İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, pamukta ekim alanlarının daralmasının tekstil, istihdam, gıda ve hayvancılık sektörlerini tehdit altına alacağını ve önlem alınmazsa gelecek sezon için tehlike oluşabileceğini söyledi.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Barış Kocagöz, geçen sezona göre pamuk ekim alanlarında yüzde 20 oranında daralma olduğunu belirtti. İHA'ya açıklama yapan Kocagöz, acil önlem paketi çıkarılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşeceklerini söyledi.
"TEHLİKE ÇANLARININ ÇALMAMASI İÇİN ADIM ATILMALI"
Bakan Çelik'i ziyaret ederek acil önlem paketini sunacaklarını dile getiren Kocagöz, "Son dönemde Ulusal Tarım Konseyi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı kol kola çalışır bir durumda ve önemli adımlar atılıyor. Bu anlamda doğru adım atılacağına inanıyorum. Şu an tehlike sinyalleri görülmüyor elbette ama gelecek sezon o tehlike çanları çalmasın diye adım atmamız gerekiyor" dedi.
Pamuk tarlalarında iklim koşulları sebebiyle döllenme yetersizliği oluştuğunu söyleyen Kocagöz, bu duruma bağlı olarak rekoltede de düşme meydana geleceğini ifade etti.
"AZALMA DİĞER SEKTÖRLERİ ETKİLEYECEK"
Pamuk üretimindeki azalmanın Türkiye'deki önemli sektörleri etkileyeceğini belirten Kocagöz, şöyle konuştu: "Pamuk alanlarındaki daralmanın etkisi yan sektörlerde kendini gösterebilir. En başta Türkiye'nin ihracat lideri lokomotif bir sektör olan tekstil zarar görür. Ki ihracatta çok önemli bir payı var ve Türk pamukçuluğundan her zaman faydalanması gerekir. İkincisi istihdam darbe alır. Çünkü pamuk üretiminde istihdamı düşündüğünüzde işsizlikle mücadelede önemli bir alanı temsil ediyor. Üçüncüsü yağ açığı yaşanabilir. Pamuk çekirdeği önemli bir yağ ham maddesi olarak kullanılıyor. Öte yandan problem olarak gördüğümüz, çare aradığımız Türk hayvancılığında da pamuk çekirdeği önemli bir hammadde ve hayvancılıkta pamuk çekirdeğinin yem olarak kullanılmasında ciddi bir artış var. Eğer pamuk üretimi azalırsa hayvancılık özellikle süt hayvancılığı da etkilenecektir. Kısacası daralmayla birlikte istihdamda, tekstil sektöründe, gıda ve hayvancılıkta sıkıntı baş gösterebilir."
"ÜRETİCİYİ KAYBEDERSEK BİR DAHA DÖNDÜREMEYİZ"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleme politikaları uzun vadeli yapmasının isabetli olacağını belirten Kocagöz, "Örneğin 1 milyon ton hedef konursa bu hedefe göre destekleme politikaları şekillendirilebilir. Bu nedenle 5 yıllık destekleme primlerinin açıklanıyor olmasıyla üretici uzun vadeli plan yapabilir. Üreticiyi kaybedersek bir daha döndüremeyiz" dedi.
Geçen yıl verilen destekleme primine rağmen pamuk üreticisinin para kazanmadığını savunan Kocagöz, sözlerine şöyle devam etti: "Durum böyle olunca para kazandıran yatırım ürünlerine yönelme arttı. Özelikle mısıra kayma oldu. Pamuk üretimi kolay organize edilen bir üretim değil. Pamuk üretimi yapmak için çeşitli mekanizasyon, ekipmanlar ve istihdam sağlamanız gerekiyor. Pamuk üretimini bırakan bir üreticinin, daha kolay bir ürün üretimine girdiği zaman tekrar pamuk üretimine dönmesi kolay olmuyor."
ÖNERİ PAKETİ
Barış Kocagöz, pamuk sektörünün sorunlarını çözecek olan öneri paketi ile ilgili de şu bilgileri verdi: "Pamuk desteklerinin 500 kilo verimle sınırlandırılarak suistimallerin engellenmesi ve hak edenlerin en az 85 kuruş gibi daha yüksek primle desteklenebilmesi imkanının elde edilmesi ve böylece desteklemeyle öngörülen üretim ve kalitenin geliştirilmesi amacının gerçekleştirilmesi. Desteklerin en az 5 yıllık bir dönem için önceden ilan edilmesi ve dönem boyunca kararlılıkla uygulanması; ödemelerin en geç Mart ayı içinde yapılması. Mazot, gübre, ilaç, makine gibi üretim girdilerinde KDV'nin kaldırılması veya yüzde 1'e düşürülmesi. Yerli pamuk kullanan sanayicilerin desteklenmesi. Pamuk istatistiklerinin daha doğru, gerçekçi kılınması gerekir." - İZMİR
Son Dakika › Ekonomi › Pamukta Tehlike Sinyalleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?