.
Şimşek, Türkiye'nin daha çok istihdama ihtiyacı olduğunu, bunun da reformlarla mümkün olabileceğini ifade etti. Kadınlara ve gençlere 'part time' iş imkanı sağlanmasının Türkiye'ye fayda sağlayacağının altını çizen Şimşek, istihdamın önünün açılmasıyla ailedeki çalışan sayısının ve gelirin artacağını, bunun da tasarrufları yükselteceğini vurguladı.
Kadınların işgücüne katılımının önemine dikkati çeken Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de 2000'li yılların başında 25 yaş üstü nüfus ilkokul mezunuydu. AK Parti hükümetlerinin reformları ve eğitime yaptığı çabalar sonucunda neredeyse ortaokul seviyesi geldik, geliyoruz. Fakat işin güzel tarafı bizim nüfusun dörtte biri hala 15 yaş altı. Biz hala fırsat penceresini kaçırmadık. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkartarak, üniversiteye erişimi kolaylaştırarak, harçları kaldırarak, herkese burs veya kredi vererek ne olacak? Önümüzdeki 20-30 yıl sonra 25 yaş ve üstü nüfusun okulda geçirdiği yıl sayısı, eğitim seviyesi neredeyse 15 yıla varacak. 2000 yılına göre neredeyse 3 kata yakın artış olacak."
- "Türkiye iş yapma kolaylığında 55'inci sırada"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, reformlara destek talebini yineleyerek, bürokrasinin daha da azaltılması gerektiğini, bunun için kapsamlı bir çalışma hazırlanacağını belirtti.
Türkiye'de çok ciddi bir yargı reformuna ihtiyaç olduğunun altını çizen Şimşek, iş yapma kolaylığında Türkiye'nin 189 ülke arasında 55'inci sırada yer aldığını bildirdi. Bu konuda ilk 10 arasında bulunma hedefi olan Türkiye'nin reformlara hız vermesi gerektiğini belirten Şimşek, bunun en önemli nedeninin işgücü piyasasındaki katılıklar olduğunu, bunun gibi bazı sorunların çözümüyle üst sıralara yükselinebileceğini söyledi.
Türkiye'nin üretiminin büyük bölümünün hala düşük ve orta altı teknoloji ürünlerinden oluştuğunu vurgulayan Şimşek, bunun artırılması için ilave teşviklerin getirileceğini anlattı.
Kamu maliyesinde disiplin sağlandığını ifade eden Şimşek, "Vergi rekabet endeksinde fena bir yerde değiliz" ifadesini kullandı.
Kayıtdışılığın azaldığını ama hala önemli bir sorun olarak yerini koruduğunu anlatan Şimşek, yargıda ihtisaslaşmanın sorunların önemli bir kısmını çözebileceğini vurguladı.
Eğitim reformları kapsamında öğretmenlerin iyi yetiştirilmesi ve okul bazlı bütçelemeye geçilmesinin önemine işaret eden Şimşek, yabancı dil öğrenimine ilişkin, "Bu çağda artık yabancı dil mutlaka ve mutlaka her vatandaşa farzdır. Öğretilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye'de 25 yaş üstü nüfusun önemli bir kısmının ortaokul mezunu bile olmadığına dikkati çeken Şimşek, bunların sürekli eğitimden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
- "Eşit yarışma şartları sağlamamız lazım"
Rekabetin önemine de işaret eden Şimşek, "Herkese eşit yarışma şartları sağlamamız lazım. Devlet nüfuz kullanarak belli alanlarda haksız rekabet yaratmamalı" ifadelerini kullandı.
Şimşek, "Bu millete kaliteli hizmet bizim boynumuzun borcudur. Nasıl ki işsize iş imkanı sağlamak bizim sorumluluğumuzsa, 78 milyon kaliteli kamu hizmetini hak ediyor. Bu hizmeti sağlayan kardeşlerimizin hangi kapasitede olursa olsun, iyi çalışması, performansa dayalı bir kültürle çalışma gerekiyor. Kamu yönetimi reformunun maksadı da budur" değerlendirmesinde bulundu.
