Perakende Sektörü Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Perakende Sektörü Değerlendirme Toplantısı

Perakende Sektörü Değerlendirme Toplantısı

TAMPF Başkanı Küçük: "2014 gibi yıllarda işletmelerin, nasıl hayatta kalabileceğine odaklanması lazım. Daha fazla kar ve büyümeyi ileriki yıllara ötelememiz gerekiyor" "Önümüzdeki yıl yüzde 14 büyümeyi ve 100 bin civarında yeni istihdam artışı bekliyoruz.

07.01.2014 12:50

Tüm Alışveriş merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, 2014 gibi yıllarda işletmelerin nasıl hayatta kalabileceğine odaklanması gerektiğini belirterek, "Daha fazla kar ve büyümeyi ileriki yıllara ötelememiz gerekiyor" dedi.

Küçük, Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu'nun düzenlediği 2013-2014 yılı değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, federasyonun 5 dernekten oluştuğunu, federasyonun, sektörün tek bir çatı altında birleştirilmesinin kuruluş amacı olduğunu belirtti.

Federasyon üyelerinin geçen yılı yüzde 13 gibi bir büyüme ile kapattıklarını, Türkiye büyümesinin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini ifade eden Küçük, şunları söyledi:

"2013 yılında federasyonun büyüklüğü 88 milyar dolara ulaştı. 100 bin yeni istihdam sağladı. Önümüzdeki yıl yüzde 14 büyümeyi ve 100 bin civarında yeni istihdam artışı bekliyoruz. Türkiye'nin üzerinde bir büyümeyi yakalacağımız konusunda perakendeciler olarak ümitliyiz. Özellikle kadın ve genç istihdamına katkı sağlamak istiyoruz. Nitelikli iş gücü konusunda yurt içi ve yurt dışında iş birliği yapmak istiyoruz. Küçük esnafı gözardı etmeden sektörü bütünleştirici hale getirmek, kur riskini azaltan çalışmalara ilişkin de iş birlikleri yapacağız."

"Nakit yönetimi her şeyin önünde geliyor"

Küçük, 2014 yılına dalgalı ve fırtınalı bir dönemde girildiğini anlatarak, "2014 gibi yıllarda işletmelerin nasıl hayatta kalabileceğine odaklanması lazım. Daha fazla kar ve büyümeyi ileriki yıllara ötelememiz gerekiyor. Nakit yönetimi her şeyin önünde geliyor. Karın da büyümenin de önünde geliyor" diye konuştu.

Bugünlerde motivasyonun yüksek olması, daha kaliteli hizmet vermek için çalışılması gerektiğinin altını çizen Küçük, "Verimsiz lokasyonları gerektiğinde kapatmamız gerekiyor. Biz bu konuda duygusalız. Benim grubum geçen sene 20'ye yakın mağaza kapattı" dedi.

Küçük, 2014 yılında turist sayısının artacağını, Avrupa'da krizin azalmasıyla daha fazla turist geleceğini belirterek, "Güneydoğu ve doğu bölgeleri birer fırsat. Hazır olan firmalarımızın yurt dışına açılması gerekiyor. İnşallah yaşadığımız olumsuz olayları 2014'te yaşamayız" şeklinde konuştu.

"2013 yıl sonu büyümemizin yüzde 4 olmasını bekliyoruz"

Gıda Perakendicileri Derneği (GPD) Başkanı Nihat Özdemir ise günde 15 milyon kişiyle doğrudan temasta olan modern gıda perakendecilerini ve gıda zincirlerini temsil ettiklerini dile getirerek, köylere kadar uzanan bu market ve servis zincirleriyle her gün 19 milyon hanenin en az 1 üyesine ulaşarak 15 milyon kişiye hijyen standartlarına uygun, güvenilir, makul fiyatlı, insanların tüketmesi gereken başta gıda olmak üzere hızlı tüketilen ürünlerin hizmetini verdiklerini anlattı.

Özdemir, verdikleri bu hizmetten öncelikle orta ve düşük gelirli vatandaşların hem fiyat hem de kalite açısından yarar sağladıklarını belirterek, bu rekabet sayesinde enflasyonun da istikrarlı şekilde düştüğünü söyledi.

