Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksinin (SAMEKS) ocakta bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 54,5 puana yükseldiğini söyledi.
MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in ocak ayı sonuçları Nail Olpak tarafından MÜSİAD Genel Merkezinde açıklandı.
SAMEKS Bileşik Endeksinin ocakta bir önceki aya kıyasla 3,7 puan artarak 54,5 puana çıktığı bilgisini veren Olpak, buradaki artışın en büyük etkenlerinden birisinin önceki aya göre SAMEKS Hizmet Endeksindeki 8,1 puanlık artış olduğunu kaydetti.
Olpak, SAMEKS Sanayi Endeksinin ocakta 43,8 puan olduğunu, 50'nin referans rakam olduğu baz alınırsa bu rakamın altına ciddi denebilecek bir oranda düşmesinin kendileri için önemli bir nokta olduğunu dile getirdi.
Hizmet sektörüne ait istihdam alt endeksinin ocakta bir önceki aya göre 17,1 puan artarak 66,3'e gelmesinin ilgilerini çeken bir endeks olduğuna işaret eden Olpak, şunları söyledi:
"Bu endekslere bakarken önceki yılın ocak ayları ile kıyaslamakta fayda var. 2015 yılı ocak ayındaki istihdam alt endeksi 52'ler seviyesinde iken şimdi 66 küsüre gelmiş. Yine hizmet sektörüne ait Nihai Mal Stoku alt endeksi geçen yıl 47-48'lerde iken bu sene 62'lere gelmiş. Tedarikçilerin Teslimat Süresi alt endeksi, 1 yıl önce yaklaşık 52'lerde iken 64,4 seviyesine yükselmiş. Satın Alım alt endeksi yaklaşık 55 puanda iken o da 66,6 seviyesine gelmiş. İş hacminde bir önceki aya göre 3,6 puanlık bir düşüş var ama o da ilginç. Bir yıl önceki ocak ayındaki iş hacmi yaklaşık 47-48'lerde iken, bu yılki rakam 47,3. Yani ocak ayının kendi içerisindeki iş hacmini çok garip görmüyoruz. Diğerlerinin artması, hizmet sektörünün bundan sonraki aylara daha pozitif baktığının önemli bir göstergesi."
- "Emtia fiyatları sanayici açısından belirleyici"
Nail Olpak, sanayi sektörüne ait üretim alt endeksinin ocakta bir önceki aya kıyasla 8,5 puan azalarak 41,8 seviyesine gerilediğini, bu rakamın 2015'in ocak ayında yaklaşık 44 puan civarında olduğunu söyledi.
Sanayi sektörüne ait Yeni Sipariş alt endeksinin ocak ayında 38,8'e indiği bilgisini veren Olpak, "Bizim bugüne kadarki 37 aylık veri setimizde hafızam beni yanıltmıyorsa bu kadar aşağıya inen bir alt endeksimiz olmamıştı. Bunu önemli bir sinyal olarak değerlendirmemiz lazım" dedi.
Olpak, Satın Alım alt endeksinin bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak ocakta 51,4'e geldiğini kaydetti.
Nihai Mal Stoku alt endeksinin 6,2 puanlık düşüşle 43,4'e geldiğine dikkati çeken Olpak, Tedarikçilerin Teslimat Süresi alt endeksinin ise 0,7 puan azalarak 48,9 seviyesinde kaldığını dile getirdi.
Olpak, siparişlerin azalmasına rağmen İstihdam alt endeksinin ocakta 5,1 puanlık artışla 51,9 puan seviyesine yükseldiğini ifade etti.
Yaptıkları bir ankete göre üyelerinin yüzde 64'ünün 2016'yı 2015'e göre daha iyi beklediğini aktaran Olpak, İran'a uygulanan ambargoların yumuşatılmasının Türkiye'yi olumlu etkileyeceğinin altını çizdi.
Emtia fiyatlarının sanayici açısından belirleyici olduğunu vurgulayan Olpak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"30 doların altını test eden petrol fiyatı, bizim gibi petrol ithal eden bir ülkenin cari açığını ve ödemelerini olumlu etkiliyor. Petrol ihraç eden ülkeler açısından ise onların alım kapasitesini olumsuz etkiliyor. Biz de bunu başka pazarlara yönelerek kapatabilmeliyiz"
- "(Kıdem tazminatında 30 günlük sürenin değiştirilemeyeceği) Bunu ortak tartışılmış bir metin olarak görmedim"
Olpak, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yeni pazarlara ilişkin bir soru üzerine arkadaşlarının Endonezya'daki iş fırsatları ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdiği bilgisini veren Olpak, söz konusu ülkenin 5 yıl içinde 500 milyar dolarlık bir yatırım hedefi olduğunu anımsattı.
Olpak, benzer bir toplantıyı İran için de yaptıklarını aktararak, söz konusu ülkeye heyetler getirip götürmek istediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yarın Güney Amerika ziyareti için yola çıkacaklarına dikkati çeken Olpak, oradaki fırsatları araştıracaklarını kaydetti.
Olpak, kıdem tazminatı ile ilgili bir soru üzerine, kıdem tazminatının çalışanın hakkı olduğunu vurguladı.
"Ama şunu da görmemiz lazım. Türkiye'de bugün hem işsizlik sigortası uygulanıyor, hem de kıdem tazminatı uygulaması yapılıyor" diyen Olpak, dünyadaki örneklerine baktıklarında bu 2 uygulamanın birlikte olduğu yapılanma görmediklerini dile getirdi.
Olpak, bu konunun çözülmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu çözülmeyi yaparken durduk yere iş verenin üzerine 3-5 puanlık ilave bir maliyetten bahsedersek; iş verenin üzerine böyle bir yük gelecekse bunu doğru bulmayız. Çözümlerden birisi ne olabilir? İşsizlik sigortası ile ilgili yapılan ödemenin 2 artı 1'den fazla olan bir kısmı varsa, bir kısmı kıdem tazminatının ödenecek olan yapılanmasına kaydırılabilir. İkinci konu süreler. Bir başka önemli konu da çalışanın hak kaybı olmasın ama herkes SGK'lı emekli oluyor. Emeklilik maaşının hesaplanmasında toplam ödemelerimizin ortalamasını alan bir sistem var ama kıdem tazminatında ortalama yok, son maaş üzerinde gidiyor. Bütün bunların hakkaniyet çerçevesinde gitmesi gerek ancak çok uzatılmadan. Bize göre bu yılın ilk yarısı içerisinde bizleri de davet edecekleri bir ortamda, dün sayın bakanımızla Ankara'da görüştük, çalışmaların ilerlediğini söyledi. Şu aşamada somut şeyler yok. Bugün basına yansıyan 30 günlük sürenin değiştirilemeyeceği şeklinde sayın bakanın ifadesi vardı. Ben bunu ortak tartışılmış bir metin olarak görmedim. Tabi bu hükümetin siyasi iradesi olabilir. Biz de bu konuda kendi görüşlerimizi davet edildiğimizde söyleyeceğiz."
Son Dakika › Ekonomi › Müsiad Ocak Ayı Sameks Verileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?