- Bölücü terör örgütünün derdi
Şimşek, AB sürecinin önemine vurgu yaparak, hukuk devleti ilkesinin pekiştirilip, ileri demokrasi anlamında eksiklerin giderilmesi gerektiğini söyledi. Etnik sorunlar ve mezhep farklılıklarının daha çok demokrasi, hak ve özgürlükler olmadan çözülemeyeceğine işaret eden Şimşek, bunun örneklerinin çevre ülkelerde görülebileceğini kaydetti.
Şimşek, bölgede bütün insanların geleceğinin birlikte yaşamaktan, şiddete başvurmamaktan geçtiğini vurgulayarak, "Avrupa 100 yıl savaşlarını yapmış, sonra 1. ve 2 Dünya Savaşı'nı yaptı. Bugün AB 28 ülke, kaç tane etnik grup, kaç farklı inanç grubu var, Allah bilir. Peki nasıl birlikte yaşıyorlar? Çünkü daha çok demokrasi, özgürlük, sorumluluk… E şimdi bu bölgede bir 100 yıl savaşı mı gerekiyor? Gerek yok. İşte o nedenle Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye bu coğrafyada hiçbir ülkenin göstermediği vizyonu, kararlılığı gösterdi. Ciddi bir siyasi sermayeyi bu işe bağlayıp Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni başlatmıştır. Biz kendi sorunlarımızı daha çok hak, hukuk, özgürlük ve demokrasi çerçevesi içerisinde çözelim ve coğrafyaya ilham kaynağı olalım yaklaşımı içerisine girmiştir ama gelin görün ki bölücü terör örgütünün derdi ne hukuk ne de demokrasidir" ifadelerini kullandı.
Bu konuda Türkiye'nin üzerine düşeni yaptığını belirten Şimşek, "Hükümetimiz samimi bir şekilde sorunu çözme kapasitesini ve iradesini ortaya koymuştur. Bugün bu şiddetin, bölgedeki insanımızın, doğu ve güneydoğudaki insanımızın sıkıntılarının tek kaynağı terör örgütüdür" dedi.
Dünyanın hiçbir demokrasisinin böyle bir terör örgütüne izin vermeyeceğini, terörle mücadele noktasında güvenlik güçlerine sınırsız destek verdiklerini kaydeden Şimşek, bu mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini belirtti. Şimşek, sorunun çözümü için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini de anlatarak, bunu yaparken de terörün anladığı dilden mücadelenin süreceğini vurguladı.
- "Rekabetten korkmayın"
Şimşek, gelecek dönemde AB ile Gümrük Birliğini derinleştirmek istediklerini belirterek, iş dünyasına "rekabetten korkmayın" mesajı verdi.
Türkiye'nin hizmetler sektöründe Avrupa'dan çok daha rekabetçi olduğunu kaydeden Şimşek, rekabetin olmadığı yerde yenilikçiliğin olmayacağını bildirdi. Şimşek, uzun vadede Türkiye'ye ilişkin umutlu olmak adına birçok sebep olduğunu anlatarak, kurumların kalitesinin artırılması ve verimlilik artışı gibi konulara dikkati çekti.
Türkiye'nin bütün enerjisini tekrar reformlara yönlendirmesi gerektiğini belirten Şimşek, "Türkiye olarak reformları gerçekleştirir, algımızı daha da iyileştirirsek rahat bir şekilde yılda 20-30 milyar dolar yatırım çekeriz. Bu da daha çok istihdam, 'know-how', ortaklık ve iş imkanı demek" dedi.
MÜSİAD'ın Washington ofisini ziyaret ettiğini ve buradan çok etkilendiğini söyleyen Şimşek, "ABD'de, Asya'da neredeyse yokuz. Yakın coğrafyayı görüyorsunuz. Avrupa yaşlanıyor, gelecek dönemde potansiyeli sınırlı. Asya'dan niye korkuyoruz, gelecek yüzyıl Afrika'nın yüzyılı olacak. Zaten cesaretlisiniz, bizim bu konularda daha çok çaba göstermemiz lazım" diye konuştu.
Konuşmaların ardından MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Başbakan Yardımcısı Şimşek'e günün anısına MÜSİAD Ormanı'na dikilmek üzere 50 fidan bağışlanmasına ilişkin sertifikayı sundu. Şimşek'in, "Bunu da elektronik ortamda gönderirseniz daha çok tasarruf olur" şeklindeki esprisi, salondakileri gülümsetti.
(Bitti)
Son Dakika › Ekonomi › Müsiad Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?