Açılan her yeni mağazayla devlet gelirinin arttığına dikkati çeken Özdemir, "Bizim büyümemiz mütevazi bir büyümedir. 2013 yılı ilk 9 ayında modern gıda perakendeciliği yüzde 3 büyüdü. 2013 yılı sonunda ise yüzde 4 oranında büyüyeceğini, bu tahminle 2013 yılını 35,3 milyar dolar bir ciroyla kapatacağımızı düşünüyoruz. Mağaza sayımız ise 2013 yılında 21 bin seviyesine ulaşmış olacak" diye konuştu.

Özdemir, her gelir düzeyindeki halkın ihtiyaçlarına cevap verirken aynı zamanda ülkenin istihdam sorununa da çözüm sağladıklarını ifade ederek, gıda perakendecileri ve gıda servis zincirleri olarak 2013 yılında 205 bin kişilik istihdam ortamını gençler ve kadınlar için oluşturduklarının altını çizdi.

Türk mutfağının değişik tatlarının daha yaygın şekilde uluslararası boyutta tanınmasının, talebi de arttırdığını dile getiren Özdemir, itinalı ve modern servisle birlikte kahve, simit et ve yemekler, pide ve köftenin uluslararası düzeyde rekabet edebilir konuma geldiğini aktardı.

Özdemir, geniş kitlelerin iyi beslenebilmeleri ve sağlıklı hızlı tüketim ürünlerine ulaşabilmesinin ayrıca iş bulma umudunun bu sektörün gelişmesiyle doğru orantılı olduğunu anlatan Özdemir, GPD üyeleri olarak yaptıkları çalışmalarla bugüne kadarki "kazan kazan" anlayışı yerine, "kazan kazan kazan" anlayışını getirdiklerini sözlerine ekledi.

-"2014 yılı zor bir yıl olacak"

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu da mobilya, elektronik, telekomünikasyon, kişisel bakım, spor, optik, kitap, kırtasiye, eğlence, sinema gibi en yeni mağazacılık formatlarını çatısı altında temsil eden KMD'nin, sektörün gelişmesinin en somut örneklerinden olduğunu söyledi.

Özpamukçu, ülke halkının artık kendisine evine ve kişisel gelişimine daha fazla zaman ayırdığını belirterek, 2005 yılından bu yana hissedilir bir gelişme gösteren bu kategorilerde, modern perakenden içindeki rekabet çok yoğun olsa da sektörde kayıt dışı kaynak ve haksız rekabetin yüksek oranda söz konusu olduğunu anlattı.

Sürdürülebilir güçlü büyümeyi destekleyerek Türkiye'nin 2023 vizyonuna katkı sağlama ana hedefiyle kurulan derneğin 2. yılı olduğunu dile getiren Özpamukçu, sözü edilen tüm alanlardaki perkandecilikte Türkiye'nin kısa süre içerisinde bölge merkezi olmaya aday olduğunu söyledi.

Bunun, sözü geçen alanlarda daha fazla üretim ve istihdam anlamına geldiğini vurgulayan Özpamukçu, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda uzmanlaşmayı da içeren bu kategoriler, elemanların özel eğitimlerine ve kişisel gelişimine destek veriyor. Moda, hazır giyim ve gıda dışı perakendecilerin yer aldığı KMD çerçevesinde toplam istihdam 2011 yılında 95 bin iken, 2012 yılında yüzde 5 artarak 100 bine çıktı. 2013 yılında da yine yüzde 5 artışla 105 bine çıkması beklenmektedir. Bu kategorilerin yüzde 80'lik bölümü gelenekseldir. Önümüzdeki yıllarda modern perakendeye kayışın daha yoğun olması bekleniyor. Sözkonusu kategorilerde ciro artışı 2012 yılında yüzde 14 olmuş ciro 20 milyar dolara ulaştı. 2013 yılında da yüzde 23 artışla 24,6 milyar dolara ulaşarak yılı kapatması tamin ediliyor.

2014 yılında Türkiye'nin büyüme hedeflerini tutturabilmesi, iç ticaretten ve onun gücünden geçiyor. 2014 yılı zor olacak ancak gelecek de bir o kadar parlak" - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Perakende Sektörü Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement